Ziare.com

Trump ne-a facut deja un rau. Epoca "free ride" s-a incheiat. Se implica marile puteri in alegerile din Romania? Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 10:08

   

Trump ne-a facut deja un rau. Epoca "free ride" s-a incheiat. Se implica marile puteri in alegerile din Romania? Interviu
Daca Donald Trump va ajunge presedintele SUA, implicatiile pentru Romania vor fi mari. "Acolo unde s-a creat un vacuum de putere prin replierea Americii, el a fost umplut de Rusia, iar noi vom fi prinsi descoperiti pe mai multe planuri. Mai ales ca transformarea nu va fi pasnica", sustine conf. univ. Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Iulian Fota a avertizat ca "nu ne mai putem lasa pe tanjeala, pentru ca si disponibilitatea celui puternic de a ne apara scade, nici noi nu mai suntem atat de slabi incat sa nu putem face mai mult pentru noi. Trebuie sa ne gandim foarte serios sa fim pregatiti sa spunem ce facem noi mai mult pentru noi, pentru ca asta va conta in relatia cu SUA, chiar daca va castiga doamna Clinton".

"America dnei Clinton poate ramane pe aceeasi directie, iar America dlui Trump s-ar putea intoarce la izolationismul american de dupa Primul Razboi Mondial, cand SUA au ignorat complet problemele Europei, l-au ignorat pe Hitler care a inceput sa creasca", spune Iulian Fota.


De fiecare data inaintea algerilor pluteste in Romania intrebarea care mare putere pe cine vrea invingator si ce manevre ar face pentru asa ceva. Exista presiuni, exista implicare externa sau e doar un mit?

Este un mit dezvoltat in primul rand de "o parte" a presei. N-am vazut niciun partid politic in Romania facandu-si planuri si strategii cu gandul la Bruxelles, Washington sau alta mare capitala. Desi nici n-ar fi rau ca programele politice sa fie armonizate cu documentele mari ale UE, ale NATO.

Dar, in ansamblu, cand isi aleg oamenii si isi organizeaza campaniile, partidele nu au in minte elementul strainatate. Suntem inca destul de nationalisti in abordarea propriei politici.

Apoi, nu i-am vazut pe cei de afara preocupati de asa ceva, in afara, desigur, de un interes legitim, asa cum avem si noi pentru alegerile din alte parti, pentru ca suntem interdependenti. Nu am vreun semn ca vreun stat occidental sau neoccidental s-ar fi amestecat in alegerile noastre.

Exista, de exemplu, speculatia, pe alocuri credinta, ca dl Ciolos, ca apropiat al dlui Juncker, ar reprezenta interesele Bruxelles-ului care l-ar dori in continuare premier.

Aceasta apropiere ar fi un mare castig pentru Romania pentru ca marea politica, mondiala si nationala, se face si pe afinitati si prietenii. Pentru o tara, sa aiba politicieni prieteni cu marii lideri mondiali este nemaipomenit.

Dar faptul ca sunt prieten cu cineva nu inseamna ca acela se amesteca in politica mea. Ideea ca strainatatea are un cuvant greu de spus in politica mare din Romania e o prostie. Si cine sustine asta nu a venit niciodata cu dovezi concrete.

Poate ca altadata marile puteri se puteau amesteca in treburile noastre, dar istoric noi ne-am dezvoltat o protectie suplimentara - imprevizibilitatea politicii romanesti. Ce iese din alegeri este un produs pur romanesc. La noi niciodata nu stii sigur care cum va fi. Daca nu acceptam primul argument, macar acesta ar trebui sa conteze.

Prietenii ca prietenii, dar "neprietenii"? Pana si americanii acuza interferente rusesti in alegerile lor. Nici "coada" Moscovei nu o vedeti? PRU, de exemplu, este un partid care a ridicat mari suspiciuni.

Nu vad coada nimanui. America este cea mai puternica tare din lume, ce se intampla acolo e de interes pentru toata planeta. Nu cred ca Romania este buricul Pamantului pentru ca cineva sa riste.

Ce inseamna amestec? Ca poporul sa vrea una si amestecul sa genereze alt rezultat. Avem vreun element sa ne temem de asa ceva? Suntem in social media, Internet. Eu cred ca a iesit de fiecare data ce a vrut poporul.

Unii v-ar spune ca la referendumul de demitere a presedintelui din 2012 nu a iesit ce a vrut poporul.

O importanta parte din popor s-a exprimat pentru demitere, dar o parte si mai mare nu a venit la vot si cvorumul nu a fost intrunit. Daca vreti, asta a fost poate singurul moment care merita discutat, dar exprimarea comunitatii internationale a fost pe fata. Una este o exprimare deschisa pozitiva sau negativa asupra unei evolutii si alta este amestecul nerecunoscut, acoperit in influentarea alegerilor.

Criticile la adresa premierului Orban, spre exemplu, nu reprezinta amestec in treburile interne, nu e influentare a procesului electoral. Asa cum nu este amestec sa fim avertizati asupra coruptiei care reprezinta o vulnerabilitate. Aliatii sunt interdependeti unii fata de altii si e firesc sa se exprime.

Ati fost recent la Washington, ati sesizat vreun interes pentru soarta alegerilor din Romania la interlocutorii dvs?

Interesul e limitat. Alegerile americane sunt prea interesante si savuroase, cu atat mai mult cu cat sunt cele mai atipice si mai incarcate de miza alegeri din ultimii zeci de ani.

De ce?

Diferenta de comportament, de temperament, de calitate dintre candidati e atat de mare incat rezultatul alegerilor ar putea marca o schimbare de 180 de grade.

America dnei Clinton poate ramane pe aceeasi directie, iar America dlui Trump s-ar putea intoarce la izolationismul american de dupa Primul Razboi Mondial, cand SUA au ignorat complet problemele Europei, l-au ignorat pe Hitler care a inceput sa creasca: nu ne intereseaza Europa, sunt suficienti britanicii si francezii sa se descurce, e problema lor, nu ne bagam.

Simbolic se rostogoleste zielele acestea momentul tragic al debarcarii americane in Europa, care a costat foarte multe vieti. Au platit izolationismul cu zeci de mii de soldati americani morti. Faptul ca se rostogoleste imaginea aceasta, cu mesajul "sa nu repetam prostia anilor '20 si sa platim din nou", arata un pericol bine conturat.

Si uitati-va la ce s-a intamplat in Siria: acolo unde s-a creat un vacuum de putere prin replierea Americii, el a fost umplut de Rusia. In alte parti, el poate fi umplut de China, poate Iran, e de discutat de la regiune la regiune, dar o repliere a SUA schimba major, poate complet fata politicii mondiale.

Cum ne poate afecta pe noi?

Noi avem toate mecanismele si institutiile croite pe arhitectura actuala si pe un rol crescut al americanilor in politica mondiala. Daca lucrurile se schimba, noi vom fi prinsi descoperiti pe mai multe planuri. Mai ales ca transformarea nu va fi pasnica.

Istoria e foarte clara: atunci cand un hegemon se repliaza si altul creste de la 1600 incoace in doar 4 situatii reasezarea s-a facut pasnic. In rest, cu razboi.

Faptul ca suntem la granita mareste pericolul. El este mai mic in cazul Portugaliei, dar noi suntem stat din prima linie, alaturi de baltici, de polonezi, de bulgari. Transformarea aceasta ne-ar vulnerabiliza si ar creste gradul de pericol. Mai ales ca noi, la fel ca majoritatea tarilor europene, am trait pe ideea ca daca e ceva ne apara americanii.

Vorbeam de suspiciunea ca Rusia ar fi intervenit in alegerile americane. Ce relatie vedeti intre Trump si Putin?

Rusii nu prea vor tratate, pentru ca ele inseamna obligatii de o parte si de alta. Moscova vrea sa aiba mana libera si intotdeauna a umbat dupa "deal-uri" de tip Yalta: tu iei aia, eu vreau asta. Si dl Trump a spus ca el, ca om de afaceri, asta face - deal-uri. Deci la capitolul asta putem presupune ca dnii Trump si Putin au o filosofie comuna.

Asadar, ne putem astepta le alte "Yalte"?

Se poate crea posibilitatea aceasta. Rusii vor si cer de ani de zile o noua Yalta. La dna Clinton posibilitatea aceasta e foarte scazuta, nu spun inexistenta. La dl Trump este ingrijorator de mare.

Deja avem probleme pe Ucraina si Moldova cu Occidentul, mai putin cu americanii, care pare dispus ca de dragul unei intelegeri cu Rusia sa-i sacrifice pe moldoveni si ucraineni. Ganditi-va cum ar fi sa vina dl Trump si, cu o predispozitie cu mult mai mare, la o scara cu mult mai mare, sa fie de acord cu aceasta abordare.

Dar si daca nu iese presedinte, dl Trump ne-a facut deja un rau celor din Europa.

Adica?

A pus in discutie lucruri care era bine sa nu fi fost discutate, cel putin nu acum: daca NATO e util sau nu, daca americanii cheltuiesc prea mult pentru apararea altora. Mi-e teama ca a creat astfel anumite conditionari asupra dnei Clinton.

Trebuie sa ne fie clar ca oricum epoca de "free ride" s-a cam terminat. Toata lumea are probleme, chiar si tarile mari. Nu ne mai putem lasa pe tanjeala pentru ca si disponibilitatea celui puternic de a ne apara scade, nici noi nu mai suntem atat de slabi incat sa nu putem face mai mult pentru noi.

Trebuie sa ne gandim foarte serios sa fim pregatiti sa spunem ce facem noi mai mult pentru noi, pentru ca asta va conta in relatia cu SUA, chiar daca va castiga dna Clinton.

Exista voci care spun ca, si sa castige, dl Trump va fi imblanzit de establishment, ca presedintele Americii, cat e el de presedinte, nu e totusi chiar de capul lui. Sunt prea optimiste?

Cu abordarea asta au incercat sa ma linisteasca amicii mei: establishment-ul de politica externa si securitate american e indragostit de NATO, nu va indrazni Trump sa se atinga de el, noi toti vom apara alianta. In practica, insa, presedintele american e foarte puternic, poate face multe si pana s-ar mobiliza establishment-ul sa-l convinga, sa-l contracareze...

In presa americana se discuta clar sa fie trecut prin "impeachment" daca nu-si asuma obligatiile. Intr-un tarziu problema ar putea fi rezolvata, dar pagubele produse pana atunci ar putea fi ireparabile. Nu ne putem permite asemenea experienta in aceasta situatie internationala atat de volatila.

Cat de aproape suntem de acest experiment, cat mare este pericolul ca Trump sa castige?

E o confruntare intre luciditatea celor cu studii superioare, care nu contesta ca trebuie aduse corectii mari in politica externa americana, dar considera ca pretul e prea mare, si supararea, furia paturilor sarace care traiesc greu in America.

Intrebarea e ca la Brexit: cat de dat peste cap e socialul? Cat de mult influenteaza el procesul electoral. Si dupa ce am intrat in Brexit cu speranta ca nu se va intampla, nici in SUA nu mai indrazneste cineva sa spune transant ca dl Trump nu va iesi presedinte.

Totusi societatea americana este una cu profunde reflexe democratice, indelung exersate. Nu se vor activa totusi anticorpii ei in fata unui personaj atat de derapat? Chiar si unii republicani l-au abandonat.

Asta e miza. Oponentii lui incearca sa arate ca nu are nici macar minimal calitatile necesare unui presedinte SUA. Dl Trump se straduieste sa arate ca nu e atat de rau pe cat e acuzat, dar prin cele doua dezbateri si prin secventa de limbaj vulgar fata de femei nu a reusit sa faca asta. Asa se explica faptul ca pierde teren. Ultimele sondaje arata o diferenta intre 9 si 11 procente intre dna Clinton si el.

N-o idealizez pe dna Clinton, sunt lucruri care trebuie discutate, dar este cu mult mai competenta si mai pregatita sa inteleaga ce inseamna presedintele SUA. Pe dl Trump nu il poti contura, nu inteleg ce convingeri are omul acesta. Nici macar nu imi dau seama daca e un om de afaceri atat de performant dupa cum sustine.

Ce e de discutat in privinta dnei Clinton?

In primul rand, este criticata pentru ca nu ar fi suficient de independenta de marile cercuri economice de interese si de puternica sa repare problemele capitalismului pe care le-am vazut in SUA incepand cu criza economica.

Genul aceasta de capitalism salbatic, neoliberalismul ne-au creat o problema. Conteaza prea mult banul si prea putin principiile.

In America se discuta acum de plutocratie, sunt chestiuni politice, economice si sociale care trebuie reglate. Daca nu, SUA incep sa se afunde in probleme interne si ajungem la acelasi rezultat ca al izolationismului dlui Trump.

Trump ar izola America voit, iar dna Cliton involutar, daca nu gestioneaza cum trebuie problemele economice si sociale.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre alegeri SUA Trump Clinton
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7897 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Soarta Romaniei ar fi fost alta, daca n-am fi fost jefuiti,

mintiti si umiliti de propriii alesi.
Polonia, Cehia, Slovacia, tarile baltice, toate au demnitatea lor, fara sa fie denigrate in presa europeana, asa cum suntem noi.
Josnicia politicienilor romani aflati la putere dupa Revolutie este unica, comportamentul romanilor plecati umilitor in foarte multe cazuri.
In loc sa ne facem griji din cauza altilor, ar fi bine sa ne temem de urmatoarele alegeri nationale, pentru ca de bine, nu stiu daca vor fi. Cu dragnea si ponta, tariceanu si gorghiu, nu putem iesi din mocirla.

 

 

cred

ca ar fi mai bine sa fim noi insine nu iobagii altora. tu ce crezi sau deja tzi-ai ales stapanul?

 

 

"Si uitati-va la ce s-a intamplat in Siria: acolo unde s-a creat un

vacuum de putere prin replierea Americii, el a fost umplut de Rusia." - aiurea. Assad a fost intotdeauna aliatul Rusiei. Rusii aveau baza navală de la Tartus. Rusia nu a luat locul Americii in Siria. Rusia a fost intotdeauna acolo. Americanii au incercat s-o elimine din zona, prin sutinerea rebeliunii anti-Assad.

 

 

De ce?

De ce avalansa de articole referitoare la alegerile din SUA?
Voteaza si romanii?
Pot influenta aceste articole votul alegatorului din SUA?
Subiect de presa.
Sa scriem sa mai luam ceva malai.

 

 

Al treilea razboi mondial, cel mai mare cutremur, unirea cu

moldova....hai sa scriem, ca sa se-nchine babele!
Uitasem de marea problema pe care o avem din cauza ungurilor, care vor Transilvania! Aoleo, ce frica-mi este!
Pericol mare, domne, cu ungurii astia.

 

 

Cu toata stima pentru dl. Fota, opinia sa este deformata.

Societatea americana nu poate sa isi schimbe orientarea cu 180° din cauza alegerii unui presedinte sau al altuia. Imaginati-va ca America este ca un tren, ca sa o ia la stanga sau la dreapta ii trebuie 50km pentru 45°, 100km pentru 90°, s.a.m.d. In loc de Km puneti ani de zile!

Dl. Fota judeca stabilitatea si predictibilitatea politicii US dupa criterii pur mioritice. Aici este clar ca alegerile sunt imprevizibile si pot influenta cursul tarii in scurt timp, sa spunem in 2-4 ani de putere. A fost cazul cu inlocuirea guvernului MRU cu guvernul Ponta, de exemplu. Atunci Romania a luat-o in scurt timp catre Rusia si China, fara mare framantare interna.

Aceasta este diferenta intre democratii vechi si experimentate, ca cea americana si democratii tinere si care se balbaie, ca cea romaneasca. Predictibilitatea este un factor esential al stabilitatii. Iar stabilitatea politica este garant al unei economii de piatat sanatoase si prospere.

Din acest punct de vedere, societatea americana nu isi va modifica traseul de dragul lui Trump sau al lui Clinton. Interesele in joc sunt mult mai mari decat sa ii dea satisfactie unui Putin pentru a isi asigura linistea personala.

Principalul dusman al Romaniei nu este Rusia, ci instabilitatea clasei sale politice corupte, care face evolutia sa impredictibila si impiedica economia sa decoleze asa cum ar fi normal. Evident, Rusia este primul beneficiar al acestei slabiciuni romanesti, indiferent de aliatii pe care ii avem.

Ar mai fi si alte criterii legate de securitatea Romaniei, mai ales legate de contextul european, mult mai apropiat de noi, si care reprezinta familia in care am intrat. Aceasta familie se afla chiar de la frontiera tarii si se intinde pana la Atlantic. Legatura noastra cu Europa este adevaratul garant de securitate pentru noi. Securitate care este intarita si de apartenenta la alianta NATO, alianta care prelungeste aceasta familie pana peste ocean.

In rezumat, Trump sau Clinton, ... cel mai important pentru romani este corupti si penali in parlament si guvern, sau oameni profesionisti si integri. Aceasta alegere va sta in fata si este infinit mai grava pentru viitorul tarii.

 

 

Nu cred

....ca amenintatrea rusa e asa de mare cum va dati voi aici de ceasul ***.
Chestia cu rusii e fluturata de servicii care au ocazia sa mai faca niste achizitii, sa se mai dezvolte. Ca nu erau dezvoltati destul.
In afara de servicii nimeni nu prea mai simte pericolul rusesc, nu vi se pare?
Trump e marea amenintare pentru servicii, atat romanesti cat si americane.

 

 

"Trump ne-a facut deja un rau. Epoca "free ride" s-a incheiat"

Si care-i problema bre, nea Fota!? La munca, nu la intins mana!. Plus ca de "free ride" au profitat numa' banditii...

 

 

Nu e nici un pericol

Singurul pericol e lasitatea si curvasaria politica interna. Nu ne atacā nimeni, ne furām singuri. Problema mea, cā cetātean, nu e externā, e internā, hotia, sistemul mafiot de dupā '89. Iulian Fota vorbeste schematic, asa cum a fost instruit, nu ne spine nimic nou.

 

 

Citi de mai multe ori

Ori sunteti naiv, ori vi s-a cerut sa fiti "naiv."

De ce folositi fotografia Presedintelui Obama la adresa de email?

Stiti ca nu e legal?

 

 

Discursul domnului Iulian Fota ne pune serios pe ganduri!

Eu cred ca nu intodeauna ce "iese din alegeri este produs romanesc", asa cum apreciaza domnul Fota. Daca interferente rusesti exista in SUA, dece nu ar putea fi si in Romania, chiar daca "nu suntem buricul Pamantului"? Serviciile secrete rusesti actioneaza intens nu numai in SUA, ci in toate tarile din UE, incercand sa schimbe cursul istoriei din aceste tari in folosul Rusiei. Shalom

 

 

Foarte bine punctat

Un interviu foarte bun.
Sper ca cei cu gura mare si nationalistii de pe acest forum sa il citeasca de cel putin doua ori inainte de a posta nazdravanii.
Ce sa mai spun de politicieni, carora in general nu le pasa decat de contul lor in banca si nu de viitorul tarii.

Pe scurt, in functie de rezultatul alegerilor americane, vom fi ori ai rusilor, ori ai americanilor.
Ce credeti ca e mai bine?

 

 

?

Cine ne impiedica?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor