Alegeri in SUA: Cum functioneaza masinaria de campanie pentru Obama - Corespondenta din SUA

Autor: Ana Ilie
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 14:18
3703 citiri
Alegeri in SUA: Cum functioneaza masinaria de campanie pentru Obama - Corespondenta din SUA

Transmite corespondentul Ziare.com din Columbus, Ohio

Presedintele Partidului Democrat din Ohio, Chris Redfern, poarta pe umeri responsabilitatea realegerii presedintelui Barack Obama la Casa Alba. "Este un loc grozav in care sa testezi mesajele electorale si un loc grozav, in cazul nostru, in care sa castigi alegerile", spune acesta cu convingere.

Redfern conduce o operatiune de amploare, care implica zeci de mii de voluntari si aproape o mie de angajati. Tinta este simpla: orice pentru ca Barack Obama sa castige.

Pe cat de simpla e tinta, pe atat de detaliata este strategia de a o atinge. Asa si trebuie, spune acesta, intrucat au de-a face cu un "candidat care nu are busola morala" - adica republicanul Mitt Romney.

Echipa condusa de Redfern urmareste zi de zi evolutia celor 7,7 milioane de alegatori din Ohio. Nu e o gluma. 7,7 milioane de alegatori.

In primul rand, este urmarita evolutia votului anticipat: cine a cerut formularul pentru vot anticipat, cine l-a trimis prin posta odata completat. Acestea sunt date publice si sunt la dispozitia oricui.

"Pe parcursul perioadei in care se desfasoara votarea anticipata stim pe cine sa targetam si pe cine nu. In ziua alegerilor, sunt doua ocazii sa aflam mai multe: un raport in mijlocul zilei, cine a votat si cine nu, si unul la sfarsitul zilei. Cum pun mana pe aceste informatii la mijlocul zilei pot sa mut resursele pentru a scoate oamenii la vot in comunitatile unde sunt multi votanti.

De aceea, concentrandu-ma pe cateva comitate care in mod istoric au votat castigatorul la presedintie - Ottawa, Franklin, Ross, pot sa-mi dau seama cum merge votarea, nu trebuie sa astept pana seara, cand nu mai pot face nimic", explica acesta.

In al doilea rand, fiecare votant este analizat in detaliu, pentru a gasi mesajul cel mai potrivit. "Eu numar fiecare vot. Si urmaresc fiecare votant. In fiecare zi, in ultimele 30 de zile, am primit un raport in care vad cati au votat si cine sunt aceste persoane. Sunt 7,7 milioane de alegatori si il urmarim pe fiecare.

Fiecare are un profil, cu un scor de la 1 la 100, reprezentand sansele de a-l vota pe presedinte si pe senatorul Brown (Sherrod Brown, candidat la Senat in alegerile ce se desfasoara concomitent cu prezidentialele - n.red.). Profilele sunt alcatuite comitat cu comitat, votant cu votant".

Aceste profiluri sunt atat de detaliate incat democratii ajung sa afle enorm de multe lucruri despre fiecare votant. "Daca ai votat in urma cu patru ani pentru democrati si nu ai votat in alegerile primare, secretarul de stat din acest stat crede ca esti independent. Daca ai votat pentru republicani acum patru ani si pentru democrati anul acesta, esti considerat democrat.

Eu ma uit in contextul intregii vieti de votant pentru a face o medie. Daca ai votat in mai multe alegeri primare republicane decat democrate, nu voi considera ca esti predispus spre democrati. Insa daca traiesti intr-o comunitate care a votat cu democratii mai degraba decat cu republicanii din 1998 incoace, te apropii de mine.

Daca esti o femeie educata, cu licenta, voi continua sa consider ca te indrepti catre mine. Daca traiesti intr-o comunitate care are un numar mare de facultati sau de astfel de oportunitati, continui sa consider ca ai o inclinatie spre mine".

Toate aceste informatii rezulta intr-un profil care le spune strategilor tot ce le trebuie pentru a te convinge sa votezi - in acest caz cu Obama. "Totul este pus la socoteala in profil: valoarea casei tale, adresa, cu cine esti casatorita, numarul de copii pe care ii ai, ce au facut bunicii tai - sau nu - la urne, pot sa strang informatii publice, pot sa le fac profil tuturor votantilor.

Apoi, in fiecare zi urmarim. Devenim flexibili cu resursele. Daca astazi avem o problema in comitatul Franklin, raspundem in timp real. Putem muta resursele acolo si spori eforturile de a scoate oamenii la vot in comitatul Franklin".

Echipa fostului congresman in legislatura Ohio urmareste evolutia fiecarui votant in toate alegerile in care a votat si ii croieste mesaje adecvate pentru a-l convinge mai intai sa mearga la urne si in al doilea rand pentru a-l convinge sa voteze cu Obama. Aceasta strategie transforma campania electorala intr-o campanie permanenta.

"Alta data, candidatul cumpara timp pentru a-si difuza reclamele la TV, trimitea pliante prin posta si asta era tot. Acum este mult mai intim cu votantul. Relatia dintre candidat si votant este mult mai intima. Putem micro-targeta pe gospodarie. Pe fiecare membru al gospodariei: sotul poate primi un mesaj diferit de sotie, de copii, de bunici.

Spre exemplu, daca esti un votant barbat, in jur de 45 de ani, fara licenta, iti facem profil. Putem gasi concluzii despre ce iti place, cum ar fi Nascar, cursele de masini. Te vom viza cu mesajul. Mesajul poate functiona la tine dar nu la altcineva. Vreau sa lucrez cu tine si pentru el pregatesc alt mesaj. De aceea, campaniile electorale vor fi de-acum incolo permanente... Noi stam pe loc. Partidul ramane".

O alta latura de "atac" este de natura juridica: 350 de avocati, care muncesc voluntar pentru campania lui Obama, sunt pe pozitii pentru a contesta absolut orice neregula la vot, in asa fel incat numarul de buletine de vot provizorii sa fie cat mai mic - limitand riscul ca rezultatul alegerilor sa intarzie nepermis de mult sau sa fie viciat de catre republicani.

"In ultimele 2-3 saptamani, un judecator federal si apoi un tribunal au adoptat un buletin de vot, unde conteaza felul in care este completat. In Ohio exista regula ca daca nu ai asupra ta un permis de conducere trebuie sa arati ultimele patru cifre din numarul de asigurare sociala. Ei bine, daca numarul e printat prost si lucratorul de la sectia de votare nu distinge un 4 de un 9, acel vot poate sa ajunga in gramada de voturi provizorii", arata Redfern.

"Noi vrem cat de putine voturi provizorii posibil. Credem ca fiecare vot trebuie pus la socoteala. Credem ca situatia trebuie sa incline in directia intentiei votantului. Acum depinde de lucratorul de la sectia de votare, sa corecteze asta inainte ca votantul sa paraseacsa sectia. Daca vor exista 400.000 de voturi provizorii, nu ma indoiesc ca va exista o renumarare in Ohio" , explica acesta miza alegerilor din data de 6 noiembrie.

Redfern vrea sa evite cu orice chip prelungirea unei situatii de incertitudine in intreaga tara, din cauza voturilor din Ohio.

"Sunt ingrijorat ca vor fi mai multe oportunitati pentru crearea de voturi provizorii, ceea ce va duce la o situatie in care se va intarzia numararea voturilor. Asa, rezultatele vor fi mai stranse si va crea oportunitatea de a renumara voturilor.

Avem avocati peste tot, intr-un comitat avem 20, intr-altul 12, si tot asa. Toti sunt pe pozitii, gata sa deschida procese federale, pentru a se asigura ca orice vot este pus la socoteala. Avem peste 350 de avocati, voluntari si unii angajati, care participa la activitatile noastre de protejare a votului, de acum pana la alegeri".

Care sunt problemele la care se asteapta? "De la intentia clara a lucratorului din sectia de votare de a vicia votul, ceea ce este foarte, foarte rar, la terminarea formularelor de vot intr-o sectie".

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#alegeri SUA partid democrat, #alegeri SUA strategia democratilor, #alegeri SUA democrati , #alegeri SUA