Cursa pentru Casa Alba: Avansul lui Hillary Clinton se evapora in sondaje

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 14:38
7292 citiri
Cursa pentru Casa Alba: Avansul lui Hillary Clinton se evapora in sondaje
Foto: Facebook/Hillary Clinton

Cu circa 50 de zile inaintea alegerilor prezidentiale americane, avansul lui Hillary Clinton se evapora in sondaje, fapt ce ingrijoreaza tabara democratilor, a caror candidata suscita din ce in ce mai putin entuziasm in randurile sustinatorilor sai.

Media sondajelor de la sfarsitul lunii august nu indica decat un avans de 1,8 puncte procentuale fata de Donald Trump la nivel national, ceea ce reprezinta o scadere cu 4 puncte in doua saptamani.

In statele-cheie unde se va decide soarta alegerilor, Donald Trump se situeaza in prezent in frunte, in Ohio (46% fata de 41%) si in Florida (47% pentru Trump, 44% pentru Clinton), potrivit unui sondaj CNN-ORC.

Vezi si cum aratau sondajele din 3 septembrie

Candidata democrata, care si-a reluat campania joi, dupa trei zile de repaus pentru a-si trata pneumonia, isi pastreaza calmul.

"Am spus intotdeauna ca va fi un scrutin strans", a declarat ea. Dar, ca un semn al ingrijorarii democratilor, echipa sa de campanie a anuntat ca fostul sau adversar Bernie Sanders, foarte popular printre tineri, si senatorul Elizabeth Warren vor face campanie pentru ea in acest weekend in Ohio.

O "luna incredibila" pentru Trump

La randul sau, Donald Trump a spus ca a "avut o luna incredibila" si ca "exista mult entuziasm".

Site-ul Five Thirty Eight, care analizeaza sondaje, date istorice si economice, estimeaza ca Hillary are 60,1% sanse sa castige alegerile, fata de 39,8% in cazul lui Trump. La 8 august, Hillary Clinton era creditata cu 79,5% din sansele de castig, iar Trump cu doar 20,5%.

De cand si-a schimbat echipa de campanie, Trump a devenit mai disciplinat, mesajul sau este mai structurat si insultele au disparut. Noul sau director de campanie, Kellyanne Conway, este foarte prezent pe platourile de televiziune.

"El a avut doua saptamani bune dupa calatoria in Mexic" la inceputul lunii, comenteaza Robert Shapiro, expert politic de la Universitatea Columbia din New York.

"Vorbeste mai mult despre subiecte: politica externa, economie, familie. Stacheta pentru el nu este foarte ridicata, dar a progresat in eforturile de a parea mai prezidential", continua acesta.

Spre deosebire de el, Hillary Clinton, care nu reuseste de mai multe luni sa se desprinda de scandalul e-mail-urilor si de atacurile rivalului sau republican impotriva Fundatiei Clinton, a facut nefericita declaratie despre alegatorii "jalnici" ai lui Trump.

Iar Hillary Clinton "nu a gestionat (situatia privind) pneumonia in cel mai bun mod", spune Shapiro. Tacerea sa initiala a confirmat, potrivit lui, "perceptia alegatorilor ca ea nu este transparenta".

Democratii "au de ce sa se nelinisteasca", sustine el, adaugand insa ca Hillary Clinton are inca "multe moduri de a castiga".

Alegerile prezidentiale americane sunt de fapt un scrutin indirect in care sondajele nationale nu sunt cele mai importante. Unele state-cheie "cantaresc" mai mult decat altele si pot chiar sa rastoarne rezultatul. Printre acestea sunt Florida, Ohio, Pennsylvania si Carolina de Nord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Donald Trump va deveni luni, 15 aprilie, primul fost preşedinte al Statelor Unite chemat să răspundă în faţa justiţiei penale, într-un proces care se va deschide la New York şi care face...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Hillary Clinton sondaje, #Donald Trump sondaje, #alegeri SUA , #alegeri SUA