Alegeri in SUA: Cum a petrecut Obama noaptea alegerilor - Corespondenta din SUA

Autor: Ana Ilie
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 08:23
2230 citiri
Alegeri in SUA: Cum a petrecut Obama noaptea alegerilor - Corespondenta din SUA

Transmite corespondentul Ziare.com din Chicago, Illinois

Noaptea alegerilor a fost un eveniment masiv pentru Chicago, oras preponderent democrat. In McCormick Place, un vast complex de conferinte, mii de persoane au petrecut noaptea alegerilor alaturi de presedintele Barack Obama, asteptand rezultatele scrutinului.

Mass media a avut intaietate. In uriasa arena de la McCormick Place, presa americana si internationala a ocupat fiecare coltisor disponibil, fiecare priza. Unii transmiteau prin telefon, altii incercau disperati sa se conecteze la Internet prin reteaua wireless, fara succes insa. Probleme tehnice sau bruiaj, in functie de sursa pe care o intrebai.

Din difuzoare se auzeau melodii cu mesaj special pentru alegatori: "It's Been a Long Road" (a fost o cale lunga - n.red.), "The Best Thing About Me is You"

(cel mai bun lucru la mine esti tu - n.red.), "There's a Right Time" (e un moment potrivit - n.red.).

La 19.30, ora locala, usile complexului s-au deschis pentru a primi mii de invitati la eveniment, oameni obisnuiti si personalitati, care urmau sa petreaca, alaturi de Barack Obama, noaptea alegerilor. Un urias urlet colectiv de bucurie a izbucnit atunci cand oamenii au patruns in sala. Fiecare invitat de onoare a fost apoi intampinat cu strigate de sustinere, pana cand locul s-a umplut pana la refuz.

Publicul s-a incins, in pofida aerului inghetat din Chicago, cu proiectia mai multor filmulete cu momente cruciale din ultimii patru ani din presedintia lui Obama, dar si din prima sa campanie electorala pentru Casa Alba. La ora 20.00, atmosfera era deja incendiara. Oamenii nu mai aveau rabdare. Doreau sa isi vada superstarul.

Acesta s-a lasat insa asteptat pana dupa anuntarea rezultatelor. CNN a difuzat pe panouri uriase in sala, in momentul in care a fost anuntat noul presedinte al Americii: actualul presedinte al Americii. Multimea a urlat din toate puterile. Jurnalistii internationali au aruncat cu pumnul in aer si s-au imbratisat, parca au castigat la loto.

Era deja ora 1 noaptea la Chicago si multimea canta si dansa deja de mai multe ore. Inainte de iesirea la rampa a lui Obama, in sala a fost difuzat, pe panouri uriase, discursul rivalului republican, Mitt Romney, care a acceptat cu eleganta infrangerea.

Desi in prima faza multimea l-a intampinat cu huiduieli si fluieraturi, atunci cand acesta a pomenit de "visul american" care poate fi indeplinit daca toti politicienii isi lasa deoparte ambitiile si servesc poporul, atmosfera a inceput sa se schimbe. Pe final, la formula standard "Dumnezeu sa binecuvanteze America", cei mai mari simpatizanti ai lui Obama il aplaudau pe Romney.

Intr-un final, dupa miezul noptii, sala a inceput sa vibreze. Pe scena a aparut deodata familia Obama. Barack, surazator, Michelle, intr-o rochie simpla, si cele doua fete ale cuplului. Multimea nu s-a oprit minute bune din scandat "4 more years" (Inca patru ani - n.red), sloganul de campanie al lui Obama.

Apoi presedintele reales al Americii a inceput sa vorbeasca. Linistea multimii pana nu demult frenetica a fost intrerupta doar de aplauze prelungi la frazele cheie ale discursului: unitatea, maretia Americii, puterea poporului, provocarile depasite, viitorul stralucitor.

Pe cat de lunga a fost asteptarea, pe atat de scurt a fost punctul culminant: in zece minute, Barack Obama le-a livrat simpatizantilor aflati la McCormick Place, dar si milioanelor de telespectatori din intreaga lume, motivul pentru care a fost reales: un discurs simplu, expus sincer, cu un plan clar.

Un nor de confetti stralucitor a coborat peste toata sala in timp ce familia Obama si-a luat la revedere.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#alegeri SUA Obama castigator, #alegeri SUA 2012 , #alegeri SUA