Alegeri in SUA. AFP: Situatia numararii voturilor in cele cinci state-cheie care tin SUA cu sufletul la gura

Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 14:45
4075 citiri
Alegeri in SUA. AFP: Situatia numararii voturilor in cele cinci state-cheie care tin SUA cu sufletul la gura
AFP: Situatia numararii voturilor in cele cinci state-cheie care tin SUA cu sufletul la gura (Foto: Twitter)

Rezultatul alegerilor prezidentiale este suspendat in continuare, vineri, 6 noiembrie, de rezultatele in cateva state-cheie, in care numararea voturilor nu s-a incheiat si in care cursa este prea stransa pentru a se declara un invingator, relateaza AFP, care prezinta situatia in fiecare dintre aceste state.

Fiecare stat atribuie un anumit numar de mari electori. Cu cei deja determinati, Joe Biden numara 253 sau 264 de mari electori - din cauza unor incertitudini cu privire la statul Arizona (11 mari electori) -, iar Donald Trump - 214.

Ei au nevoie de 270 de mari electori pentru a ajunge in fotoliul de la Casa Alba.

Cei trei mari electori din Alaska nu au fost atribuiti inca, dar niciun democrat nu s-a impus de decenii in acest stat, iar la finalul scrutinului nu exista vreun dubiu in acest sens.

ARIZONA

11 mari electori in joc

Joe Biden inregistra 50,1% din sufragii, iar Donald Trump 48,5%, o diferenta de 47.000 de voturi, la numararea partiala a 90% din sufragii, vineri.

Fox News si agentia americana de presa Associated Press (AP) au apreciat, in noaptea de marti spre miercuri, ca democratul a obtinut o victorie in acest stat din Vest si ca este imposibil ca republicanul sa recupereze.

Alte publicatii - ca New York Times (NYT) sau CNN - prefera sa astepte pentru a atribui victoria in aceststat, care voteaza in mod traditional cu republicanii.

Autoritatile locale nu cred ca sunt in masura sa incheie numararea voturilor pana vineri.

GEORGIA

16 mari electori in joc

In total 98% dintre voturi au fost inregistrate in acest stat din Sud-Vest, care voteaza in mod traditional cu republicanii din 1996.

Donald Trump conducea marti seara, insa avansul sau s-a redus treptat, iar Joe Biden l-a devansat in noaptea de joi spre vineri.

Democratul are cu 1.096 de voturi in plus fata de Donald Trump, iar amandoi inregistreaza un scor de 49,4%.

NEVADA

6 mari electori in joc

89% dintre voturi erau inregistrate in acest stat desertic din Vest, care a votat cu Hillary Clinton in 2016.

Joe Biden se afla, pentru moment, in frunte, cu 49,4%, iar Trump inregistra 48,5% din voturile exprimate. Este vorba despre odiferenta de cel putin 11.500 de voturi.

PENNSILVANYA

20 de mari electori in joc

95% dintre voturi erau numarate in acest stat industrial de pe "Centura de rugina" din Nord-Est, in care canidatii au facut o campanie apriga.

Avansul important al lui Donald Trump din seara alegerilor s-a redus odata cu numararea buletinelor de vot prin corespondenta, iar el mai avea aproximativ 18.000 de voturi in plus fata de rivalul sau, iar scorul a scazut la 49,5% la 49,2%. Joi scorul era de 50,7% la 48,2%.

Dominarea probabila a buletinelor de vot democrate in cele trimise prin corespondenta si care mai sunt de numarat probabil ca rasturna rezultatul in favoarea democratului, potrivit presei americane.

NORTH CAROLINA

15 mari electori in joc

95% dintre voturi au fost deja inregistrate in acest stat din Sud-Est, in mod traditional republican.

Donald Trump era in avantaj (50,0%) fata de Joe Biden (48,6%) cu aproximativ 77.000 de voturi.

Insa voturile prin corespondenta, trimise cel mai tarziu pana in ziua alegerilor - 3 noiembrie - sunt acceptate, daca sosesc in urmatoarele noua zile.

Separatiștii de stânga, rezultat istoric în alegerile din Ţara Bascilor. Partidul e considerat urmașul mișcării ETA, vinovată de moartea a peste 850 de persoane
Separatiștii de stânga, rezultat istoric în alegerile din Ţara Bascilor. Partidul e considerat urmașul mișcării ETA, vinovată de moartea a peste 850 de persoane
Considerat moştenitorul ramurii politice a ETA, partidul separatist de stânga EH Bildu a marcat o realizare electorală istorică duminică, în alegerile regionale din Ţara Bascilor, în nordul...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#alegeri SUA, #Trump, #Biden, #voturi, #electori , #alegeri SUA