Victoria lui Macron, salutata din UE si SUA pana in China si Australia. Exista insa si nemultumiti

Luni, 08 Mai 2017, ora 11:35
5557 citiri
Victoria lui Macron, salutata din UE si SUA pana in China si Australia. Exista insa si nemultumiti
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Victoria independentului Emmanuel Macron la alegerile din Franta, cu peste 66% dintre voturi, a fost salutata in intreaga lume, din SUA pana in Australia, China, Spania, Italia, Slovacia, Grecia si chiar Rusia.

Vezi si cum s-a desfasurat al doilea tur al scrutinului prezidential - cele mai importante momente si declaratii

Si din Romania au plecat mesaje catre Macron. Initial, presedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Emmanuel Macron pe Twitter, intr-un mesaj in limba franceza, pe care l-a incheiat cu "Traiasca parteneriatul strategic intre Romania si Franta!".

Luni dimineata, a fost transmis si un comunicat oficial, in care presedintele vorbeste despre telul comun al Romaniei si Frantei, "sustinerea proiectului european".

"Prin alegerea dumneavoastra, poporul francez s-a pronuntat ferm si clar in favoarea continuarii implicarii Frantei in sustinerea proiectului european. Romania doreste sa contribuie, alaturi de Franta si de celelalte state partenere, la relansarea si aprofundarea acestui proiect esential, astfel incat sa putem oferi mai multa securitate si prosperitate cetatenilor nostri, intr-un context marcat de multe provocari si incertitudini", se arata in mesajul presedintelui Romaniei.

Klaus Iohannis mentioneaza in comunicat si faptul ca Franta este un partener esential pentru Romania, iar relatiile dintre cele doua tari au cunoscut in ultimii ani o dezvoltare fara precedent.

"Folosesc acest prilej pentru a va asigura de intreaga mea disponibilitate de a lucra impreuna cu dumneavoastra la aprofundarea relatiilor privilegiate dintre Romania si Franta, pe baza Parteneriatului Strategic solid existent intre tarile noastre".

Si premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj, pe Facebook, dupa victoria lui Macron: "Felicitari lui Emmanuel Macron pentru victoria istorica la alegerile prezidentiale din Franta! Astazi, cetatenii francezi descurajeaza anti-europenismul si extremismul. Aceasta victorie este o veste buna pentru Europa si pentru Romania!".

Felicitari au venit si de peste Ocean, de la Casa Alba. "Felicitari lui Emmanuel Macron, viitorul presedinte al Frantei, pentru victoria mare de astazi. Abia astept sa lucram impreuna!", a scris pe Twitter Donald Trump.

Si fosta rivala a lui Trump, Hillary Clinton, a transmis un mesaj. Potrivit acesteia, victoria lui Macron inseamna o victorie pentru Franta, UE si lume.

Bucurie la varful UE

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, s-a declarat fericit de victoria lui Macron si de faptul ca Franta a ales un viitor european. "Impreuna pentru o Europa mai puternica", incheie el mesajul.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a felicitat poporul francez pentru ca a ales "libertatea, egalitatea si fraternitatea" si nu "tirania si stirile false".

Guy Verhofstadt, cel care conduce negocierile Brexit din partea UE, a transmis ca UE l-a sustinut pe Macron de la inceput, salutand angajamentul catre un proiect liberal european.

Premierul britanic Theresa May a discutat despre Brexit cu presedintele-ales Emmanuel Macron, in urma victoriei sale in alegeri, a anuntat biroul ei de pe Downing Street, relateaza AFP.

Premierul britanic Theresa May nu doar ca l-a felicitat pe presedintele ales al Frantei, dar a tinut sa vorbeasca cu acesta la telefon. Cei doi au vorbit inclusiv despre Brexit, premierul britanic punctand ca tara sa doreste un parteneriat puternic cu o "UE sigura si prospera" dupa divort.

Biroul lui May de pe Downing Street a salutat "parteneriatul unic al Regatului Unit cu Franta, care constituie o baza solida a viitoarei cooperari", inainte ca Londra sa inceapa negocierile in vederea iesirii din Uniunea Europeana (UE).

Victoria lui Macron i-a determinat pe politicienii britanici sa se opreasca din campanie pentru a-l lauda pe presedintele-ales al Frantei.

"Felicitari uriase @EmmanuelMacron pentru o victorie uimitoare. Asteptam cu nerabdare sa continuam excelentul parteneriat dintre natiunile noastre", a scris pe Twitter seful diplomatiei britanice Boris Johnson, care a jucat un rol-cheie in tabara Leave.

La randul sau, liderul opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn, a declarat ca abia asteapta sa coopereze cu Macron si s-a declarat usurat de rezultatul scrutinului. "Sunt incantat ca poporul francez a respins politica urii a lui Le Pen", a scris el pe Twitter.

Premierul scotian Nicola Sturgeon si primarul Londrei Sadiq Khan l-au felicitat la randul lor pe retele de socializare pe Macron.

Liderii europeni il felicita pe Macron, noul presedinte al Frantei: Este o victorie impotriva stirilor false

Si fostul premier Tony Blair a salutat victoria lui Macron, afirmand ca aceasta este o veste excelenta pentru Franta si Europa.

Insa reactia fostul lider al Partidului Independentei Regatului Unit (Ukip) Nigel Farage a provocat consternare.

"O inselatorie uriasa a fost votata astazi (duminica). Macron va fi marioneta lui Juncker", a scris el pe Twitter, referindu-se la presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Farage, care a sustinut-o pe Marine Le Pen, a mai transmis ca "Macron ofera inca cinci ani de esec, mai multa putere UE si o continuare a politicii granitelor deschise".

Totusi, acesta tine sa o incurajeze pe rivala lui Macron, spunand ca are sanse sa castige alegerile din 2022.

Purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel a transmis ca rezultatul scrutinului din Hexagon da un semnal puternic pentru o Europa unita.

"Felicitari, Emmanuel Macron. Victoria ta e o victorie pentru o Europa unita si puternica, dar si pentru prietenia franco-germana", a transmis acesta.

Ulterior, Angela Merkel a vorbit la telefon cu Macron si a anuntat ca va face o vizita in Franta.

Victoria centristului Macron a fost salutata si din Italia, de premierul Paolo Gentiloni, care a spus, intr-un mesaj pe Twitter, ca acum "exista speranta pentru Europa".

Si fostul premier italian Matteo Renzi a transmis ca "Macron reprezinta o extraordinara speranta pentru Franta si Europa".

Din Olanda, premierul Mark Rutte l-a felicitat de asemeni pe Macron, afirmand ca francezii au ales calea pro-europeana. Si ministrul olandez de Externe a transmis un mesaj similar, afirmand ca Franta a ales reforma, calea europeana si nu xenofobia.

Din Spania, premierul Mariano Rajoy, a declarat ca Franta, cu Macron in frunte, va intari UE intr-un moment cheie. Acesta i-a transmis o telegrama presedintelui ales, in care a numit Franta un partener strategic al Spaniei.

Premierul grec, Alexis Tsipras, si-a manifestat satisfactia pentru victoria lui Macron pe Twitter, numind acest moment "o gura de aer proaspat nu doar pentru Franta, cat pentru intreaga Europa".

Bohuslav Sobotka, premierul ceh, a numit victoria lui Macron un semn pozitiv pentru Franta si intreaga UE. Acesta a spus ca francezii au decis ca vor un presedinte care sa reprezinte o Franta "moderna si deschisa", respingand nationalismul, populismul si izolarea tarii lor.

Reactia Rusiei

Sin Slovacia, presedintele Andrej Kiska, a salutat decizia francezilor, transmitand presedintelui ales "calde felicitari". Victoria sa este, potrivit presedintelui, una a tuturor celor care cred in Europa.

Si din Rusia a venit un mesaj imediat dupa victoria lui Macron, insa nu din partea Puterii, ci a Opozitiei. Liderul acesteia, Alexei Navalny, a scris pe Twitter ca "e o zi buna", data fiind victoria lui Macron. Rivalul lui Le Pen a promis ca Franta se va opune presedintelui rus Vladimir Putin, insa ca va colabora cu acesta in ceea ce priveste lupta cu Statul Islamic.

Ulterior, a reactionat si presedintele rus, Vladimir Putin, care i-a transmis invingatorului alegerilor, luni: "Cetatenii francezi au avut incredere in dumneavoastra sa conduceti tara intr-o perioada dificila pentru Europa si intreaga comunitate internationala".

"In aceste conditii, este deosebit de important sa depasim neincrederea reciproca si sa ne unim fortele in vederea asigurarii stabilitatii si securitatii internationale", scrie presedintele rus intr-un mesaj de felicitare facut public de Kremlin.

Reactii au venit si din China, de la presedintele Xi Jinping, care si-a exprimat increderea ca tara sa si Franta vor continua parteneriatul strategic, ducandu-l la un nivel superior.

Si premierul australian Malcolm Turnbull a numit victoria lui Macron una istorica.

Vezi toate stirile despre alegerile din Franta

Citeste si:

Alegeri in Franta: Nu toti francezii s-au bucurat de victoria lui Macron. Proteste violente in mai multe orase

Nici Macron, nici Le Pen: Un francez din trei a votat in alb sau s-a abtinut

Emmanuel Macron, presedintele ales al Frantei: Voi reuni si voi impaca, pentru ca vreau unitatea poporului nostru

Alegeri in Franta: Prima reactie a lui Marine Le Pen, dupa infrangerea in fata lui Macron

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#victorie Macron Franta reactii, #mesaje Emmanuel Macron presedinte, #victorie Macron tari mesaje , #alegeri Franta