Alegeri in SUA: Miscare surprinzatoare a lui Romney, care intra in terenul democratilor

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 22:57
6160 citiri
Alegeri in SUA: Miscare surprinzatoare a lui Romney, care intra in terenul democratilor
Foto: Yahoo News

Candidatul republican la alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii, Mitt Romney, alege sa faca o mutare surprinzatoare, cu numai o saptamana inaintea alegerilor, "aruncandu-se" in state care traditional sunt ale democratilor.

Romney se apuca de treaba serios in ultimele zile de campanie si a ochit chiar state care sunt traditional ale democratilor, precum Minnesota sau Pennsylvania. Totodata, aliatii sai republicani incearca sa puna pe masa de joc un al treilea stat, Michigan, arata AP News.

Astfel, candidatul republican il forteaza pe presedintele Barack Obama sa isi apere propriul teritoriu si baga bani in publicitate televizata in statele respective, pe final de campanie.

Alegeri in SUA: Tot ce trebuie sa stii despre vot

Eforturile republicanilor din cele trei state din nordul SUA, din preajma Marilor Lacuri, la granita cu Canada, ar putea indica faptul ca Romney cauta cu disperare un mijloc de ultima ora pentru a-si adjudeca cele 270 de voturi ale Colegiului Electoral, necesare pentru a deveni presedinte al Statelor Unite, fara a pune la socoteala statul Ohio, unul dintre cele mai importante.

Sau, din contra, poate ca este atat de increzator in ceea ce priveste batalia electorala din aceste state incat incearca sa se asigure inaintea a ceea ce este de asteptat sa fie o cursa stransa cu Barack Obama. Ori, a treia varianta ar fi ca Romney mai are pur si simplu bani de cheltuit si merge pe principiul "acum ori niciodata", mai noteaza sursa citata.

Ce au facut Obama si Romney, la o zi dupa ce a trecut uraganul Sandy

Fostul presedinte Bill Clinton a afirmat, marti, ca "politicile lui Obama functioneaza mai bine", intr-un discurs sustinut la campusul Universitatii Minnesota, una dintre cele doua opriri intr-un stat care ofera 10 voturi electorale si care nu a mai optat pentru un candidat republican la presedintia SUA din anul 1972, cand a fost vorba de Richard Nixon.

In acelasi timp, Obama si-a petrecut o a doua zi la Washington, indeplinindu-si atributiile de presedinte, in timp ce Romney s-a intors la campania activa, dupa trecerea urganului Sandy, care a maturat coasta de est si a provocat moartea a zeci de persoane si pagube de miliarde de dolari.

"Este o perioada grea pentru milioane de oameni, dar America este si mai dura", a declarat presedintele, in timpul unei scurte vizite la Crucea Rosie Americana, unde a cautat sa dea din nou asigurari victimelor si sa incurajeze echipele de muncitori.

Intre timp, in Ohio, Romney si-a aratat preocuparea fata de victimele uraganului, spunandu-le sustinatorilor sai care strangeau provizii ca "multi oameni au suferit in aceasta dimineata (marti dimineata - n.red.)".

Obama si Romney, in continuare umar la umar

Sondajele nationale arata o cursa echilibrata pentru votul popular, cu toate ca Obama pare a avea un avantaj in statele cheie, dar si mai multe sanse de a strange cele 270 de voturi necesare.

Dintre cele noua state in care cei doi candidati au cheltuit mai mult de un miliard de dolari impreuna pe publicitate, incepand cu luna iunie, Romney este in cea mai puternica pozitie in Carolina de Nord. Batalia este stransa in Colorado, Florida, New Hampshire, Nevada si Virginia, iar republicanul se lupta sa anuleze avantajul lui Obama in crucialul stat Ohio, precum si in Iowa si Wisconsin.

Se spune ca Romney inca mai poate castiga si ca orice se poate intampla in ultimele zile ale cursei prezidentiale, inclusiv ca statele cu traditie pentru democrati, precum Minnesota, Pennsylvania sau Michigan sa devina republicane.

In anul 2008, Obama a castigat in Pennsylvania si in Minnesota la o diferenta de cate 10 procente.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Mitt Romney state democrate, #Mitt Romnet campanie prezidentiala, #Mitt Romney strategie alegeri , #alegeri SUA