Primul test electoral al presedintelui Trump. Vor reusi democratii sa sparga blocada republicana?

Marti, 30 Octombrie 2018, ora 15:23
9257 citiri
Primul test electoral al presedintelui Trump. Vor reusi democratii sa sparga blocada republicana?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Intregul sistem politic american este construit in jurul presedintelui SUA, care indeplineste concomitent functia de sef al statului, comandant suprem al fortelor armate si pe cea de conducator al Guvernului Federal.

Alegerile pentru pozitia de presedinte al SUA au loc din patru in patru ani. Donald Trump (foto) a fost ales in noiembrie 2016, incepandu-si mandatul in luna ianuarie 2017, odata cu depunerea juramantului.

La jumatatea mandatului presedintelui in functie (dupa doi ani), au loc alegerile intermediare (midterm elections) in care sunt puse in joc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentantilor, echivalentul Camerei Deputatilor de la noi. Un reprezentant american (deputat) are un mandat de doi ani. Tot la aceasta runda de alegeri intermediare sunt puse in joc 35 de locuri de senatori dintr-un total de 100. Mandatul unui senator american este de sase ani, iar din doi in doi ani au loc alegeri pentru o treime din locuri (35,35,30), dar si 49 de pozitii de guvernator al statelor federale, mandatul unui guvernator fiind de patru ani.

Louisiana reprezinta exceptia, alegerile pentru pozitia de guvernator au loc anul viitor, in 2019. Tot in data de 6 noiembrie au loc alegeri de guvernatori pentru cele 5 teritorii SUA: Samoa Americana, Guam, Insulele Mariane de Nord, Puerto Rico si Insulele Virgine.

Camera Reprezentantilor, 435 de locuri, impreuna cu Senatul, 100 de locuri, formeaza Congresul SUA (parlamentul) cu un total de 535 de locuri.

Pe 6 noiembrie 2018 vor avea loc alegeri intermediare (midterm elections) in care vor fi alesi membrii Camerei Reprezentantilor pentru urmatorii doi ani, 35 de noi senatori americani pentru un mandat de sase ani si 36 de guvernatori ai statelor americane pentru un mandat de patru ani, din 50. In 14 state nu au loc alegeri pentru guvernatori in acest an.

Acest scrutin de la jumatatea primului mandat al lui Donald Trump este extrem de important pentru politica din SUA, dar si pentru intreaga lume:

1. In acest moment, atat Camera Reprezentantilor (235 republicani, 193 democrati, 7 locuri vacante), cat si Senatul american (51 republicani, 47 democrati, 2 independenti) sunt controlate de Partidul Republican. In acesti doi ani, Donald Trump a detinut puterea politica absoluta in cea mai puternica democratie din lume.

2. Alegerile din 6 noiembrie sunt importante pentru ca reprezinta un referendum al primilor doi ani din mandatul lui Donald Trump. Presedintele se bucura in prezent de o incredere de 42,5%, in crestere fata de inceputul acestui an.

3. 6 noiembrie poate reprezenta sfarsitul dominatiei absolute a republicanilor prin pierderea uneia dintre camerele Congresului, semnaland revenirea in scena a Partidului Democrat.

4. Recastigarea cel putin a uneia dintre cele doua camere ale Congresului (cea a Reprezentantilor sau Senatul) de catre Partidul Democrat va insemna o limitare imediata si vizibila a puterilor presedintelui Donald Trump, cu implicatii politice in intreaga lume.

Cifrele alegerilor:

Mandatul unui deputat american e de 2 ani

Mandatul unui senator american e de 6 ani

Mandatul unui guvernator este de 4 ani. SUA are 50 de state si 5 teritorii

Mandatul presedintelui american e de 4 ani. Are dreptul la doua mandate consecutive

435 de locuri are Camera Reprezentantilor, toate sunt puse in joc in 6 noiembrie

100 de locuri are Senatul SUA

35 de locuri de senator sunt puse in joc in 6 noiembrie

36 de locuri de guvernator sunt puse in joc in 6 noiembrie

Cu o saptamana inante de alegerile intermediare, situatia prezentata de centrele de analiza politica arata ca democratii au cele mai mari sanse sa castige majoritatea in Camera Reprezentantilor.

Predictie pentru Camera Reprezentantilor. Partidul Democrat are peste 80% sanse de a prelua controlul - Grafic realizat de FiveThirtiEight.com

Sunt cotati cu 6 sanse din 7 (6/7, adica 86,3%), iar republicanii cu 1/7, adica 13,7%, conform proiectiei facute de FiveThirtyEight.com, cea mai importanta platforma online de predictii politice.

In ceea ce priveste Senatul, aici lucrurile stau total invers, republicanii au 5/6 sanse, adica 82,3% sa pastreze controlul Senatului, iar democratii 1/6 sanse, adica 17,7% sa obtina majoritatea, conform aceleiasi analize.

Trebuie facuta precizarea ca o predictie e considerata inchisa daca sansele trec de 95%. Sub acest prag, surprizele pot aparea in orice moment.

La Senat, situatia e inversa. Partidul Republican este cotat cu peste 80% sanse de a pastra controlul - Grafic realizat de FiveThirtyEight.com

Situatia este in schimbare de la o ora la alta, iar metodologia folosita pentru a face astfel de proiectii imbina integrarea tuturor sondajelor de opinie, dar si listarea unor criterii care favorizeaza un partid sau altul, un candidat sau altul, intr-un anumit stat sau intr-o anumita circumscriptie electorala.

"Principiile care stau la baza previziunilor noastre pentru alegerile din Camera Reprezentantilor, Senat, dar si alegerile guvernatoriale se bazeaza pe o multime de sondaje la care facem diferite tipuri de ajustari si apoi le aplicam o serie de indicatori empirici si utili (numiti criterii) pentru a prognoza fiecare cursa. Apoi explicam si incercam sa cuantificam incertitudinea din previziunea noastra si simulam alegerile de mii de ori.

Modelele noastre sunt probabilistice prin natura lor; ne gandim foarte mult la aceste probabilitati, iar scopul este de a dezvolta estimari probabilistice care sa reziste in conditii reale", scrie Nate Silver, realizatorul modelului de prognoza folosit de FiveThirtyEight.

De exemplu, in statul Texas, care e controlat incepand cu anul 1990 de catre Partidul Republican, acest fapt e folosit ca un criteriu in favoarea candidatilor acestui partid.

Un alt criteriu de favorabilitate e numarul de mandate castigate pana acum. Un candidat care e de 20 de ani in Camera Reprezentantilor e favorit in fata unui candidat care se afla la prima incercare.

In urmatoarele zile, pana marti, 6 noiembrie, Ziare.com va prezenta cele mai interesante confruntari electorale, care sunt zonele critice, care sunt sansele celor doua partide de a obtine victoria in alegeri si ce implicatii au acestea in politica internationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri SUA 2018, #Donald Trump test electoral, #Donald Trump confruntare electorala, #Donald Trump alegeri SUA , #alegeri SUA