Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Alegeri in SUA: Pe muchie de cutit - sase scenarii care i-ar aduce victoria lui Donald Trump

Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 21:35
5945 citiri
Alegeri in SUA: Pe muchie de cutit - sase scenarii care i-ar aduce victoria lui Donald Trump
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

Un sondaj NBC-Wall Street Journal publicat duminica arata ca Hillary Clinton are un avans de patru procente in fata lui Donald Trump, insa republicanul inca mai poate obtine cele 270 de voturi electorale necesare.

Echipa de campanie a lui Trump avea nevoie, cu cateva zile inainte de alegeri, sa cheltuiasca 25 de milioane de dolari pe reclame televizate in 13 state unde lupta era foarte stransa, printre care si Florida, al treilea stat ca numar de electori.

Asta luand insa in calcul ca Trump nu mai are nevoie de ajutor suplimentar pentru a-si asigura victoria in state care in mod traditional sunt adjudecate de republicani.

Potrivit unui calcul facut de CNN, Trump ar avea acum asigurate 260 de voturi electorale din totalul de 538, adica cu 10 mai putine decat minimul necesar pentru a deveni presedinte.

Sursa citata trece in revista insa sase feluri in care Trump ar putea castiga cele 270 de voturi electorale.

1. Harta fara marja de eroare

Aceasta este, conform sondajelor, cea mai buna sansa a lui Trump, insa este de asemenea una in care pentru el nu exista loc de marja de eroare.

Astfel, republicanul ar putea castiga fiecare stat adjudecat de Mitt Romney in anul 2012, inclusiv Carolina de Nord, si sa obtina victoria in state castigate de Barack Obama atunci, dar care acum sunt impartite intre cele doua tabere - Florida, Ohio, Iowa, Nevada si New Hampshire.

Insa chiar si asa, ar fi extrem de strans, iar Trump ar mai avea nevoie sa convinga si cel mai mare oras din Nebraska, Omaha, si zona rurala din Maine, pentru a obtine si voturile acestor state. Aceste calcule ar duce la fix 270 de voturi pentru Trump.

2. Exista o "majoritate tacuta" a clasei muncitoare formata din albi

Acesta ar fi scenariul de vis al lui Trump - ca alegatorii albi care apartin clasei muncitoare si care nu s-au exprimat pana acum, sa ii acorde voturile. Asta ar insemna sa castige statele Wisconsin, Michigan si Pennsylvania, unele aducatoare de multe voturi, unde insa n-a reusit sa castige in sondaje.

In aceasta situatie, Trump nu are nevoie de state mai mici, ci sa-si asigure victorii in Florida sau Ohio. In acest caz ideal, republicanul ar castiga detasat.

3. Daca Clinton pierde voturi in favoarea lui Gary Johnson

Statele mai mici si care se considera independente ar putea sa treaca de la Hillary Clinton la Trump, daca fostul secretar de stat pierde multe dintre voturile celor care inclina spre republicani, dar nu sunt de acord cu actualul candidat al acestora. Insa nu direct prezidentiabilul republican ar avea de castigat, ci Gary Johnson, candidatul Partidului Libertarian, care este al treilea in sondaje la nivel national, cotat cu cateva procente.

La nivel de stat, insa, daca unii alegatori ar trece de la Clinton la Johnson, ar fi suficient pentru ca Trump sa castige un stat sau altul. Aceste locuri ar putea fi Nevada, New Hampshire si Colorado, unde Gary Johnson are insa cifre foarte bune.

4. Daca scade prezenta la vot a afro-americanilor

Exista semne, dupa primele voturi din Carolina de Nord, Florida si Georgia, ca mai putini alegatori afro-americani, care in mod obisnuit voteaza cu democratii, ies la vot comparativ cu ciclurile electorale anterioare.

Asta l-ar ajuta pe Trump sa castige cele trei state si l-ar putea ajuta si in Michigan, unde multe dintre voturile democratilor vin din orase importante cu populatii semnificative de afro-americani.

5. Daca latinii nu voteaza asa cum este de asteptat, adica cu democratii

In aceasta situatie, Trump ar putea castiga state din vestul Americii, precum Arizona, Nevada, Colorado si New Mexico. De asemenea, republicanul si-ar asigura astfel si Florida.

6. Daca statele din nord-vest il aleg pe Trump

Daca ar convinge mai multi oameni decat Clinton sa-l voteze in Maine si New Hampshire, republicanul ar putea sa depaseasca asteptarile in zonele suburbane, unde locuiesc alegatorii din clasa mijlocie. In plus, si-ar putea adjudeca o mare victorie, ce ar fi decisiva: suburbiile Philadelphiei, din Pennsylvania.

Cu doar doua zile inainte de alegeri, insa, directorul FBI, James Comey, a anuntat ca nu se recomanda urmarirea penala a democratei Hillary Clinton, in cazul e-mailurilor acesteia.

Astfel, fosta Prima Doamna primeste o nesperata gura de oxigen care ar putea fi decisiva in deznodamantul alegerilor prezidentiale.

La sfarsitul lunii octombrie, FBI anuntase redeschiderea acestui caz, iar cateva zile mai tarziu Biroul a obtinut mandat de perchezitie a mailurilor lui Hillary Clinton.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Donald Trump castig alegeri, #Donald Trump state alegeri , #alegeri SUA