Alegeri in SUA Cine este mai bun pentru economie: Obama sau Romney?

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 18:29
3474 citiri
Alegeri in SUA Cine este mai bun pentru economie: Obama sau Romney?
Foto: Newsday

Candidatul republican la alegerile prezindentiale din Statele Unite, Mitt Romney, spune ca politicile lui Barack Obama vor conduce la o lunga perioada de stagnare economica. Presedintele american sustine ca planurile contracandidatului sau vor plata samanta pentru o noua recesiune mamut. Insa ambii gresesc, potrivit analistilor.

Indiferent cine va castiga alegerile de marti, economia americana se va bucura de o crestere mai accelerata in urmatorii patru ani, sustin economistii.

Primele semne deja sunt remarcate. Consumatorii cheltuie mai mult si economisesc mai putin, preturile proprietatilor imobiliare au inceput sa creasca, dupa o scadere de 30 la suta incepand din 2006, iar bancile au reluat creditarile, dupa ce si-au imbunatatit capitalul propriu cu 300 de miliarde de dolari, din 2009 pana in prezent.

Mark Zandi, economist sef la West Chester pentru Moody's Economics, este de parere ca economia SUA se va majora cu 2 la suta, in acest an si in 2013, urmand a se dubla la 4%, in 2014 si 2015, pe masura ce consumul si constructiile se vor majora.

De asemenea, Eric Green, managerul fondului Penn Capital Management, care gestioneaza 7,2 miliarde de dolari, este de parere ca PIB-ul SUA s-ar putea majora cu 3 - 4 la suta pe an, in urmatorii doi ani, relateaza Bloomberg.

Statele Unite vor beneficia si de reluarea cresterii economice in restul lumii, a precizat Green, mai ales in China, a doua economie mondiala. Pentru prima data in trei luni, productia chineza a crescut, in octombrie.

In zona euro, criza inca persista, dar Allen Sinai, director executiv al Decision Economics, sustine ca "nu va dura la nesfarsit". Economistii estimeaza o crestere de 0,2% a PIB-ului din zona euro, in 2013, si de 1,2%, in 2014.

In schimb, Mohamed El-Erian, director executiv pentru Pacific Investment Management, care gestioneaza active de 1,9 trilioane de dolari, este de parere ca trebuie rezolvate problemele profunde, cum ar fi rata somajului in randul tinerilor si somajul pe o perioada indelungata, sistemul de finantare a creditelor pentru locuinte si imbunatatirea politicilor fiscale si monetare.

Obama, victima crizei economice?

Desi economistii se arata optimisti in privinta economiei, Mitt Romney nu este de acord. In timpul unui discurs electoral din Ames, Iowa, pe 26 octombrie, acesta a spus ca Obama a indreptat natiunea in directia gresita, iar politicile guvernamentale au dat gres.

Cu o zi inainte, Obama a spus ca Romney propune politici fiscale care si-au demonstrat deja ineficienta, cum ar fi scaderea taxelor pentru toata lumea, inclusiv pentru cei mai bogati. "Am incercat aceasta filosofie in deceniul dinainte sa preiau conducerea. Si toti am vazut ce s-a intamplat", a declarat Obama, intr-un discurs sustinut in Cleveland, Ohio.

Totusi, nu trebuie ignorat faptul ca recesiunea nu a fost blanda cu liderii politici. Fostul premier britanic Gordon Brown, fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy si fostul premier italian Silvio Berlusconi si-au pierdut functiile in timpul crizei. Cancelarul german, Angela Merkel, mai este la putere prin simplul fapt ca nu au fost alegeri inca, dar partidul sau nu s-a descurcat prea bine in alegerile locale.

Prin urmare, nu este exclus faptul ca Barack Obama sa se alature listei de victime politice ale recesiunii, potrivit analistilor de la The Guardian.

Actualul presedinte nu a fost crutat de politicienii americani. La fiecare propunere de reforma, a intampinat o rezistenta surda din partea republicanilor, iar starea economica din prezent este, de fapt, rezultatul a ceea ce s-a intampla inainte ca Obama sa preia conducerea.

Fostul presedintele George W. Bush, a mostenit un surplus bugetar de la democratul Bill Clinton, pe care l-a transformat intr-un urias deficit. Bush se afla la Casa Alba in momentul cand a permis "umflarea" bulei imobiliare, dar si cand a falimentat Lehman Brothers, trimitand intreaga economie globala in recesiune. De altfel, ulterior, acesta a recunoscut ca existau semne, care au fost ignorate.

Avand in vedere aceste lucruri, chiar daca nu a reusit sa readuca nivelul de crestere economica anterior, Obama a reusit sa evite o noua mare recesiune, similara celei din anii 1930, asa cum se estima ca se va intampla, in momentul cand a castigat alegerile.

Rata somajului a inceput sa scada in ultimele luni, industria auto a fost salvata de la faliment, iar piata imobiliara a inceput sa-si revina.

Pe de alta pare, Obama nu a lasat impresia ca stie ce trebuie sa faca intr-un al doilea mandat, din punct de vedere economic. Astfel, daca va castiga, o va face datorita faptului ca a salvat General Motors si pentru ca multi se tem ca va fi si mai rau cu Romney, care favorizeaza bogatii, prin reducerile de taxe in mod egal, indiferent de venituri, lucru ce afecteaza grav persoanele sarace.

#alegeri SUA economie, #Barack Obama economie, #Mitt Romney economie , #alegeri SUA