Trump ne-a facut deja un rau. Epoca "free ride" s-a incheiat. Se implica marile puteri in alegerile din Romania? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 10:08
11776 citiri
Trump ne-a facut deja un rau. Epoca "free ride" s-a incheiat. Se implica marile puteri in alegerile din Romania? Interviu

Daca Donald Trump va ajunge presedintele SUA, implicatiile pentru Romania vor fi mari. "Acolo unde s-a creat un vacuum de putere prin replierea Americii, el a fost umplut de Rusia, iar noi vom fi prinsi descoperiti pe mai multe planuri. Mai ales ca transformarea nu va fi pasnica", sustine conf. univ. Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Iulian Fota a avertizat ca "nu ne mai putem lasa pe tanjeala, pentru ca si disponibilitatea celui puternic de a ne apara scade, nici noi nu mai suntem atat de slabi incat sa nu putem face mai mult pentru noi. Trebuie sa ne gandim foarte serios sa fim pregatiti sa spunem ce facem noi mai mult pentru noi, pentru ca asta va conta in relatia cu SUA, chiar daca va castiga doamna Clinton".

"America dnei Clinton poate ramane pe aceeasi directie, iar America dlui Trump s-ar putea intoarce la izolationismul american de dupa Primul Razboi Mondial, cand SUA au ignorat complet problemele Europei, l-au ignorat pe Hitler care a inceput sa creasca", spune Iulian Fota.

De fiecare data inaintea algerilor pluteste in Romania intrebarea care mare putere pe cine vrea invingator si ce manevre ar face pentru asa ceva. Exista presiuni, exista implicare externa sau e doar un mit?

Este un mit dezvoltat in primul rand de "o parte" a presei. N-am vazut niciun partid politic in Romania facandu-si planuri si strategii cu gandul la Bruxelles, Washington sau alta mare capitala. Desi nici n-ar fi rau ca programele politice sa fie armonizate cu documentele mari ale UE, ale NATO.

Dar, in ansamblu, cand isi aleg oamenii si isi organizeaza campaniile, partidele nu au in minte elementul strainatate. Suntem inca destul de nationalisti in abordarea propriei politici.

Apoi, nu i-am vazut pe cei de afara preocupati de asa ceva, in afara, desigur, de un interes legitim, asa cum avem si noi pentru alegerile din alte parti, pentru ca suntem interdependenti. Nu am vreun semn ca vreun stat occidental sau neoccidental s-ar fi amestecat in alegerile noastre.

Exista, de exemplu, speculatia, pe alocuri credinta, ca dl Ciolos, ca apropiat al dlui Juncker, ar reprezenta interesele Bruxelles-ului care l-ar dori in continuare premier.

Aceasta apropiere ar fi un mare castig pentru Romania pentru ca marea politica, mondiala si nationala, se face si pe afinitati si prietenii. Pentru o tara, sa aiba politicieni prieteni cu marii lideri mondiali este nemaipomenit.

Dar faptul ca sunt prieten cu cineva nu inseamna ca acela se amesteca in politica mea. Ideea ca strainatatea are un cuvant greu de spus in politica mare din Romania e o prostie. Si cine sustine asta nu a venit niciodata cu dovezi concrete.

Poate ca altadata marile puteri se puteau amesteca in treburile noastre, dar istoric noi ne-am dezvoltat o protectie suplimentara - imprevizibilitatea politicii romanesti. Ce iese din alegeri este un produs pur romanesc. La noi niciodata nu stii sigur care cum va fi. Daca nu acceptam primul argument, macar acesta ar trebui sa conteze.

Prietenii ca prietenii, dar "neprietenii"? Pana si americanii acuza interferente rusesti in alegerile lor. Nici "coada" Moscovei nu o vedeti? PRU, de exemplu, este un partid care a ridicat mari suspiciuni.

Nu vad coada nimanui. America este cea mai puternica tare din lume, ce se intampla acolo e de interes pentru toata planeta. Nu cred ca Romania este buricul Pamantului pentru ca cineva sa riste.

Ce inseamna amestec? Ca poporul sa vrea una si amestecul sa genereze alt rezultat. Avem vreun element sa ne temem de asa ceva? Suntem in social media, Internet. Eu cred ca a iesit de fiecare data ce a vrut poporul.

Unii v-ar spune ca la referendumul de demitere a presedintelui din 2012 nu a iesit ce a vrut poporul.

O importanta parte din popor s-a exprimat pentru demitere, dar o parte si mai mare nu a venit la vot si cvorumul nu a fost intrunit. Daca vreti, asta a fost poate singurul moment care merita discutat, dar exprimarea comunitatii internationale a fost pe fata. Una este o exprimare deschisa pozitiva sau negativa asupra unei evolutii si alta este amestecul nerecunoscut, acoperit in influentarea alegerilor.

Criticile la adresa premierului Orban, spre exemplu, nu reprezinta amestec in treburile interne, nu e influentare a procesului electoral. Asa cum nu este amestec sa fim avertizati asupra coruptiei care reprezinta o vulnerabilitate. Aliatii sunt interdependeti unii fata de altii si e firesc sa se exprime.

Ati fost recent la Washington, ati sesizat vreun interes pentru soarta alegerilor din Romania la interlocutorii dvs?

Interesul e limitat. Alegerile americane sunt prea interesante si savuroase, cu atat mai mult cu cat sunt cele mai atipice si mai incarcate de miza alegeri din ultimii zeci de ani.

De ce?

Diferenta de comportament, de temperament, de calitate dintre candidati e atat de mare incat rezultatul alegerilor ar putea marca o schimbare de 180 de grade.

America dnei Clinton poate ramane pe aceeasi directie, iar America dlui Trump s-ar putea intoarce la izolationismul american de dupa Primul Razboi Mondial, cand SUA au ignorat complet problemele Europei, l-au ignorat pe Hitler care a inceput sa creasca: nu ne intereseaza Europa, sunt suficienti britanicii si francezii sa se descurce, e problema lor, nu ne bagam.

Simbolic se rostogoleste zielele acestea momentul tragic al debarcarii americane in Europa, care a costat foarte multe vieti. Au platit izolationismul cu zeci de mii de soldati americani morti. Faptul ca se rostogoleste imaginea aceasta, cu mesajul "sa nu repetam prostia anilor '20 si sa platim din nou", arata un pericol bine conturat.

Si uitati-va la ce s-a intamplat in Siria: acolo unde s-a creat un vacuum de putere prin replierea Americii, el a fost umplut de Rusia. In alte parti, el poate fi umplut de China, poate Iran, e de discutat de la regiune la regiune, dar o repliere a SUA schimba major, poate complet fata politicii mondiale.

Cum ne poate afecta pe noi?

Noi avem toate mecanismele si institutiile croite pe arhitectura actuala si pe un rol crescut al americanilor in politica mondiala. Daca lucrurile se schimba, noi vom fi prinsi descoperiti pe mai multe planuri. Mai ales ca transformarea nu va fi pasnica.

Istoria e foarte clara: atunci cand un hegemon se repliaza si altul creste de la 1600 incoace in doar 4 situatii reasezarea s-a facut pasnic. In rest, cu razboi.

Faptul ca suntem la granita mareste pericolul. El este mai mic in cazul Portugaliei, dar noi suntem stat din prima linie, alaturi de baltici, de polonezi, de bulgari. Transformarea aceasta ne-ar vulnerabiliza si ar creste gradul de pericol. Mai ales ca noi, la fel ca majoritatea tarilor europene, am trait pe ideea ca daca e ceva ne apara americanii.

Vorbeam de suspiciunea ca Rusia ar fi intervenit in alegerile americane. Ce relatie vedeti intre Trump si Putin?

Rusii nu prea vor tratate, pentru ca ele inseamna obligatii de o parte si de alta. Moscova vrea sa aiba mana libera si intotdeauna a umbat dupa "deal-uri" de tip Yalta: tu iei aia, eu vreau asta. Si dl Trump a spus ca el, ca om de afaceri, asta face - deal-uri. Deci la capitolul asta putem presupune ca dnii Trump si Putin au o filosofie comuna.

Asadar, ne putem astepta le alte "Yalte"?

Se poate crea posibilitatea aceasta. Rusii vor si cer de ani de zile o noua Yalta. La dna Clinton posibilitatea aceasta e foarte scazuta, nu spun inexistenta. La dl Trump este ingrijorator de mare.

Deja avem probleme pe Ucraina si Moldova cu Occidentul, mai putin cu americanii, care pare dispus ca de dragul unei intelegeri cu Rusia sa-i sacrifice pe moldoveni si ucraineni. Ganditi-va cum ar fi sa vina dl Trump si, cu o predispozitie cu mult mai mare, la o scara cu mult mai mare, sa fie de acord cu aceasta abordare.

Dar si daca nu iese presedinte, dl Trump ne-a facut deja un rau celor din Europa.

Adica?

A pus in discutie lucruri care era bine sa nu fi fost discutate, cel putin nu acum: daca NATO e util sau nu, daca americanii cheltuiesc prea mult pentru apararea altora. Mi-e teama ca a creat astfel anumite conditionari asupra dnei Clinton.

Trebuie sa ne fie clar ca oricum epoca de "free ride" s-a cam terminat. Toata lumea are probleme, chiar si tarile mari. Nu ne mai putem lasa pe tanjeala pentru ca si disponibilitatea celui puternic de a ne apara scade, nici noi nu mai suntem atat de slabi incat sa nu putem face mai mult pentru noi.

Trebuie sa ne gandim foarte serios sa fim pregatiti sa spunem ce facem noi mai mult pentru noi, pentru ca asta va conta in relatia cu SUA, chiar daca va castiga dna Clinton.

Exista voci care spun ca, si sa castige, dl Trump va fi imblanzit de establishment, ca presedintele Americii, cat e el de presedinte, nu e totusi chiar de capul lui. Sunt prea optimiste?

Cu abordarea asta au incercat sa ma linisteasca amicii mei: establishment-ul de politica externa si securitate american e indragostit de NATO, nu va indrazni Trump sa se atinga de el, noi toti vom apara alianta. In practica, insa, presedintele american e foarte puternic, poate face multe si pana s-ar mobiliza establishment-ul sa-l convinga, sa-l contracareze...

In presa americana se discuta clar sa fie trecut prin "impeachment" daca nu-si asuma obligatiile. Intr-un tarziu problema ar putea fi rezolvata, dar pagubele produse pana atunci ar putea fi ireparabile. Nu ne putem permite asemenea experienta in aceasta situatie internationala atat de volatila.

Cat de aproape suntem de acest experiment, cat mare este pericolul ca Trump sa castige?

E o confruntare intre luciditatea celor cu studii superioare, care nu contesta ca trebuie aduse corectii mari in politica externa americana, dar considera ca pretul e prea mare, si supararea, furia paturilor sarace care traiesc greu in America.

Intrebarea e ca la Brexit: cat de dat peste cap e socialul? Cat de mult influenteaza el procesul electoral. Si dupa ce am intrat in Brexit cu speranta ca nu se va intampla, nici in SUA nu mai indrazneste cineva sa spune transant ca dl Trump nu va iesi presedinte.

Totusi societatea americana este una cu profunde reflexe democratice, indelung exersate. Nu se vor activa totusi anticorpii ei in fata unui personaj atat de derapat? Chiar si unii republicani l-au abandonat.

Asta e miza. Oponentii lui incearca sa arate ca nu are nici macar minimal calitatile necesare unui presedinte SUA. Dl Trump se straduieste sa arate ca nu e atat de rau pe cat e acuzat, dar prin cele doua dezbateri si prin secventa de limbaj vulgar fata de femei nu a reusit sa faca asta. Asa se explica faptul ca pierde teren. Ultimele sondaje arata o diferenta intre 9 si 11 procente intre dna Clinton si el.

N-o idealizez pe dna Clinton, sunt lucruri care trebuie discutate, dar este cu mult mai competenta si mai pregatita sa inteleaga ce inseamna presedintele SUA. Pe dl Trump nu il poti contura, nu inteleg ce convingeri are omul acesta. Nici macar nu imi dau seama daca e un om de afaceri atat de performant dupa cum sustine.

Ce e de discutat in privinta dnei Clinton?

In primul rand, este criticata pentru ca nu ar fi suficient de independenta de marile cercuri economice de interese si de puternica sa repare problemele capitalismului pe care le-am vazut in SUA incepand cu criza economica.

Genul aceasta de capitalism salbatic, neoliberalismul ne-au creat o problema. Conteaza prea mult banul si prea putin principiile.

In America se discuta acum de plutocratie, sunt chestiuni politice, economice si sociale care trebuie reglate. Daca nu, SUA incep sa se afunde in probleme interne si ajungem la acelasi rezultat ca al izolationismului dlui Trump.

Trump ar izola America voit, iar dna Cliton involutar, daca nu gestioneaza cum trebuie problemele economice si sociale.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#alegeri SUA Trump Clinton , #alegeri SUA