Alegeri in SUA: Pe cine ajuta uraganul Sandy in cursa pentru prezidentiale?

Autor: Ana Ilie
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 09:50
3092 citiri
Alegeri in SUA: Pe cine ajuta uraganul Sandy in cursa pentru prezidentiale?

Cursa pentru presedintia SUA, tensionata si stransa, a devenit si mai complicata, dupa aparita uraganului Sandy. Provocarile ridicate de mega-furtuna la adresa campaniilor lui Mitt Romney si Barack Obama sunt multiple si, nu in ultimul rand, ridica spectrul unui proces de votare haotic.

Concomitent cu patrunderea uraganului pe coasta de est a Americii, campaniile celor doi rivali au inghetat, practic, tocmai cand cei doi trebuiau sa-si accelereze eforturile, inainte de votul din 6 noiembrie, scrie Reuters.

Ultimele zile ale cursei s-au transformat peste noapte intr-un test al guvernarii pentru Obama, cand atacurile politice par deplasate.

Ambele campanii au promis sa lase deoparte politica pentru a se concentra pe eliminarea efectelor uraganului, insa, in particular, sunt preocupate de potentialul furtunii de a afecta ultima saptamana de campanie, cand activistii urmau sa umble din usa in usa pentru a scoate oamenii la vot.

Uraganul va avea impact si asupra procesului de votare anticipata, ce reprezinta o prioritate pentru ambele campanii, dar in special pentru cea a lui Obama. Nu in ultimul rand, uraganul va afecta ziua alegerilor, cand milioane de oameni si sectii de votare vor fi afectate de pene de curent.

"Este o situatie cu totul imprevizibila, care s-ar putea desfasura in mai multe feluri, cu riscuri si castiguri pentru ambii candidati - si din acest motiv consultantii politici de ambele parti sunt foarte speriati acum", spune Julian Zelizer, istoric la Universitatea Princeton din New Jersey.

Criza ii ofera lui Obama, care este responsabil de felul in care guvernul gestioneaza furtuna, oportunitatea de a arata felul in care conduce tara, chestiune care a constituit baza atacurilor lui Romney in ultima vreme.

Daca Obama va fi perceput de opinia publica drept incapabil sa maangerieze raspunsul autoritatilor la furtuna (un bun exemplu este fostul presedinte George W. Bush si uraganul Katrina), consecintele vor fi dezastruoase pentru campania sa.

Pe de alta parte, un efort convingator al lui Obama si al guvernului sau poate crea o imagine pozitiva presedintelui, asigurandu-i realegerea.

In ceea ce-l priveste pe Romney, uraganul ameninta sa il tina departe de campanie timp de patru zile cruciale, intrerupandu-i eforturile de a-si mentine cresterea in sondaje. In plus, republicanul este fortat sa adopte un echilibru privind atacurile la presedinte, in timp ce acesta se confrunta cu dezastrul natural.

In plus, daca guvernul reactioneaza eficient in fata furtunii, publicul american isi va aminti ca Romney pledeaza pentru taierea dramatica a fondurilor pentru agentiile federale care se ocupa de managementul situatiilor de criza.

Citeste si:
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Prefectul USR al judeţului Galaţi, Gabriel-Aurelian Panaitescu, care a obţinut în instanţă suspendarea Hotărârii de Guvern prin care a fost eliberat din funcţie după ce USR a ieşit de la...
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat miercuri seara, 19 ianuarie, la acuzele europarlamentarului PNL Rareş Bogdan, anunţând că cere organizarea de urgenţă a unei şedinţe a coaliţiei....