Alegeri in SUA: Obama il invinge pe Romney - Ce e mai bun abia acum urmeaza

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 10:39
28785 citiri
Alegeri in SUA: Obama il invinge pe Romney - Ce e mai bun abia acum urmeaza

Presedintele Barack Obama a castigat alegerile prezidentiale din Statele Unite, invingandu-l pe candidatul republican Mitt Romney. Obama se intoarce la Casa Alba cu cel putin 303 de voturi electorale, dupa ce si-a adjudecat Ohio, unul din statele cheie.

Un candidat are nevoie de 270 de voturi in colegiul electoral pentru a castiga cursa prezidentiala in SUA.

Obama si-a adjudecat 57,5, cu aproape 2 milioane de voturi in fata contracandidatului sau Mitt Romney.

Totodata, in cadrul alegerilor legislative, democratii si-au pastrat controlul asupra Senatului, in timp ce republicanii si-au adjudecat Camera Reprezentantilor.

Ziare.com v-a tinut la curent, in format LIVE TEXT, cu desfasurarea alegerilor prezidentiale din Statele Unite si va va oferi, prin corespondentul la fata locului, detalii din sectiile de votare din SUA:

11:23 - 57,5 milioane de americani l-au votat pe Barack Obama, iar 55,7 milioane si-au dat votul pentru Mitt Romney. Prezenta la urne a fost insa cea mai scazuta din ultimii ani - 51% din cetatenii cu drept de vot si-au exprimat dreptul constitutional.

Candidatul republican Mitt Romney are numai 206 electori, care reprezinta 24 de state americane.

11:18 - Mesajul postat de pe contul oficial al presedintelui Barack Obama, imediat dupa ce democratul a fost reales seful tarii, a stabilit un nou record in seama acestuia, de aceasta data pe Twitter.

Mesajul "inca patru ani", atasat unei fotografii cu Barack Obama imbratisandu-si sotia, a fost redistribuit de un numar de 360.000 de utilizatori, un nou record pentru Twitter.

11:05 - Cancelarul german, Angela Merkel, l-a felicitat miercuri pe presedintele american Barack Obama pentru realegerea sa in functie, salutand totodata buna lor colaborare pentru surmontarea crizei, relateaza AFP.

11:02 - Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, i-a adresat "felicitari calduroase" liderului reales de la Casa Alba si a apreciat ca "legatura transatlantica ramane in continuare la fel de importanta pentru pace si securitate, si ca presedintele Barack Obama a dat dovada de un mare leadership mentinand-o puternica".

10:40 - MAE roman saluta rezultatele procesului electoral recent incheiat din Statele Unite ale Americii si adreseaza felicitari presedintelui Barack Obama pentru realegerea in functia de presedinte al SUA. Totodata, transmite felicitari poporului american pentru simtul civic demonstrat pe parcursul procesului electoral, se arata intr-un comunicat MAE, remis Ziare.com.

09:56 - Colorado si Washington au devenit, marti, primele state din SUA care au votat legalizarea consumului de marijuana in scopuri recreationale, un pas important in acceptarea consumului acestui drog.

In Massachussets, votantii au acceptat si ei aceasta lege, cu conditia ca marijuana va fi folosita doar in scopuri medicinale, in timp ce in Arkansas legea nu a trecut de referendumul local.

09:52 - Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat miercuri pe presedintele american Barack Obama pentru victorie, afirmand ca alianta strategica dintre Israel si Statele Unite este "mai puternica decat oricand", relateaza AFP.

09:48 - Alegatorii din Maryland au votat, prin referendum, legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, in timpul alegerilor prezidentiale din America. Alte doua state, Maine si Washington, au votat aceeasi lege si ar urma sa aprobe propunerea.

Alegeri in SUA: Americanii din Maryland au votat in favoarea casatoriilor gay

09:45 - Prima senatoare din istoria Statelor Unite care si-a recunoscut deschis orientarea homosexuala a fost aleasa marti in statul Wisconsin, in cadrul alegerilor pentru Congres, relateaza AFP.

09:41 - Partidul Social-Democrat (SPD) german si-a exprimat, miercuri, satisfactia fata de triumful lui Barack Obama: "Barack Obama 'are potentialul' de a uni diferitele interese, paturi sociale si etnii din tara sa", a spus liderul parlamentar al SPD si fost ministru de externe Frank Walter-Steinmeier, citat de presa germana.

09:30 - Mii de persoane au celebrat marti seara realegerea lui Barack Obama in Time Square, New York, fluturand steaguri mici si scandand "inca patru ani".

09:18 - Pe conturile de Twitter ale lui Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si al lui David Cameron, premierul britanic, au fost postate mesaje de felicitare pentru Barack Obama.

Alegeri in SUA: Obama invinge - Democratia poate fi murdara, dar asta e esenta ei

09:05 - Presedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, s-a declarat "foarte bucuros", miercuri, de realegerea presedintelui Barack Obama, relateaza AFP.

"Foarte bucuros de realegerea presedintelui Obama", a scris Van Rompuy in olandeza pe contul sau de Twitter, inainte de alte doua mesaje in olandeza si franceza: "Bucuros de alegerea presedintelui Obama".

08:56 - "Economia noastra isi revine, un deceniu de razboi e incheiat, iar aceasta campanie lunga s-a terminat. Ma intorc la Casa Alba mai hotarat si inspirat ca niciodata. In aceasta seara, ati votat pentru actiune, nu politica de zi cu zi. In urmatoarele luni, sunt hotarat sa lucrez cu ambele partide, pentru a rezolva problemele care ne asteapta. Aceasta nu inseamna ca treaba voastra s-a incheiat. In democratia noastra, rolul cetateanului nu se incheie dupa vot", continua Obama.

08:52 - "Stiu ca campaniile politice par uneori mici si simple si asta divide. Dar daca aveti vreodata ocazia sa vorbiti cu oamenii care lucreaza pana noaptea tarziu in campanie, veti auzi determinarea in vocea lor, de a se asigura ca orice copil are aceeasi sansa. (...)

De asta facem asta, asta inseamna politica, de asta conteaza alegerile. Nu sunt mici, sunt uriase, sunt importante. Democratia intr-o tara cu 300 de milioane de locuitori poate fi zgomotoasa, murdara, dar asta este esenta ei. Pentru asta am luptat si pentru asta luptam. Vrem sa ne vedem copiii crescand intr-o tara in care au acces la cele mai bune scoli, vrem sa ne vedem copiii crescand intr-o America ce nu este impovarata de datorii. Vrem sa avem o tara sigura, aparata de cea mai puternica armata. Dar si o tara care sa traiasca in pace si plina de respect pentru locuitorii ei", continua Obama, transmite corespondentul special al Ziare.com in SUA.

08:46 - Presedintele reales al SUA ii transmite un mesaj sotiei sale, Michelle: "Nu as fi barbatul care sunt astazi fara femeia care, acum 20 de ani, a acceptat sa imi fie sotie. Michelle - vreau sa spun asta public: nu te-am iubit niciodata mai mult si nu m-am simtit nicicand mai mandru vazand cum tara se indragosteste de tine, in calitate de Prima Doamna".

08:45 - Obama ii multumeste "prietenului meu si partenerului din ultimii patru ani, cel mai bun vicepresedinte pe care si l-ar putea dori cineva, Joe Biden".

08:40 - "In aceasta seara, la aceste alegeri, voi, poporul american, ati demonstrat ca, desi drumul a fost lung si greu, pentru Statele Unite, ce e mai bun abia acum urmeaza. Vreau sa multumesc fiecarui american care a participat la aceste alegeri, celor care au votat pentru prima oara, celor care au stat foarte mult timp la coada.

Apropo, va trebui sa rezolvam problema asta: fie ca ati tinut o pancarta cu Obama sau una cu Romney, vocea voastra a contat. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Romney si l-am felicitat pentru campania lui. A fost o campanie dura, dar numai pentru ca amandoi ne iubim profund tara", a declarat Obama, transmite corespondentul special al Ziare.com in SUA.

08:35 - Presedintele Barack Obama a ajuns pe scena din McCormick Place, in uralele multimii. Oamenii striga "Fired up, Ready to go" (M-am aprins, sunt gata sa pornesc - n.red.), sloganul de campanie al democratului, si "USA", transmite corespondentul special al Ziare.com in SUA.

08:18 - Casa Alba publica prima fotografie cu Barack Obama si Joe Biden sarbatorind victoria. Si sotiile acestora se pot vedea, in plan secund, felicitandu-se pentru reusita la alegeri.

08:00 - Discursul lui Romney de la Boston Convention Center a durat doar cateva minute. In scurt timp va vorbi presedintele reales, Barack Obama.

07:59 - "Tocmai l-am sunat pe presedintele Obama, ca sa il felicit pentru victoria lui si sa ii urez succes in noul mandat. Tara noastra are de infruntat provocari mari, ma rog sa ne poata ghida sa trecem peste ele", isi accepta Romney infrangerea.

07:57 - Discursul lui Romney este huiduit de sustinatorii lui Obama, adunati la sediul acestuia de campanie, transmite corespondentul special al Ziare.com in SUA.

07:56 - Vorbeste Mitt Romney. Ii multumeste sotiei sale, "dragostea vietii mele".

"Nu cred ca a mai existat vreodata vreun efort atat de mare pentru partidul nostru care sa se compare cu ce ati facut voi in ultimii ani. Natiunea noastra se afla acum intr-un punct critic. Nu avem timp acum sa ne certam, ci trebuie sa ne unim fortele. Nu doar noi politicienii, ci cu totii trebuie sa facem asa".

07:48 - Obama a castigat votul si in statul-cheie Virginia (13 voturi in Colegiul Electoral). Mai sunt asteptate doar estimarile pentru Florida si Alaska.

07:41 - Pe de alta parte, sustinatorii lui Romney s-au plictisit sa astepte discursul republicanului. BBC relateaza ca in fata scenei de pe care ar trebui sa vorbeasca Romney sunt mai mult jurnalisti decat sustinatori ai republicanului.

07:40 - Presedintele se indreapta spre sediul de campanie al Partidului Democrat din Chicago unde este asteptat de o multime de sustinatori, conform BBC.

07:35 - Romney nu accepta infrangerea. CNN relateaza ca republicanul vrea sa ceara renumararea voturilor din Ohio.

07:29 - The Gurdian a surprins momentul in care sustinatorii lui Obama din Chicago au aflat ca presedintele SUA a castigat un nou mandat.

07:26 - CNN anunta ca a Obama obtinut 290 voturi electori. Si Fox News anunta ca presedintele SUA a castigat un nou mandat, obtinand tot 290 voturi electori, in timp ce Romney are 203.

07:22 - In tabara lui Romney domneste dezamagirea.

07:20 - Oamenii ies pe strazi pentru a sarbatori victoria lui Obama.

07:10 - Premierul belgian, Elio Di Rupio, l-a felicitat pe Barack Obama pentru realegerea sa in functie, precizand ca este "un semn incurajator pentru viitorul SUA" si "al lumii".

06:44 - Este de asteptat ca si Mitt Romney sa sustina un discurs, dupa aflarea rezultatelor partiale. Optimist, el anuntase ca si-a pregatit un "discurs de victorie", care continea aproximativ 1.118 de cuvinte. Dar, pentru ca lucrurile nu stau tocmai asa cum ar fi crezut, Romney va trebui sa isi modifice textul.

06:35 - La McCormick Place se difuzeaza la putere maxima piesa "Just One More Time" (Inca o data - n.red.). Intreaga sala canta.

06:31 - Presedintele Barack Obama a plecat de acasa, unde a cinat impreuna cu familia sa, si se indreapta spre McCormick Place, unde este asteptat de o multime entuziasta, transmite corespondentul special al Ziare.com in SUA.

06:28 - Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat miercuri dimineata, la aflarea exit-pollurilor care il dau castigator pe Barack Obama, ca tocmai i-a trimis un mail vicepresedintelui SUA pentru a-l felicita pentru rezultate. "Este un moment dulce-amarui. Regret ca nu pot fi la Chicago, ca sa pot sarbatori, dar ma bucur ca sunt in Romania alaturi de prietenii nostri. (...)

Mesajul acestor alegeri este ca, daca exista calitate si curaj, oricine poate reusi. Ce imi place in Romania este ca pot vedea aceleasi valori si aceeasi calitate despre care vorbeam", a precizat ambasadorul, amintind ca in copilaria sa afro-americanii nici nu aveau drept de vot, iar acum SUA si-au reales un presedinte afro-american.

06:24 - Presedintele SUA este fericit ca va ramane in functie si a postat pe Twitter o poza cu sotia sa, Michelle Obama. In dreptul fotografiei a scris: "Four more years" (Inca patru ani).

06:18 - Barack Obama a castigat alegerile din SUA, potrivit CNN care anunta ca a obtinut 274 voturi electori. Si Fox News anunta ca presedintele SUA a castigat un nou mandat, obtinand 275 voturi electori.

06:14 - Barack Obama se bucura de rezultatul alegerilor si a postat pe Twitter mesajul: "Asta s-a intamplat datorita voua, va multumesc".

06:12 - In schimb, in Iowa invingator este Barack Obama cu 55% din voturi. Mitt Romney a obtinut aici 44%.

06:07 - In North Carolina a iesit castigator Mitt Romney cu 51%, iar Barack Obama are 48%.

06:03 - Barack Obama se apropie de victorie. Fox News anunta ca presedintele SUA are 244 de voturi electori, iar Mitt Romney 203.

06:00 - Potrivit CNN, care citeaza un exit-poll, Barack Obama are 238 voturi electori, iar Mitt Romney 191. Urmatorul exitt-poll pe care il va oferi CNN va fi peste doua ore.

05:52 - Democratii au preluat controlul la Senat si, potrivit BBC, este greu sa piarda acest avantaj. In schimb, la Camera Reprezentantilor continua sa conduca republicanii.

05:45 - Barack Obama isi mentine avantajul in Pennsylvania, avand in acest moment 54% din voturi. Mitt Romney are 45%.

05:38 - CNN anunta ca Mitt Romney a obtinut 158 voturi electori, in timp ce Barack Obama are 147. Potrivit datelor de la Fox News, lupta este mai stransa - 174 voturi electori pentru Mitt Romney si 173 pentru Barack Obama.

05:32 - La McCormick Place se recita The Pledge of Allegiance. Sala recita intr-un singur glas, transmite corespondentul special al Ziare.com in SUA.

05:28 - In New Mexico Barack Obama este castigator in acest moment, cu 54% din voturi, fata de 43% ale lui Mitt Romney, potrivit Fox News. BBC sustine ca aceasta victorie nu reprezinta nicio surpriza, populatia de aici votandu-l in numar mare si in 2008.

05:23 - Cele mai noi date de la Washington Post arata ca Mitt Romney are 160 de voturi electorale, iar Barack Obama 107.

05:19 - Pe masura ce se numara voturile se schimba si datele in sondaje. Astfel, Barack Obama isi reia avantajul in Florida avand 50% din voturi, fata de 49% Mitt Romney. In acest moment s-au numarat aici 87% din voturi, astfel ca este posibil ca rezultatele sa se mai schimbe.

05:16 - Victorie pentru Mitt Romney si in Utah unde a obtinut 58% din voturi. Barack Obama are in acest stat 40%, potrivit Fox News.

05:11 - Mitt Romney a castigat in Louisiana avand in acest moment 63% din voturi, fata de 36% cat are Barack Obama.

05:05 - Barack Obama se pare ca a castigat si in Wisconsin, ceea ce reprezinta o lovitura dura pentru Mitt Romney care era considerat favorit in acest stat.

04:59 - Republicanii sunt in avantaj la Camera Reprezentantilor, camera inferioara a congresului american.

04:54 - NBC News anunta ca Mitt Romney a castigat 153 de electori, iar Barack Obama 128. Potrivit Huffington Post insa, Mitt Romney a castigat 154 de electori, iar Barack Obama 144.

04:47 - In Texas Barack Obama are 41% din voturi, iar Mitt Romney 58%.

04:43 - Barack Obama pierde avantajul si in Florida. In acest moment el se afla la egalitate cu Mitt Romney, ambii avand 50% din voturi.

04:38 - In McCormick Place, din difuzoare se aud melodii cu mesaj special pentru alegatori: "It's Been a Long Road" (a fost o cale lunga - n.red.), "The Best Thing About Me is You" (cel mai bun lucru la mine esti tu - n.red.), "There's a Right Time" (e un moment potrivit - n.red.). In timp ce acestia saluta invitatii speciali cu strigate din ce in ce mai puternice, presa acreditata la eveniment se lupta cu lipsa Internetului - problema tehnica sau bruiaj, potrivit zvonurilor ce circula printre jurnalisti, transmite corespondentul special al Ziare.com in SUA.

04:35 - In Pennsylvania, considerat un stat cheie in alegerile prezidentiale din SUA, Barack Obama conduce cu 62% din voturi, fata de 37% Mitt Romney.

04:30 - Se pare ca Barack Obama a pierdut avantajul in New York. Potrivit Fox News, in acest moment Mitt Romney conduce aici cu 57%, in timp ce Barack Obama are 42%.

04:24 - Atat Fox News cat si CNN il prezinta pe Mitt Romney in avantaj la voturi electori. La CNN distanta intre Mitt Romney este mai mare fata de Barack Obama - 152-123 vot electori. Fox News anunta insa ca Romney are 154 voturi electori, iar Obama 153.

04:18 - Lupta este stransa si la Senatul american, in acest moment republicanii fiind la egalitate cu democratii, cu 41-41 voturi electori.

04:11 - Cele mai noi date oferite de Fox News arata ca Barack Obama a obtinut in Ohio 55% din voturi, iar Mitt Romney 45%.

04:05 - Si Fox News il da castigator pe Barack Obama in Michigan, cu 52%. Mitt Romney a obtinut aici 47% din voturi.

04:02 - Potrivit agentiilor de presa externe, Mitt Romney a castigat pana in acest moment 18 state, in timp ce Barack Obama 13.

03:57 - Michigan si New York merg la Obama, anunta BBC. Kansas, Texas, Louisiana,North Dakota, South Dakota, si Nebraska merg la Romney.

03:50 - In Arkansas Barack Obama are 46%, in timp ce Mitt Romney a obtinut 52%.

03:45 - Lupta stransa si in Florida unde, potrivit Fox News, unde Barack Obama a obtinut 50% din voturi, iar Mitt Romney 49%.

03:37 - Potrvit CNN, Mitt Romney conduce in acest moment in alegerile prezidentiale cu 82 de electori (51% voturi), fata de Barack Obama - 64 electori (47% din voturi).

03:29 - Usile complexului McCormick Place s-au deschis pentru cateva mii de persoane care vor petrece noaptea alegerilor alaturi de Barack Obama. Un urias urlet colectiv s-a auzit la deschiderea complexului, oamenii ocupand imediat orice coltisor disponibil, transmite corespondentul special al Ziare.com in SUA.

03:20 - Barack Obama este dat castigator de exit-poll-uri sin in Connecticut, unde a obtinut 73%. Mitt Romney a fost votat aici de 27% dintre alegatori.

03:15 - In Alabama Barack Obama are 19% iar Mitt Romney 81%, potrivit Fox News.

03:11 - In Maryland Barack Obama are 69%, iar Mitt Romney 29%.

03:07 - Mitt Romney are in Tennessee 57% din voturi, in timp ce Barack Obama a obtinut 42%, informeaza Fox News.

03:05 - Fox News anunta ca in Illinois Obama si Romney sunt la egalitate, obtinand 25% din voturi.

02:55 - Potrivit BBC, Obama ar fi castigat in Maryland, Maine, Columbia, Illinois, Massachusetts, Delaware si Rhode Island.

02:43 - In Virginia Barack Obama are 40%, iar Mitt Romney 59%.

02:35 - Totodata, potrivit CNN, Obama conduce in Ohio cu 51%, fata de 48% Mitt Romney. In schimb, Fox News il da invingator pe Mitt Romney in Ohio cu 61%, fata de 37% Barack Obama.

02:27 - Un sondaj exit-poll realizat de CNN arata ca Ronney si Obama sunt la egalitate - 49% - in Carolina de Nord.

02:20 - In Georgia Barack Obama are 33% din voturi iar Mitt Romney 66%.

02:15 - In New Hampshire, Barack Obama are 65% din voturi, iar Mitt Romney 33%.

02:07 - In Florida, potrivit exit-poll-urilor rezultatele arata astfel: Barack Obama 55% - Mitt Romney 45%.

02:01 - In Kentucky Barack Obama a fost votat de 38% dintre alegatori, iar Mitt Romney a obtinut 60% din voturi, potrivit Fox News.

01:57 - In West Virginia scorul este egal, 49%-49% - anunta Fox News.

01:45 - Primele exit-poll-uri arata ca in Indiana Barack Obama a obtinut 41%, in timp ce contracandidatul sau, Mitt Romney are 57%, potrivit Fox News.

01:40 - La McCormick Place, locul unde se desfasoara asa-zisa "Election Night Watch Party" pentru presedintele Barack Obama, presa din intreaga lume este in fierbere, transmite corespondentul special al Ziare.com in SUA. In fata uriasului complex de conferinte, zeci de care de televiziune isi intind antenele. In interior, dupa ce trec de verificarile de securitate, jurnalistii isi instaleaza echipamentele intr-o uriasa sala, in asteptarea punctului culminant al serii, anuntarea rezultatelor.

01:30 - 67% dintre cei care au votat in Florida sunt albi, 16% sunt hispanici, 13% sunt negri si 1% sunt din Asia. 20% dintre alegatorii din Florida - unul din cinci - au declarat ca au asteptat pana aproape de finalul campaniei pentru a se decide pe cine vor vota, in timp ce 78% au spus ca s-au decis inainte de 20 octombrie.

01:20 - Primele sectii de vot la alegerile din SUA s-au inchis la ora 1:00, ora Romaniei. Este vorba despre cele dintr-o parte a statului Indiana (nord) si Kentucky (zona central-estica).

01:18 - Potrivit unor sondaje realizate la iesirea de la urne, in Ohio, 37% dintre alegatori considera ca in SUA conditiile economice sunt tot mai bune, in timp ce 33% spun ca sunt mai proaste. 29% spun insa ca sunt la fel.

Intrebati despre opinia lor in ceea ce priveste administratia Obama, 27% au spus sunt nemultumiti, iar 24% s-au declarat multumiti.

01:05 - Mitt Romney a declarat, la un sediu de campanie din statul-cheie Ohio, ca este "foarte optimist" in ceea ce priveste rezultatul alegerilor prezidentiale, potrivit AFP.

"Sunt foarte optimistin privinta rezultatului alegerilor, dar si pentru viitorul SUA", a declarat Romney.

00:50 - Autoritatile din New Jersey, oras grav afectat de uraganul Sandy, au anuntat ca alegerile prin email au fost prelungite pana vineri.

00:35 - Mandru de cei care l-au ajutat in campanie, Mitt Romney a postat o fotografie cu acestia, intr-un centru din Pennsylvania.

00:20 - Amfitrioana receptiei organizate de ambasada SUA a anuntat rezultatul votului de la Intercontinental: pentru Barack Obama au votat 173 de invitati, pentru Mitt Romney, 43 de invitati. Alti nominalizati au fost: Hillary Clinton, Gigi Becali, Papa Benedict, Freddie Mercury (fostul solist al trupei Queen), transmite reporterul Ziare.com aflat la evenimentul organizat de ambasada SUA la Bucuresti.

00:10 - In SUA exista de votare in locuri neasteptate, de la cazinouri la centre comerciale. Barbra Hunter pune buletinul de vot intr-o urna amplasata intr-un magazin de animale de companie din Chicago. Oare pisica (foto jos) pentru cine a votat? - se intreaba jurnalistii de la BBC.

23:45 - Dupa ce a jucat baschet, presedintele american Barack Obama a plecat impreuna cu sotia sa, Michelle Obama, la casa lor din Hyde Park.

23:35 - Dupa discursul ambasadorului Mark Gitenstein, invitatii au inceput sa plece, unul cate unul, nu inainte de a se opri la bufetul suedez organizat in doua sali secundare. In jurul orei 23.30, in Sala Ronda a Intercontinentalului mai ramasera in jur de 50 de oameni, multi dintre ei jurnalisti.

23:20 - Cu cateva ore inainte de anuntarea rezultatelor alegerilor, presedintele Barack Obama a jucat baschet cu colaboratori si prieteni la un complex sportiv din Chicago, "Attack Athletics".

23:04 - Unui barbat in varsta i s-a facut intr-o sectie de votare. Din fericire, langa el se afla Ty Houston, o asistenta de 48 de ani. Dupa ce l-a resuscitat, iar omul si-a revenit, asistenta a ramas uimita pentru ca prima intrebare a batranului a fost "Am votat?". Bineinteles ca intrebarea i-a uimit pe toti cei din jur, mai ales pe sotia barbatului.

22:48 - Din Pittsburgh, ultima destinatie a campaniei, Mitt Romney va merge la sediul de campanie din Boston, unde va astepta rezultatele votului.

22:47 - Facebook a realizat o aplicatie pentru a vedea cati utilizatori ai sai au votat. Astfel, aplicatia Facebook arata ca peste 4.300.000 de useri au mers la vot. Acestia sunt oameni care au dat click pe optiunea Election Day pentru a impartasi cu prietenii faptul ca au mers la sectiile de votare.

22:44 - "Iubesc politica inca de la prima campanie electorala urmarita, de la alegerea lui John Fitzgerald Kennedy. Si acele alegeri au fost stranse si au schimbat istoria Americii si a intregii lumii. Cred ca si alegerile din acesta seara vor avea aceeasi influenta si nu vreau sa-mi exprim sustinerea pentru niciuna dintre tabere. Va urez bun venit si sper sa ramaneti pana la rezultatele partiale", si-a incheiat ambasadorul SUA scurtul discurs.

22:40 - Ambasadorul SUA la Bucuresti Mark Gitenstein sustine un discurs la receptia data de Ambasada la Intercontinental.

"Alegerile se vad un pic diferit de la mii de kilometri departare, se vad altfel din sufrageria noastra de acasa. Alegerile americane sunt complicate, sistemul colegiului electorilor este un lucru complicat si nu voi incerca sa-l explic in aceasta seara. Un alt aspect important este suma mare pe care America o cheltuie pentru organizarea alegerilor. Am inteles ca anul acesta am cheltuit sase miliarde de dolari", a declarat ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.

22:34 - Obama continua sa indemne oamenii sa mearga la vot. "Ia cativa prieteni cu tine cand mergi la vot", a spus presedintele pe Facebook.

22:30 - In fotografia urmatoare apare scena pe care va calca Mitt Romney pentru discursul de dupa alegeri (sus), dar si cea pe care va veni Barack Obama (jos) pentru a le vorbi alegatorilor. Intrebarea este: care dinte ele va sustine castigatorul?

22:24 - "O conversatie buna poate face diferenta intr-un stat cheie. Ridica receptorul pentru presedintele tau", scrie pe pagina de Facebook a Primei Doamne, Michelle Obama, acesta fiind un indemn pentru cei care continua campania pentru Obama.

22:15 - "Ne asteapta un viitor luminos. Haideti sa il alegem astazi", a scris Romney pe Facebook.

22:12 - Mitt Romney a ajuns in Pittsburgh, anunta BBC.

21.57 - Corneliu Dobritoiu, ministrul Apararii, Printul Paul, Andrei Chiliman, Sever Voinescu, Daniel Funeriu, Iulian Chifu, consilier prezidential, Radu Florescu, CEO la Saatchi&Saatchi, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, ambasadorul Olandei, sunt printre invitatii care au sosit la evenimentul organizat de ambasada SUA la hotelul Intercontinental, transmite reporterul Ziare.com.

21:54 - O masina suspecta a fost descoperita in apropiere de Casa Alba, iar Serviciile Secrete au intervenit imediat, inchizand mai multe strazi. Dupa putin timp, un reprezentant al Serviciilor Secrete a anuntat ca situatia a revenit la normal si ca strazile au fost deschise, anunta Washington Post.

21:46 - Reprezentantii unei patiserii din Minnesota au dorit sa faca aceasta zi mai dulce si au preparat prajitura Obama si prajitura Romney pentru a vedea care dintre cele doua prind mai bine la americani. Se pare ca prajitura Romney are avanas in fata celei ce poarta numele de Obama, prima fiind cumparata de 830 de persoane, in timp ce a doua de 731 de oameni.

21:38 - "Votul este o nebunie astazi. Oamenii asteapta cu orele ca sa voteze. Niciodata nu a fost asa", a scris pe Twitter un alegator din Florida.

21:35 - In Sala Ronda a Hotelului Intercontinental, pe buletinul de vot, sub cele doua optiuni oficiale, Barack Obama si Mitt Romney, mai exista o casuta libera, unde am aflat ca invitatii pot scrie un al treilea nume, oricine ar vrea ei sa fie presedintele SUA in urmatorii patru ani, transmite reporterul Ziare.com aflat la evenimentul organizat de ambasada SUA la Bucuresti.

21:30 - Un american a scris pe Twitter ca este prima data cand voteaza, desi are 36 de ani. "Atat de importante sunt aceste alegeri pentru mine", a notat el.

21:28 - BBC anunta ca Mitt Romney se duce in Pittsburgh.

21:15 - "L-a votat pentru acelasi motiv pentru care s-a casatorit cu el - caracterul sau", a fost mesajul aparut pe pagina de Facebook a sotiei presedintelui, Michelle Obama.

Alegeri in SUA:In Chicago se voteaza masiv pentru Obama - Corespondenta din SUA

21:02 - In Sala Ronda a Hotelului Intercontinental, ambasada SUA la Bucuresti organizeaza o receptie la care sunt invitate peste 1.000 de persoane. Americani rezidenti, ambasadori, personalitati politice si culturale au inceput sa soseasca incepand cu ora 21.00, transmite reporterul Ziare.com aflat la evenimentul organizat de ambasada SUA la Bucuresti.

La intrare, fiecare invitat a primit cate un buletin de vot neoficial, care trebuia introdus intr-o urna special amenajata, "flancata" de doua panouri reprezentandu-i pe cei doi candidati, Barack Obama si Mitt Romney.

20:59 - In doar cateva ore, presedintele Barack Obama a strans zeci de mii de Like-uri pe Facebook, ajungand la peste 32 de milioane de fani, in timp ce Mitt Romney are 12 milioane de fani pe reteaua de socializare.

20:57 - Pietele financiare se tem de o procedura prelungita de desemnare a presedintelui SUA. Investitorii nu isi doresc o repetare a disputelor prelungite care au urmat dupa alegerile din anul 2000 intre Al Gore si George W. Bush. Pe de alta parte, daca Obama va castiga din nou alegerile, actuala politica de relaxare cantitativa a FED ar putea sa se accelereze, arata Reuters.

20:53 - Ann Romney continua sa ii faca sotului sau campanie pe Twitter. "Mitt Romney este gata sa conduca - acum depinde de voi. Aduna-ti prietenii si familia si mergeti la vot", a scris aceasta.

20:46 - Americanii care au votat sunt foarte mandri de fapta lor, drept urmare posteaza pe Internet imagini cu stickerele care dovedesc acest lucru.

20:43 - Larru du Pree, din Florida, demonstreaza ca americanii au un simt al umorului deosebit. "Daca esti negru si votezi un republican, este ca si cum ai fi pui si l-ai vota pe Colonelul Sanders", a declarat el facand referire la cel care a pus bazele lantului KFC.

20:33 - Si Mitt Romney se dovedeste a fi activ pe Facebook in ultimele ore. "Avem nevoie de sprijinul tau pentru a face din America o tara puternica din nou", a scris el.

20:31 - O alegatoare din Chicago, care isi pusese toate sperantele in Obama la alegerile trecute, a declarat ca ea si cunoscutii sai au optat de data aceasta pentru Romney pentru ca sunt foarte dezamagiti de actualul presedinte, scrie BBC.

20:27 - Obama este activ pe pagina oficiala de Facebook. Actualul presedinte indeamna oamenii sa iasa la vot, precizand ca un singur alegator poate face diferenta.

20:20 - Coada la o sectie de votare din Washington.

20:17 - Scriitoarea de carti pentru copii Judy Blume a transmis un mesaj pentru a sublinia importanta votului. "Eu votez pentru ca votul este un privilegiu si nu am ratat niciun scrutin de cand am implinit 21 si am primit dreptul de a vota (pentru ca da, trebuie sa ai 21 de ani ca sa poti vota). Innebunesc cand ii aud pe tineri ca nu au nimic de-a face cu votul. Am vesti pentru tine daca tu crezi ca alegerile nu au nicio importanta pentru viata ta. Au de-a face cu totul cu viata ta. Am votat pentru candidatul in care am mai multa incredere", a spus aceasta.

20:05 - Nici in ziua alegerilor Mitt Romney nu scapa de grupul Dogs Against Romney. Acesta a fost infiintat de mai multi iubitori de animale, dupa ce guvernatorul a povestit ca in timpul vacantelor cu familia isi transporta cainii intr-o cusca pe capota masinii. Ca sa isi faca publica parerea fata de gestul lui Romney, iubitorii de animale au postat pe Internet si un filmulet.

19:42 - Si cantareata Lady Gaga a anuntat pe Facebook ca a fost la vot, dar si pentru cine a optat. Artista a marturisit ca l-a ales pe Barack Obama.

19:40 - Nevada este singurul stat american care ofera votantilor o a treia varianta pe buletinele de vot: "niciunul dintre candidati".

19:24 - Cabinele de vot pot fi gasite in aproape orice loc, chiar si in magazinele in care se vand masini sau in spalatorii, cum se vede mai jos.

19:19 - "Ziua alegerilor a venit si este timpul sa ne realegem presedintele", a scris Michelle Obama pe Twitter, dupa cum arata India Today.

19:15 - Selma Friedman are 102 ani, insa varsta nu a tinut-o in casa, ci a iesit afara determinata sa isi spuna parerea si sa puna stampila pe preferatul sau. Selma Friedman a votat pentru prima data pentru un presedinte in 1932 si l-a ales pe Franklin Roosevelt, acum va opta pentru Barack Obama. "Nu putea sa faca totul in patru ani", a spus ea.

19:02 - Beyonce si-a aratat din nou sustinerea pentru Barack Obama si i-a transmis o scrisoare deschisa acestuia. "Tu esti motivul pentru care fiica si nepotul meu vor creste stiind ca pot fii cu adevarat ceea ce vor sa fie", i-a scris cantareata.

18:59 - Obama, la sediul de campanie din Chicago, unde a dat mai multe telefoane catre sustinatorii sai, indemnandu-i sa mearga la vot.

18:57 - Mitt Romney a ajuns la Ohio pentru ultima oprire din campanie, scrie BBC.

18:51 - "Asta este. Asigurati-va ca votati astazi", a scris Mitt Romney pe pagina oficiala de Facebook. Si sotia sa Ann Romney a transmis un mesaj pe reteaua de socializare. "Mitt si cu mine am votat astazi. Va rog sa votati si sa va asigurati ca prietenii si familia voteaza, de asemenea", a notat ea.

18:48 - AP anunta ca o femeie insarcinata, care intrase in travaliu si se afla in drum spre spital, a facut un ocol pe la o sectie de votare din Dolton, Illinois, pentru a se asigura ca isi exercita dreptul la vot. Galicia Malone, in varsta de 21 de ani, vota pentru prima data in viata sa si nu voia sa rateze acest lucru. "Ma uitam la buletinul de vot si incercam sa citesc. Mi-am zis 'Citeste si respira, citeste si respira", a declarat tanara dupa ce a nascut o fetita.

18:42 - In Arizona, interesul in randul populatiei latine, hispanici, este mult mai mare decat media nationala. 60% au declarat ca sunt mai entuziasmati decat in 2008, in timp ce media nationala este de 34%, potrivit unui sondaj pre-electoral.

18:35 - Guvernatorul Romney, avand pe camasa lipit stickerul pe care scrie "Eu am votat".

18:13 - Barack Obama l-a felicitat pe Mitt Romney pentru lupta din timpul campaniei. "Astept cu nerabdare rezultatele. Ma astept sa avem o noapte buna. Indiferent de ce se va intampla, vreau sa spun cat de mult ii apreciez pe cei care m-au sustinut, pe toti cei care au muncit atat de mult in numele meu. Si inca o data, vreau sa il felicit pe guvernatorul Romney si echipa sa pentru cursa stransa", a transmis actualul presedinte.

18:08 - Dupa ce au trecut de uraganul Sandy, oamenii din New York iau in serios raspunderea votului. "Indiferent ce se intampla - uragane, tornade - este ziua noastra pentru a vota", a declarat Agim Coma, un muncitor in varsta de 25 de ani, care si-a pierdut apartamentul si masina in urma uraganului, dar care a fost printre primii votanti din New Jersey, arata AFP.

17:59 - Alegatorii americani fac cozi la sectiile de votare, dupa care comenteaza despre optiunile lor si despre desfasurarea scrutinului, pe site-urile de stiri.

BBC citeaza unul dintre cititorii portalului Chinese Sina: "Desi Romney a facut tot felul de promisiuni in campanie, el nu este prietenul Chinei". "Pentru China si pentru SUA, lucrurile poate nu vor functiona mai bine, cu Obama la conducere, dar cel putin nu vor merge spre mai rau".

17:47 - "Ma simt optimist, insa este un optimism prudent. Pana cand oamenii nu se prezinta la urne si nu isi exprima votul, restul sunt speculatii", a declarat Barack Obama pentru un post de radio american.

17:35 - Sarah Obama, bunica paterna a presedintelui SUA Barack Obama, a iesit cateva minute, marti, din locuinta sa din satul Kogelo, Kenya, si s-a rugat pentru realegerea nepotului sau, conform AFP.

17:25 - Si Shakira isi exprima sprijinul pentru Obama. "Fiecare dintre noi poate face diferenta. Schimba lumea cu votul tau", a scris artista pe Facebook, iar mesajul este insotit de filmuletul "Obama for America".

17:13 - In ziua in care soarta lor se va decide, ziua alegerilor in America, candidatii Barack Obama si Mitt Romney par foarte relaxati - Obama va juca baschet, in timp ce pentru Romney nu este numai ziua alegerilor, ci si ziua strangerii gunoiului. "Este bine sa fii acasa, nu intr-o camera de hotel", dupa cum a scris Garrett Jackson, ajutorul lui Romney, pe Twitter.

17:10 - Donald Trump isi reafirma, pe Twitter, sprijinul pentru Romney. "Am fost invitat de Mitt Romney sa ii fiu alaturi in acesta seara (la discursul din Boston - n.red.). Invingator sau invins, voi fi acolo".

17:05 - Barack Obama transmite un mesaj pe Facebook: "Ia-ti cativa prieteni sa te insoteasca astazi, cand mergi la vot".

16:57 - Artistii continua sa isi exprime preferintele electorale. Bob Dylan prevede o victorie rasunatoare pentru Obama, iar Paul McCartney isi reafirma sustinerea pentru presedintele in exercitiu.

Totodata, actrita Cynthia Nixon incearca sa il ajute pe Obama cu electoratul feminin tanar, declarand ca niciunul dintre personajele din serialul Sex and the City nu l-ar fi votat pe Mitt Romney, referindu-se la politicile privind avortul si contraceptia ale republicanului.

16:52 - Paul Ryan, partenerul lui Mitt Romney in tandemul republican, a votat impreuna cu sotia sa, Janna, in Wisconsin.

16:45 - Apar primele incidente - Republicanul David Rosa, candidat la Congresul american, nu a putut vota, dintr-o eroare a sistemului, care arata ca acesta a votat deja. Se pare ca a fost facuta o confuzie intre candidatul republican si fiul acestuia, David Rosa al II-lea.

16:22 - Vicepresedintele Joe Biden a votat in Delaware. Acesta le-a sugerat reporterilor ca ar putea candida din nou la o functie publica in 2016.

16:15 - Cei mai multi dintre cetatenii care nu merg la urne au un nivel scazut de educatie.

Multi dintre acestia afirma ca nu au cu cine sa voteze, sunt prea ocupati sau nu sunt interesati de politica. Cetatenii bogati tind sa voteze in proportie mai ridicata comparativ cu cei ale caror venituri sunt mai mici de 20.000 de dolari pe an, se arata intr-un studiu NBC.

15:58 - Intrebat de jurnalisti cu cine a votat, Romney a raspuns: "Cred ca stiti asta", relateza Huffington Post.

15:53 - Dupa ce va vota in Belmont, Massachusetts, Romney se va opri in Cleveland, Ohio, si Pittsburgh, Pennsylvania, o miscare neobisnuita pentru un candidat.

15:50 - Mitt Romney voteaza alaturi de sotia sa, Ann, in Belmont, Massachusetts, potrivit BBC.

15:42 - Americanii stau la rand pentru a vota. In Ohio, Florida si chiar in Washington DC, s-au format deja cozi lungi la sectiile de vot. The Telegraph publica o imagine din Jacksonville, Florida.

15:30 - "Majoritatea oamenilor politici si alegatorilor din Europa vor o victorie a presedintelui Barack Obama", a declarat, marti, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

15:25 - In acest moment, americanii din 36 de state isi voteaza presedintele.

15:10 - Americanii din Colorado, stat-cheie la alegeri, au votat devreme. Sondajele indica 37% republicani (Mitt Romney), 35% democrati (Barack Obama), 28% dintre alegatorii din acest stat sunt indecisi.

14:50 - Vicepresedintele american Joe Biden si sotia acestuia, Jill, voteaza in Delaware.

14:35 - Evolutia actiunilor pe Wall Street pare sa indice o victorie a lui Obama, relateaza CNBC.

14:01 - Blogul lui Bate Silver, FiveThirty Blog, considerat un geniu al statisticilor care analizeaza sansele lui Obama si Romney de a obtine victoria, il da castigator pana acum pe Barack Obama cu 314 voturi electorale din 538.

13:35 - Primele rezultate electorale din cursa pentru Casa Alba indica o egalitate intre Obama si Romney.

Fiecare dintre cei doi a primit cate cinci voturi in Dixville Notch, New Hampshire - prima localitate in care americanii au votat.

13:00 - S-au deschis urnele in Virginia, Indiana, New York si o parte a New Hampshire.

Pe coasta de Vest, americanii vor putea sa voteze pana la 6:00, ora Romaniei.

Alegeri in SUA: Ziua Z

12:00 - In ziua scrutinului, imaginea care-l infatiseaza pe Barack Obama plangand pentru un nou mandat circula in toata presa internationala si pe retelele de socializare. Fotografia contravine intregii imagini a presedintelui, considerat drept un tehnocrat cerebral.

Fotografii l-au imortalizat pe presedintele american cu lacrimi pe obraz in timp ce acesta tinea ultimul sau discurs din campania in Iowa.

Presa americana scrie ca a fost un Barack Obama diferit fata de ultimele aparitii din campanie: mai calm si familiar, spunand mai degraba mici istorioare si glume decat sloganuri electorale.

Ultimele sondaje

Cu putin timp inaintea deschiderii urnelor de vot, sondajele demonstrau ca intre cei doi candidati diferenta este atat de mica incat marja de eroare ar putea decide, scrie The Washington Post.

Un sondaj publicat de Wall Street Journal si NBC News il crediteaza pe Barack Obama cu 48 la suta din intentiile de vot, iar pe Mitt Romney cu 47 la suta, sau o cvasi-egalitate, daca se tine cont de faptul ca marja de eroare este de +/- 2,55%.

Alegeri in SUA: Factori surprinzatori care ar putea influenta votul americanilor

Sondajul a fost realizat in perioada 1-3 noiembrie pe 1.475 de alegatori.

Un alt sondaj, realizat pentru USA Today de Institutul Gallup in statele-cheie, ii plaseaza pe cei doi candidati la egalitate, fiecare intrunind 48 la suta din optiuni.

Alegeri in SUA: 10 state care decid viitorul presedinte

Un altul, realizat de Washington Post-ABC News, arata ca 50 la suta ar vota pentru Obama, in timp ce 47% ar vota pentru Romney.

Potrivit unui alt sondaj, efectuat de Ipsos la comanda Reuters, Barack Obama conduce cu 48 la suta din intentiile de vot, in timp ce pentru Romney au optat 47 la suta dintre respondenti.

Sistemul de vot american

Sistemul electoral american este unul indirect. Cetatenii voteaza pentru membrii Colegiului Electoral care, la randul lor, aleg oficial presedintele, la data de 17 decembrie. Pentru a fi ales presedinte, un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale ale statelor americane. Ce se intampla daca ambii candidati aduna cate 269 de voturi? Ar fi o premiera in istoria SUA si decizia ar apartine Camerei Reprezentantilor. Avand in vedere ca republicanii detin majoritatea in Camera, avantajat ar fi Mitt Romney.

270 de milioane de americani au votat deja, in cadrul votului anticipat.

Desi rezultatele vor fi cunoscute imediat dupa votul popular, electorii se reunesc la 17 decembrie pentru a decide cine este presedinte. In general, electorii voteaza pentru candidatul care a obtinut majoritatea in statul pe care il reprezinta, insa au existat 4 cazuri in care candidati ce au castigat majoritatea voturilor populare nu au ajuns si presedinti ai SUA.

Voturile colegiului elector sunt formal numarate in fata Congresului in luna ianuarie. Presedintele SUA este investit in functie la 20 ianuarie 2013.

Juramantul este consemnat in Articolul II al Constitutiei: "Jur solemn ca voi implini cu fidelitate functia de presedinte al Statelor Unite si voi pastra, proteja si apara, cu toata priceperea mea, Constitutia Statelor Unite".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#alegeri SUA Romney Obama, #vot Statele Unite presedinte, #prezidentiale SUA Obama Romney , #alegeri SUA
Comentarii