Alegeri in SUA: Republicanii au castigat Camera Reprezentantilor, democratii au Senatul

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 15:35
2801 citiri
Alegeri in SUA: Republicanii au castigat Camera Reprezentantilor, democratii au Senatul
Foto: democracychronicles.com

In cadrul alegerilor legislative din SUA, republicanii si-au adjudecat Camera Reprezentantilor, in timp ce democratii si-au pastrat controlul asupra Senatului. Presedintele Barack Obama, care a castigat un al doilea mandat la Casa Alba, se va confrunta astfel cu acelasi Congres divizat.

Democratii si-au mentiunt astfel majoritatea in Senat, pe care o au incepand cu anul 2007, in timp ce faptul ca republicanii detin controlul in Camera Reprezentantilor ar putea rezulta in mai multe blocaje care au caracterizat primul mandat al lui Barack Obama, presedintele fiind "la cutite" cu Camera in aproape toata legislatura.

"Acum, ca alegerile s-au sfarsit, este timpul sa dam politica la o parte si sa lucram impreuna pentru a gasi solutii", a spus liderul majoritatii din Senat, democratul Harry Reid din Nevada, potrivit Business Week.

Alegeri in SUA: Obama il invinge pe Romney - Ce e mai bun abia acum urmeaza

La randul sau, purtatorul de cuvant al Camerei, republicanul John Boehner din Ohio, s-a oferit sa lucreze cu orice partener - republican sau democrat - dispus sa rezolve problemele cu care se confrunta tara. "Poporul american vrea solutii, iar in seara asta au raspuns prin reinnoirea majoritatii noastre", a spus republicanul, la o intalnire a membrilor partidului sau.

Democratii au in prezent o majoritate de 53 la suta in Senat, inclusiv doi senatori independenti care de obicei voteaza cu ei. In urma alegerilor de marti au reusit sa-si mentina majoritatea, dupa ce au castigat locuri detinute in trecut de republicani, in statele Indiana si Massachusetts, in timp ce republicanii le-au luat un singur scaun democratilor, in statul Nebraska.

Alegeri in SUA: Obama invinge - Democratia poate fi murdara, dar asta e esenta ei (Video)

Presedintele Barack Obama a castigat alegerile prezidentiale din Statele Unite, invingandu-l pe candidatul republican Mitt Romney. Obama se intoarce la Casa Alba cu cel putin 303 de voturi electorale, dupa ce si-a adjudecat Ohio, unul din statele cheie.

Un candidat are nevoie de 270 de voturi in colegiul electoral pentru a castiga cursa prezidentiala in SUA. Obama si-a adjudecat 57,5%, cu 2,2 milioane de voturi in fata contracandidatului sau Mitt Romney.

Presedintele reales al Statelor Unite, Barack Obama, a tinut marti noaptea discursul invingatorului, de pe scena din McCormick Place, Chicago, promitandu-le americanilor ca "ce e mai bun de abia de acum urmeaza".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#republicani castigat Camera Reprezentantilor, #democrati castigat Senat, #alegeri legislative SUA, #alegeri prezidentiale SUA, #Barack Obama reales presedinte , #alegeri SUA