Analiza Deutsche Welle: Va depinde rezultatul alegerilor din SUA de deciziile judecatoresti?

Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 14:27
7618 citiri
Analiza Deutsche Welle: Va depinde rezultatul alegerilor din SUA de deciziile judecatoresti?
Foto: Pixabay (Arhiva)

Trump s-a declarat deja invingator, cu toate ca numaratoarea voturilor nu s-a incheiat inca. In anul 2000, a durat cinci saptamani pana cand a fost sigur cine va fi presedinte. S-ar putea repeta un astfel de scenariu?

Nu au fost inca numarate toate voturile in mai multe state cheie, dar presedintele american Donald Trump s-a declarat deja invingator miercuri dimineata, in fata sustinatorilor sai. Dar si lui trebuie sa-i fie clar ca nu el insusi va decide, in final, asupra rezultatului scrutinului.

Intr-un scurt discurs dupa o lunga noapte electorala, Trump a anuntat pe ce drum urmeaza sa porneasca: "Vom merge la Curtea Suprema." Acolo s-ar putea decide, in final, scrutinul prezidential.

Presedintele se vede in frunte in state cheie precum Pennsylvania si Michigan si pare sa vrea sa opreasca numararea tuturor voturilor acolo pentru a se asigura ca rivalul sau, candidatul Partidului Democrat, Joe Biden, nu il va invinge in astfel de state. Trump spera ca judecatorii sa-l ajute.

Avocatii se pregatesc

Situatia pare sa aminteasca de anul 2000, cand lupta cea mai stransa se dadea pentru statul cheie Florida. Vice-presedintele Al Gore, candidatul Partidului Democrat, era dupa prima numaratoare la doar aproximativ 1800 de voturi in urma republicanului George W. Bush. Conform legislatiei electorale americane, toti electorii dintr-un stat ii revin candidatului care a obtinut cele mai multe voturi. Asadar, electorii din Florida au avut rolul decisiv, pentru ca in celelalte state, Gore si Bush erau aproape la egalitate.

Al Gore, care isi felicitase deja contracandidatul pentru victoria electorala, a solicitat ca voturile din Florida sa fie renumarate. Legea prevede acest lucru in cazurile in care rezultatul este foarte strans. Avantajul republicanilor a scazut la mai putin de 1000 de voturi, iar Gore a sperat din nou la o victorie. Armate intregi de avocati au fost pregatiti, s-a apelat la Curtea Suprema din Florida si, in final, la Curtea Suprema a Statelor Unite.

Al Gore a stiut sa piarda

Pe 12 decembrie 2000, judecatorii au hotarat ca nu a fost aplicat un standard unitar la numaratoarea manuala a voturilor din Florida, nemaifiind posibila o noua numaratoare. Asadar, Curtea Suprema l-a declarat invingator pe George W. Bush.

S-ar putea repeta un astfel de scenariu intr-o forma asemanatoare? "Sigur ca exista paralele", spune Peter Wittig, care a fost ambasadorul Germaniei la Washington pana in 2018. "Stim ca exista in total aproape 400 de contestatii in diverse contexte regionale, care ajung la diverse tribunale. Trebuie sa ne asteptam, asadar, la un conflict juridic."

In dialog cu DW, Peter Wittig subliniaza insa ca exista o diferenta esentiala fata de situatia din 2000: "Ne amintim ca Gore s-a retras si a stiut sa piarda." Gore punea stabilitatea democratiei si contextul mai larg in prim plan. "Ma indoiesc ca un conflict juridic s-ar incheia de data aceasta la fel de corect, de fair, ca in anul 2000."

Fostul ambasador german in SUA: O proba dificila pentru democratie

Numaratoarea voturilor continua inca in SUA. Nu-i clar nici care sunt subiectele concrete ale unui posibil conflict juridic, in cazul in care nici unul dintre cei doi candidati nu si-ar recunoaste infrangerea. Daca se ajunge pana la Curtea Suprema, ca in anul 2000, Trump stie macar ca judecatorii conservatori au majoritatea. Cu o saptamana in urma, presedintele statea langa candidata pe care o favorizase in cursa pentru pozitia de Supreme Judge, Amy Coney Barrett, cand aceasta depunea juramantul.

Ar lua Curtea Suprema o decizie politica? Nu se stie. Ar fi un pas care ar submina democratia americana si institutiile ei vechi de secole. "Intram intr-o faza de mare incertitudine in urmatoarele ore si poate chiar zile", spune fostul ambasador al Germaniei la Washington, Peter Wittig. "E vorba de intrebarea daca procesul politic poate sa se desfasoare normal si corect sau daca numaratoarea voturilor va fi umbrita de niste manevre." Din perspectiva lui, democratia americana se afla in fata unei probe dificile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri sua trump alegeri, #trump curtea suprema, #biden curtea suprema , #alegeri SUA
Comentarii