Migrantii si alegerile in "America First"

Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 14:52
4440 citiri
Migrantii si alegerile in "America First"

In ajunul importantului scrutin legislativ american, mobilizarea alegatorilor se face mai ales pe baza de apeluri pro si contra migratiei ilegale. Dar presa nu e uimita de ceea ce pare a fi un fenomen inexplicabil.

Prin traditie, opozitia castiga scrutinul pentru Congres care se deruleaza la doi ani de la alegerea presedintelui american.

De aceasta data, drumul la urne are o importanta iesita din comun. Intre altele, pentru ca s-a vazut transformat de observatorii stangii, care domina copios presa occidentala, intr-un plebiscit cu privire la presedintia lui Donald Trump.

Asa le-a calificat bunaoara David Remnick, intr-un articol programat sa apara in The New Yorker, pe 5 noiembrie, in ajunul alegerilor de marti. Potrivit lui ("The Midterm Elections Are a Referendum on Donald Trump"), scrutinul e un referendum referitor la natura presedintiei asumate de seful Casei Albe, pe care editorialistul prestigioasei publicatii new-yorkeze il acuza de numeroase rele si vicii.

Intre alte neajunsuri i se reproseaza o "maiastra demagogie", ranchiuna, duplicitate si o "perpetua intoxicare si inveninare a atmosferei nationale", de natura sa ridice in permanenta temperatura tarii.

Si Remnick si alti critici ai lui Trump, dintre care unii chiar mai necrutatori decat editorialistul de la The New Yorker, ii reproseaza presedintelui un climat al intolerantei si polarizarii, inclusiv rasiste. Unul care, potrivit lor, ar fi pregatit, ideologic, explozia de ura manifestata recent in expedierea seriei de bombe neexplodate adresate unor oameni politici si comentatori progresisti, ca Obama, George Soros si postul TV CNN.

Ori in masacrul antisemit comis acum o saptamana la o sinagoga din Pittsburgh.

Pe ultima suta de metri inaintea alegerilor, Trump a recoltat noi acuze, fiindca a ordonat militarilor SUA, trimisi la granita americano-mexicana, sa se apere deschizand foc impotriva migrantilor violenti, daca se vad, precum colegii lor mexicani, atacati cu pietre. Declaratiile contondente ale sefului Casei Albe nu le par, totusi, migrantilor excesiv de disuasive.

Departe de a se descuraja, interpretand avertismentele sefului statului american precum le sugereaza criticii lui Trump, miile de migranti fugind de binefacerile regimurilor lor corupte, extremiste, "socialiste", precum cel din Nicaragua, si-au continuat imperturbabil drumul spre nord. Drum care, pornind din centrul Americii, ii duce, in esenta, catre un asalt asupra granitelor Statelor Unite.

Evident, acesti oameni nu sunt primii care-si parasesc tarile din est si sud, spre a-si cauta un rost in statele civilizate din nord si vest. Milioane de romani si-au croit si continua sa-si croiasca un drum similar, chiar daca nu-l parcurg neaparat in circumstante la fel de dramatice. Ori in circumstante chiar mai dramatice, precum cele din era comunista, cand "transfugii" isi riscau viata pentru o gura de aer in libertate si demnitate.

De ce nu Rusia sau China?

Curios pare doar, in context, ca oamenii continua sa se indrepte spre o tara ca America, desi alegatorii din SUA au votat in favoarea unui presedinte ca Trump. Unul "iresponsabil", potrivit criticilor sai. Oare de ce voteaza latino-americanii cu picioarele cu totul altfel decat le sugereaza neincetat politicienii si formatorii de opinie ai stangii? De ce nu prefera tari care vrajmasesc radical SUA, bogate sau foarte bogate in resurse, precum Rusia?

De ce nu opteaza pentru state ascendente economic si tot mai prospere, precum China comunista, care construieste societatea totalitara a viitorului, supraveghindu-si cetatenii integral prin intermediul muntilor de conturi de date adunate pe marginea comportamentului lor pe Internet, conturi de care pentru chinezul de rand depinde o banala avansare in munca, un credit la banca sau un pasaport?

Daca "Trump e un risc pentru intreaga lume", cum afirma recent corespondentul unui mare concern de presa german, cum se explica straniul paradox al maselor care iau cu asalt America lui Trump? De ce nu prefera migrantii central-americani, africani si asiatici care nu vor in Europa sau in Israel Iranul fundamentalist islamic? Mulahii si ayatolahii acestei tari, aparati din rasputeri de europeni impotriva acuzei de inselaciune privind programul lor nuclear, i-au socat recent pe francezi si pe danezi.

Fiindca regimul iranian a trimis asasini sa omoare exilati persani din Vest. In reactie, mai transanti decat francezii, care au pus sub acuzare un agent secret iranian din Austria, arestat in Germania, danezii au demonstrat convingator ca nu dau crezare teoriei conspiratiei puse in circulatie, in chip de respingere a invinuirilor, de catre Teheran. Copenhaga si-a rechemat ambasadorul si s-a pronuntat in favoarea aderarii la noile sanctiuni americane impuse Iranului.

Bizar e, deci, ca prea putini se arata uimiti, in Vest, de paradoxalul fenomen al aparent inexplicabilei atractii exercitate de America asupra unor straini ferm decisi sa se confrunte la nevoie si cu gloantele, spre a trai in tara condusa de un prezumtiv "rasist" si "xenofob" ca Trump.

Si nu mai putin straniu e ca mai nimeni in mass-media nu cerceteaza serios acest fenomen.

Nu mai putin straniu e ca administratia Trump nu realizeaza ea insasi, in contextul asaltului asupra frontierelor americane, cat de neoperanta, cat de insuficienta e vechea lozinca "America First", un slogan initial fascist, adoptat cu enorm succes de catre Donald Trump in campania lui electorala.

Despre ce sa fie navala popoarelor din sud si rasarit asupra tarilor de cotropit din nord, daca nu despre caracterul irepresibil al atractiei libertatii? E despre valoarea democratiei autentice. Si despre demonstratia persuasiva a faptului ca, in lumea mondializata, solutiile nationale nu functioneaza. Ci reclama export de libertate si de democratie veritabila, credibila, daca nu si de prosperitate.

Petre M. Iancu

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...