America isi alege presedintele: Tot ce trebuie sa stii despre cel mai important scrutin din lume

Marti, 02 Februarie 2016, ora 09:47
17066 citiri
America isi alege presedintele: Tot ce trebuie sa stii despre cel mai important scrutin din lume
Foto: Pexeles

A inceput oficial cursa pentru politicienii americani care cocheteaza cu ideea de a se instala la Casa Alba.

Startul cursei prin care vor fi desemnati candidatii celor doua partide traditionale - Partidul Republican si Partidul Democrat - la alegerile prezidentiale din Statele Unite, din luna noiembrie, s-a dat la inceputul lunii februarie in statul Iowa. Aceasta a fost, de altfel, prima ocazie in care electorii americanii si-au putut exprima preferinta pentru viitorul presedinte.

Alegerile prezidentiale din SUA sunt printre cele mai urmarite evenimente de pe mapamond, si nu numai pentru ca America este, in opinia multora, cel mai puternic actor global.

Scrutinul pentru Casa Alba este un adevarat spectacol, atat din punct de vedere al evolutiei actorilor principali, cat si al strategiilor din spatele acestora.

Organizate la fiecare 4 ani, alegerile generale pentru viitorul lider de la Casa Alba sunt organizate in prima zi de marti din luna noiembrie. Anul acesta se desfasoara al 58-lea scrutin prezidential din 1792 incoace.

Votul pentru presedintele Statelor Unite este indirect, fiind guvernat de o serie de legi federale si statale. Votul indirect presupune ca cetatenii nu voteaza pentru presedinte, ci pentru un colegiu de electori care, la randul lor, vor vota pentru presedinte si pentru vicepresedinte.

Procentul de alegatori care se prezinta la vot este mai scazut decat in multe alte democratii. Pentru a putea sa-si exprime optiunea prin vot, cetateanul american, pe langa faptul ca trebuie sa aiba 18 ani impliniti, trebuie sa se inregistreze pentru a fi considerat eligibil, iar acest proces difera de la un stat la altul.

In plus, in cazul alegerilor primare, votantul trebuie sa fie membru al partidului in care doreste sa aiba un cuvant de spus.

Si politicienii care vor sa se instaleze la Casa Alba trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Astfel, un candidat la presedintia SUA trebuie sa fie nascut pe taram american, sa aiba cel putin 35 de ani si sa fie rezident al SUA de cel putin 14 ani.

La randul sau, un vicepresedinte trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii, dar, conform celui de-al 12-lea Amendament la Constitutie, nu poate sa fie din acelasi stat american ca presedintele.

Pentru a putea naviga mai usor prin hatisul alegerilor americane din SUA, iata cateva repere:

Complicatul proces electoral pentru alegerea viitorului presedinte american incepe in luna februarie si tine pana la alegerile generale din 8 noiembrie. Iata calendarul nominalizarii candidatilor, dezbaterilor si scrutinelor.

Februarie 2016:

1 februarie - Caucusurile din Iowa.

6 februarie - Dezbaterea republicana (ABC).

9 februarie - Alegeri primare in New Hampshire.

11 februarie - Dezbatere democrata (PBS).

13 februarie - Dezbatere republicana (CBS).

20 februarie - Alegeri primare in South Carolina (republicani).

23 februarie - Caucusuri in Nevada.

25 februarie - Dezbatere republicana (CNN).

27 februarie - Alegeri primare in South Carolina (democrati).

Martie 2016:

1 martie - Alegeri primare de "Super Tuesday" in 14 state.

3 martie - Dezbatere republicana in Detroit.

5 martie - 14 iunie: Alegerile primare si caucusurile continua in ambele partide.

9 martie - Ultima dezbatere democrata (Univison).

10 martie - Dezbatere republicana (CNN).

Iulie 2016:

18-21 iulie - Conventia Nationala Republicana de nominalizare a candidatului prezidential in Cleveland (Ohio).

25-28 - iulie Conventia Nationala Democrata de nominalizare a candidatului prezidential in Philadelphia (Pennsylvania).

Noiembrie 2016:

8 noiembrie - Alegeri generale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alageri presedinte SUA 2012, #alegeri SUA presedinte 2016, #alegeri prezidentiale America , #alegeri SUA