Alegeri in SUA: De ce banii nu sunt totul

Autor: Ana Ilie
Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 14:21
3034 citiri
Alegeri in SUA: De ce banii nu sunt totul

Carl von Clausewitz a fost cel care a spus ca "razboiul este o continuare a politicii cu alte mijloace" si, de la Bill Clinton incoace, toti cei ce intra in curse electorale importante considera ca politica a devenit o forma de razboi disciplinat.

Un documentar despre succesul lui Clinton, numit "Camera de razboi", arata pentru prima data ca, dincolo de vaste cantitati de bani, candidatii au nevoie de strategi, consultanti, specialisti in marketing, cercetatori, consilieri media si specialisti electorali, scrie Danny Schechter, autor al cartii "Occupy: Dissecting Occupy Wall Street", pentru Al Jazeera.

Banii sunt o necesitate, insa nu reprezinta o conditie suficienta pentru victorie. E drept ca, uneori, campaniile prezidentiale din SUA par mai concentrate pe donatii, insa in spatele fiecarui candidat care strange mana donatorilor se afla multe persoane care se ocupa cu un razboi mai putin vizibil.

Argumentatia pentru aceasta impresionanta desfasurare de forte este urmatoarea: campaniile isi irosesc resursele daca vizeaza votanti ce nu pot fi convinsi. In schimb, cea mai urgenta sarcina cu care se confrunta este sa gaseasca si sa convinga acei putini votanti care sunt indecisi si numarul mare de cetateni care sunt favorabili candidatului, insa au nevoie de convingere pentru a vota.

In 2008, campania lui Obama a utilizat un algoritm cu sute de variabile pentru a targeta potentialii votanti cu mesaje croite pe nevoile fiecaruia. O parte a acestei actiuni include tehnici de micro-targetare comune in marketing.

De aceea, spun expertii, campania de acum are avantajul datelor culese in 2008 si a experientei capatate cu aceasta ocazie. Romney va cheltui mai mult, va cumpara mai multa publicitate la TV, insa Obama va bate la mai multe usi.

In 2012, cursa la presedintie depinde de operatiunile secrete de obtinere de date si sistemele de supraveghere a votului. Campaniile celor doi candidati au un acces fara precedent la vietile celor pe care ii curteaza si folosesc aceste informatii pentru a le influenta votul - prin metode similare marketingului, folosind un sistem de recompense si amenintari.

Este o infiltrare clara a marketingului in democratie, scrie sursa citata, se comercializeaza democratia. Campaniile care odinioara se duceau in public acum depind de utilizarea extensiva a datelor culese individual.

Manipularea alegerilor a devenit, asadar, o arta.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#alegeri SUA 2012, #alegeri prezidentiale SUA , #alegeri SUA