Un mioritic Vive la France

Autor: Mircea Cosea - profesor universitar
Luni, 08 Mai 2017, ora 13:40
6852 citiri

Europa este salvata! Slava Domnului ca europeanul Macron a invins-o pe neeuropeana Le Pen! Sa ne bucuram si sa multumim Frantei. Vive la France!

Uff! Ne-a trecut glontul pe la ureche, dar am scapat si de data asta! Acum ne putem intoarce linistiti la treburile noastre. Sa vedem ce mai zice domnul Dragnea, sa mai analizam amendamentele domnului Serban Nicolae, sa vedem ce-i mai zice doamna Turcan doamnei Gorghiu, iar, intre timp, sa mai dam o fuga pe la medici sa ii intrebam daca au sosit vaccinurile.

Vorba aia: sa fie bine, ca sa nu fie rau. Si de ce ar fi rau daca Uniunea Europeana este acum ferita de pericole? Sa strigam din toata inima "Vive la France"!

Da! Trebuie sa strigam "Vive la France" si sa admiram inca o data maturitatea unei natiuni profund democratice si responbsabila fata de viitorul sau, numai ca strigatul nostru nu-si va putea ascunde esenta sa mioritica.

Modul in care a fost reflectat de catre politica romaneasca episodul alegerilor franceze a scos perfect in evidenta mioritizarea pozitiei noastre fata de Uniunea Europeana. Si de aceasta data s-a demonstrat inclinatia noastra seculara de a arunca responsabilitatea rezolvarii propriilor probleme pe umerii altora, prin tratarea fatalitatii ca pe un principiu vital al existentei noastre ca natiune, in cazul de fata ca natiune membra a Uniunii Europene.

Teama, chiar panica, manifestata la nivel politic, dar si in mass-media de cate ori a aparut spectrul dezintegrarii europene (Brexit, alegerile din Olanda) a generat o psihoza nationala a catastrofei iminente comparabila doar cu cea a marelui cutremur.

Comparatia o putem extinde si prin faptul ca nici intr-un caz si nici in altul nu ne-am pus pe treaba ca sa ne pregatim si sa contracaram efectele unor astfel de catastrofe. Am ramas impietriti in asteptare sub semnul lui "Doamne ajuta, apara si pazeste", fiind convinsi ca singura noastra sansa de a ne fi mai bine este binele Europei.

Daca da Domnul ca olandezii sa voteze bine, daca si francezii vor face la fel, daca si italienii vor mai termina cu Cinque Stele, atunci si noi vom fi fericiti.

Ne-am obisnuit sa ne punem soarta noastra in mainile altora si sa acceptam "fatalitatea geo si ecopolitica" drept model de dezvoltare sau macar de supravietuire. Desigur, daca Europei ii va fi bine cu domnul Macron, ar trebui sa ne fie si noua bine, dar nu este obligatoriu si nici macar probabil.

Modul in care evolueaza actualmente situatia economica si politica europeana releva o clara tendinta de schimbare a paradigmei de functionate prin renuntarea la principiul dezvoltarii prin uniformizare si adoptarea tot mai evidenta a principiului supravietuirii prin exploatarea avantajelor de valorificare a capitalului oferite de existenta decalajelor dintre tarile membre.

Ar trebui sa ne gandim serios si sa ne preocupam mai mult de propriul nostru interes in contextul unei Europe care, desi a scapat de doamna Le Pen, nu a renuntat la ideea unei impartiri intre membrii mai europeni si membrii mai putin europeni. Sa nu uitam ca noi suntem la categoria "mai putin europeni", fara Schengen si euro.

Desi glorificam apartenenta noastra la UE si multumim lui Dumnezeu pentru norocul care a dat peste noi de a fi aderat, sa nu omitem faptul ca nu valorificam avantajele aderarii nici prin capacitatea de a accesa fondurile comunitare si nici prin depasirea pozitiei devenite traditionale de penultim sau chiar ultim loc pe scara dezvoltarii europene.

Aplaudand victoria domnului Macron, ar trebui sa ne demioritizam si sa intelegem ca soarta ar fi bine sa ne-o mai facem si noi fara a ne mai lasa doar la mana electoratului olandez, francez sau cine stie a cui altuia intr-un viitor total necunoscut.

Intr-o Europa zdruncinata de crize inca nerezolvate, cu miscari sociale din ce in ce mai radicalizate, sub presiunea fluxului migratoriu, atacata concurentional de economiile emergente, puternic dependenta de gazul rusesc, aflata intr-un proces inca insuficient conceptualizat de restructurare dupa Brexit, surprizele sunt inca foarte posibile, iar puseurile de instabilitae pot surveni oricand.

In aceste conditii, Romania nu se mai poate lasa in voia sortii.

Avem nevoie imediata de conceperea unei politici de pregatire in fata oricarei situatii survenite la nivel european care, direct sau indirect, ne-ar afecta obiectivele si programele noastre nationale. Desigur, accentul mai mare pe cresterea capacitatii de valorificare a potentiaului econiomic national este calea principala, dar nu exclude, ba chiar o cere, o mai mare implicare a decidentilor romani in politica europeana, cu scopul promovarii mai curajoase si mai competente a intereselor noastre.

Sunt convins, ca acum, dupa victoria domnului Macron, marii nostri decidenti politici vor trimite mesaje de felicitare noului presedinte, probabil incheiate cu un "Vive la France". Vor zice in dulcea limba diplomatica fel de fel de urari, afirmand speranta ca domnul Macron va contribui la intarirea, largirea, extinderea, multiplicarea, consolidarea, etc, etc, etc a relatiilor dintre Franta si Romania.

Ar fi bine ca cei ce vor semna aceste mesaje sa nu uite ca daca se vrea o adevarata extindere si eficientizare a relatiilor cu Franta nu trebuie apelat la bunavointa domnului Macron, ci la Compania de Autostrazi pentru inceperea lucrarilor la autostrada ceruta de mai mult de zece ani de Renault pentru uzina de la Mioveni, caci, inainte de toate, Franta inseamna pentru Romania: Dacia-Renault, unul dintre cei mai importanti creatori de locuri de munca si contributori la bugetul statului roman.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania rezultat alegeri Franta Cosea, #Romania Macron presedinte Cosea , #alegeri Franta
Comentarii
S
Stan
rank 1
Cam are dreptate, chiar daca Romania este "la rascruce de vanturi",
Poza Te-o
Te-o
rank 5