Mitt Romney: Nasterea unui comis voiajor

Autor: Ana Ilie
Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 11:11
5456 citiri
Mitt Romney: Nasterea unui comis voiajor

Mitt Romney a fost castigatorul incontestabil al primei dezbateri televizate cu Barack Obama, in cursa pentru presedintia SUA, insa in chiar acest succes se afla samanta dezastrului.

Gary Wasserman, profesor de guvernare la Georgetown School of Foreign Service, Qatar, care a scris pentru The New York Times, Foreign Policy si Political Science Quarterly, explica, pentru Al Jazeera, ca Romney a contracarat acuzatiile democratilor ca este inca un afacerist bogat indiferent la problemele oamenilor obisnuiti, insa a deschis larg usa pentru un contraatac mai devastator: Romney a devenit comis voiajorul prin excelenta, istetul care va spune orice este nevoie pentru a face afacerea.

Romney si-a refacut, cu ocazia primei dezbateri, imaginea publica. In fata a aproape 70 de milioane de telespectatori si a unui presedinte Obama pregatit sa riposteze unui opozant diferit, Romney s-a transformat intr-un om care rezolva problemele, un fost guvernator moderat, dispus sa accelereze cresterea economica a tarii, cu o abordare echilibrata a taxelor, reglementarilor si deficitelor. Exact inversul portretului intocmit de democrati in ultimele luni.

Presedintele n-a avut cui livra raspunsurile dinainte pregatite pentru un Romney care nu si-a platit taxele cum trebuia si caruia ii pasa mai mult de profit decat de oameni.

Prin transformarea sa, Romney a deschis insa un nou front de lupta. Este comis voiajorul, domnul chipes de la usa, cu un zambet politicos, pantofii lustruiti si o sinceritate exersata, care iti vinde un produs de care nici nu aveai habar ca ai nevoie.

Suspiciunea autorului este ca Romney comis voiajorul va adopta orice argument ii aduce un profit. Cand a vorbit in privat unui grup de donatori bogati in Florida, i-a numit pe cei 47% din americani care voteaza cu Obama lenesi care depind de ajutoarele guvernamentale. Cand remarcile au fost dezvaluite de presa, la fel de sincer, Romney le-a numit "complet gresite".

La inceputul anului a promovat reducerile de taxe pentru americanii bogati, insa acum vorbeste despre rearanjarea regulilor de taxare, pentru ca impozitele mici sa fie echilibrate de scaderea avantajelor de taxare.

Aici ar trebui sa tinteasca democratii - a fi presedinte inseamna mai mult decat sa le spui oamenilor ce vor sa auda. Inseamna sa ai grija de natiune prin luarea de decizii grele pe teme precum cheltuielile publice, taxarea, politica externa si altele. Un comis voiajor care se adapteaza la dorintele pietii nu este un lider. SUA cer discernamant in favoarea interesului public.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Mitt Romney candidat Casa Alba, #Mitt Romney alegeri SUA , #alegeri SUA