Alegeri in SUA: Factori surprinzatori care ar putea influenta votul americanilor

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 20:44
3148 citiri
Alegeri in SUA: Factori surprinzatori care ar putea influenta votul americanilor
Foto: Getty Images

Cursa pentru alegerile prezindentiale din Statele Unite, in care democratul Barack Obama si republicanul Mitt Romney se lupta pentru voturi, este extrem de stransa.

Insa in timp ce sefii de campanie se gandesc cum sa atraga tot mai multe voturi de partea lor, exista si alti factori care pot influenta o persoana cum sa aleaga, noteaza discovery.com.

Pe langa evenimente neprevazute, precum uraganul Sandy, studiile au aratat ca si conditiile meteo sau rezultatul unui meci de fotbal ar putea influenta votantii.

Alegeri in SUA: 10 state care decid viitorul presedinte

Profesorul Neil Malhotra de la Stanford Graduate School of Business a publicat un studiu din care reiese ca o stare proasta de spirit te poate face sa votezi pentru schimbare, in timp ce daca esti fericit, cel mai probabil vei prefera stabilitatea.

"Daca oamenii vor fi suparati sau nervosi, ei ar putea vota impotriva presedintelui Obama", a punctat Malhorta.

Intr-un studiu realizat in 2010, cercetatorii au descoperit ca o victorie a echipei locale de fotbal ar putea mari cu 1,5% numarul celor care voteaza cu cel care este deja in functie, iar in cazul competitiilor sportive importante, cu 3%.

"De obicei, aceste cifre nu sunt suficiente pentru a schimba soarta unor alegeri, insa in cazul unei lupte stranse, asa cum este cea dintre Obama si Romney, ar putea deveni cruciale", a precizat Malhotra.

De asemenea, omul de stiinta considera ca acesti factori mai putin obisnuiti ii vor afecta mai ales pe cei care sunt indecisi.

"Multi oameni au lucruri mai importante de facut decat sa se preocupe pentru campania electorala, asa ca se vor decide pe ultima suta de metri cu cine vor vota", a explicat acesta.

Malhorta a mentionat ca orice lucru poate schimba starea de spirit a oamenilor, nu neparat un meci de fotbal, chiar si vremea urata poate fi un factor-cheie.

In plus, studiul a mai aratat ca subconstientul persoanelor poate influenta persoana cu care voteaza. Astfel, unii sunt tentati sa-si aleaga ca lider o persoana inalta.

Stramosii nostri isi doreau persoane impunatoare care sa ii conduca, pentru a-si putea apara mancarea si teritoriul, iar fara sa stim, inca apreciem aceste atuuri, se mai arata in studiu.

Insa diferenta de inaltime intre Obama si Romney este nesemnificativa, astfel ca, cel mai probabil, americanii nu vor fi influentati de acest aspect.

Lista cu motivele aparent nesemnificative care influenteaza un vot este destul de lunga. De exemplu, oamenii vor vota pentru cel care a facut mai multe lucruri pentru sistemul educational daca voteaza intr-o scoala, sau pentru cel care nu sustine casatoria persoanelor de acelasi sex daca voteaza intr-o biserica.

In consecinta, avand in vedere multitudinea de factori care pot influenta decizia unui alegator, este greu de prezis cine va iesi invingator in cursa Obama-Romney, concluzioneaza sursa citata.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#factori influentare vot, #evenimente influentare vot, #vot alegeri SUA , #alegeri SUA