Un oras alimentat exclusiv cu energie solara

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 10:14
5120 citiri
Un oras alimentat exclusiv cu energie solara
Foto: Facebook/Babcock Ranch

Construirea unui oras care sa foloseasca numai energie solara este o provocare pana si in insoritul stat american Florida. Si nu numai din motive tehnice.

La prima vedere, Babcock Ranch arata ca toate celelalte orasele din Florida. Cartiere ingrijite cu case in culori deschise, imbracate in lemn, verande spatioase si palmieri in gradini. Insa dincolo de aceste fatade se ascunde tehnologie inalta si sustenabilitate.

Pentru reducerea costurilor cu incalzirea sau racorirea caselor, acoperisurile sunt din metal. In garaje exista doze speciale pentru alimentarea masinilor electrice. Gazonul reprezinta doar 30% din suprafata gradinii. In rest sunt plante care necesita putina apa.

Pentru gradini oamenii folosesc apa de ploaie si apa din rigole directionata catre statia locala de epurare a apelor reziduale. Acest amalgam de traditional si modern i-a convins pe sotii Kinley sa se mute in oras.

Un oras aprovizionat numai cu energie solara

Richard si Robin Kinley sunt printre primii locuitori care, in ianuarie 2018, s-au mutat in Babcock Ranch. De atunci incoace orasul continua sa se extinda. Pe o suprafata de 7.200 de hectare ar urma sa locuiasca 50.000 de oameni in 19.500 de locuinte.

Pana la finele acestui an, vor mai fi vandute 250 de case. Dar a fost foarte greu sa se ajunga la actalul stadiu, afirma initiatorul proiectului, Syd Kitson. Fostul sportiv de cariera este acum dezvoltator imobiliar.

In ianuarie 2005 i-a venit ideea sa construisca un oras aprovizionat exclusiv cu energie solara. Primul oras de acest fel din SUA si poate si din lume, spune Kitson.

Initial a investit in 36.800 de hectare de teren din asa-numitul Sunshine State (Florida) . Apoi, a vandut statului american 29.500 de hectare. Terenul a devenit zona naturala protejata.

Dar nu a mers totul ca pe roate. "Acum opt sau noua ani nu ne-am dat seama cat de greu este sa ii convingi pe oameni ca facem ceea ce trebuie", isi aminteste Kitson. Nu si-a imaginat cat de tare ii sperie pe clienti cei 17.500 de euro necesari montarii unei instalatii solare pe casa.

Kitson a venit cu ideea construirii unei asezari alimentate exclusiv pe baza de energie solara intr-un stat dependent de combustibili fosili.

Orasul viitorului

Solutia lui Kitson a fost sa ii cedeze 180 de hectare firmei Florida Power & Light (FPL) - compania de electricitate cu mai mult de 10 milioane de clienti. In contrapartida, FPL a instalat pe acest teren 340.000 de module solare cu o capacitate de 75 de megawati, cea mai mare instalatie de acest fel din istoria firmei.

Pana la finele anului viitor, instalatia isi va dubla capacitatea. Orasul are acum mai multa energie solara decat consuma.

In plus, consumatorii nu mai sunt nevoiti neaparat sa investeasca in module care sa fie amplasate pe casele lor, ci se aprovizioneaza de la FPL. Cel putin teoretic, Babcock Ranch ar putea deveni in viitor si mai independent de propriul parc solar. Toate casele sunt astfel construite incat oricand pe acoperisurile acestora sa poata fi montate instalatii solare.

Conceptul nu este nou. Insa pentru Kitson a fost important sa se asocieze cu o companie de electricitate care are resursele necesare pentru a se adresa consumatorilor americani.

Nu numai pentru pensionari

Kitson spera ca viitorii proprietari de case din Babcock Ranch sa apartina tuturor categoriilor de varsta. Pentru o structura a populatiei echilibrata, dezvoltatorul imobiliar a prevazut in proiectul sau piscine, trasee prin natura si lacuri unde se poate pescui sau plimba cu barca.

Sala de fitness este dotata cu aparate care se incarca automat in timpul folosirii.

Scoala din oras ofera programe adaptate noilor tendinte de protejare a mediului, iar locuitorii au la dispozitie o aplicatie prin care pot comanda o masina fara sofer.

Maria Bakkalapulo

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#oras Florida energie solara , #energie solara