Miza uriasa pentru Trump, care isi arunca toate fortele in batalie, cu o zi inaintea alegerilor legislative

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 19:21
4354 citiri
Miza uriasa pentru Trump, care isi arunca toate fortele in batalie, cu o zi inaintea alegerilor legislative
Foto: Facebook Donald Trump

Presedintele american Donald Trump isi arunca toate fortele in batalie, luni, cu o zi inaintea alegerilor legislative considerate un referendum asupra persoanei sale, la doi ani dupa victoria-surpriza la conducerea primei puteri mondiale, relateaza AFP.

Cleveland (Ohio), Fort Wayne (Indiana), Cape Girardeau (Missouri) sunt trei opriri si tot atatea mitinguri "Make America Great Again" ale miliardarului, care urmeaza sa se intoarca la Casa Alba abia dupa miezul noptii.

Democratii - care spera sa-si ia revansa politica dupa socul din 2016 - sunt prezentanti ca favoriti, in sondaje, in vederea recuceririi controlului in Camera Reprezentantilor, in timp ce republicanii ar urma sa-si pastreze controlul in Senat.

Insa incertitudinea este reala, din cauza intrebarilor cu privire la nivelul participarii - care ar urma sa fie mai ridicata decat de obicei.

In ambele tabere, indemnurile la mobilizare se multiplica.

"Mergeti sa votati!" a indemnat Donald Trump duminica seara, la al patrulea miting in weekend, in Tennessee.

"Sufletul insusi al tarii noastre este in joc", a spus predecesorul sau democrat Barack Obama cateva ore mai devreme in Indiana.

Alegerile de la jumatate de mandat sunt, in mod traditional, delicate pentru presedintele in functie. La doi ani dupa ce s-a instalat Barack Obama la Casa Alba, democratii au suferit o infrangere usturatoare, decontand mai ales dezbaterile dure pe tema reformei sistemului de sanatate.

Insa pierderea Camerei, in pofida excelentelor date ale economiei americane, ar fi o infrangere pentru Donald Trump, atat de mult luarile sale de pozitie, stilul si personalitatea sa impart tara.

Ce il ingrijoreaza pe Donald Trump

Potrivit ultimului sondaj realizat de SSRS pentru CNN, Donald Trump are de ce sa se ingrijoreze cu privire la votul femeilor: 62% dintre ele sustin democrati (fata de 35% republicani), in timp ce in randul barbatilor voturile se impart in mod echilibrat - 49% cu republicanii, 48% cu democratii.

Donald Trump a repetat in mai multe randuri ca simte "electricitate in aer ca niciodata din 2016". La fiecare etapa el si-a savurat vizibil regasirea cu cei care l-au pus la putere, veniti cu miile sa-l asculte, in discursuri ce au durat uneori aproape o ora si jumatate, cu avionul prezidential in fundal, el fiind un obisnuit al adunarilor organizate in aeroporturi.

"Nu mai auzim vorbindu-se de marele val albastru", a spus el duminica seara, referindu-se la o maree democrata pe care o preconizau unele sondaje in urma cu cateva luni. "Poate c-or iesi cu bine, cine stie...".

Vicepresedintele sau Mike Pence s-a amuzat sa-si imagineze ca valul albastru se sparge "de un zid rosu", culoare republicana.

Presedintele american s-a erijat in garant al sanatatii economice a Statelor Unite si un meterez contra imigratiei clandestine si "caravanelor" de migranti din America Centrala care traverseaza in prezent Mexicul catre frontiera americana. "Asta e o invazie", a tunat el.

Democratii au facut campanie pe tema apararii sistemului de sanatate, dar pariaza si pe respingerea lui Donald Trump, pe care multi il catalogheaza in mod deschis drept un mincinos si un catalizator al violentelor rasiste si antisemite care au indoliat tara. Ei conteaza pe voturile alegatorilor din zonele periurbane si ale republicanilor moderati care isi regreta votul din 2016.

Republicanii, ramasi fara lider in urma infrangerii lui Hillary Clinton

Ramasi fara un lider natural in urma infrangerii lui Hillary Clinton, Barack Obama a fost cel mai cautat in randul candidatilor democrati angajati in campaniile cele mai dificile.

"Acesti republicani mint in mod flagrant, repetat, indraznet, sfruntat. Ei inventeaza bazaconii", a declarat el duminica. "Trebuie (sa existe) consecinte atunci cand oamenii nu spun adevarul".

La Camera Reprezentantilor, unde democratii urmeaza sa smulga 23 de mandate, sondajele la nivel national ii plaseaza in avantaj. Ei sunt creditati cu 50% din intentiile de vot, in timp ce republicanii sunt creditati cu 43%, potrivit unei anchete publicate duminica de Washington Post (WP).

La Senat, republicanii prezic sus si tare ca isi vor consolida majoritatea. Harta le este favorabila, in contextul in care innoirea cu o treime vizeaza anul acesta state majoritar conservatoare.

Senatorii in exercitiu aflati in cea mai mare dificultate sunt democrati alesi acum sase ani, in North Dakota sau Indiana, la realegerea lui Barack Obama.

Statele Unite ar putea, asadar, sa se trezeasca, la 3 ianuarie 2019, cu un Congres impartit. Acest lucru ar putea fi suficient sa-i puna bete-n roate celui de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite, al carui program legislativ ar fi blocat timp de 22 de luni inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie 2020.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#alegeri legislative SUA miza Trump , #alegeri SUA