Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Analist Carnegie, despre alegerile din SUA: Daca Trump castiga, nu va fi bine pentru Europa de Est

Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 19:33
6011 citiri
Analist Carnegie, despre alegerile din SUA: Daca Trump castiga, nu va fi bine pentru Europa de Est
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Daca devine presedinte, Donald Trump nu se va retrage din NATO, in ciuda retoricii sale din timpul campaniei, dar el are o viziune destul de nonconformista despre Rusia si e dispus la compromisuri in politica externa, a declarat Paul Stronski, analist asociat al Programului Carnegie pentru Rusia si Eurasia.

Stronski este expert in relatia dintre Rusia si tarile din vecinatate, din Asia Centrala si din sudul Caucazului si a lucrat ca analist pe politica interna a Rusiei la Departamentul de Stat.

"Trump este un izolationist. Nu vrea sa fie loial niciunei aliante. Nu numai fata de NATO; orice alta alianta", a afirmat el.

"Daca Trump castiga, nu va fi bine pentru flancul estic. E dispus sa cada la intelegere, vorbeste despre cum SUA si Rusia pot coopera in Siria si Orientul Mijlociu si s-ar putea sa cada la invoiala ca SUA sa nu se implice prea mult pe flancul estic", a mai aratat analistul.

Cu toate acestea, a mai adaugat Stronski, nu va face nicio miscare atat de radicala cum ar fi retragerea din NATO. "E foarte multa retorica, dar cred ca, daca, castiga el, vor fi experti in politica externa din randul republicanilor care sa lucreze in administratia condusa de el si care vor incerca sa ii tempereze impulsurile", a aratat expertul.

Analistul a mai adaugat ca, totusi, chiar si asa, Europa de Est va primi si mai putina atentie pentru ca administratia Trump va vedea o singura amenintare, terorismul.

Urmareste Alegerile din SUA LIVE pe Ziare.com.

Pe de alta parte, Hillary Clinton, care are mult mai multa experienta si care intelege importanta NATO, are si o echipa care intelege importanta securitatii in Europa de Est si va continua probabil linia politicii externe a lui Barack Obama, cu toate ca Hillary Clinton este mai agresiva in abordarea politicii externe decat a fost Obama, a mai adaugat expertul.

"Cu toate acestea, cred ca nu se va pune problema unei largiri a aliantei (...) Dar cred ca unele tari, in situatia Georgiei, vor primi asistenta pentru a-si consolida apararea", a mai spus el.

Expertul crede ca o posibila administratie Clinton va pune accentul pe combaterea terorismului, pe situatia din Orientul Mijlociu si pe relatia cu Havana, care e mai aproape de casa.

"Nu vad o imbunatatire a relatiilor cu Rusia. Clinton si Putin nu se plac deloc", spune Stronski. "Dar, dupa cum vedeti, nu e chiar o prioritate. Rusia va continua sa hartuiasca statele estice din NATO", a adaugat analistul.

De asemenea, Stronski nu crede ca vor fi impuse mai multe sanctiuni Rusiei pentru ca Uniunea Europeana nu ar sprijini acest lucru. Tarile UE sunt de acord sa continue sanctiunile deja impuse, dar sa le si extinda.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri SUA Clinton NATO, #Trump Europa Est , #alegeri SUA