Primul front de lupta deschis de democrati impotriva lui Trump, daca vor prelua Camera Reprezentantilor

Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 08:47
7650 citiri
Primul front de lupta deschis de democrati impotriva lui Trump, daca vor prelua Camera Reprezentantilor

Rareori un presedinte american s-a bucurat de o perioada de liniste in care partidul pe care-l conduce sa detina controlul in ambele camere ale Congresului. Donald Trump (foto), vreme de doi ani, a avut de partea sa atat Camera Reprezentantilor, cat si Senatul, ceea ce i-a permis sa-si impuna, fara mari probleme, vointa politica.

A avut posibilitatea sa aleaga doi judecatori pentru Curtea Suprema, pe Neil Gorsuch in 2017 si pe Brett Kavanaugh in 2018, transformand inaltul tribunal al SUA, format din noua judecatori numiti pe viata, intr-unul conservator (6 judecatori alesi de presedinti republicani, trei de democrati).

Judecatorii de la Curtea Suprema sunt alesi de presedintele in functie doar in situatia in care un post din cele noua devine vacant prin moartea sau demisia detinatorului, iar aprobarea alegerii facute de presedinte o da Senatul american in urma audierilor candidatului propus si a votului final.

Pentru o perioada de doi ani, Donald Trump s-a bucurat de maximul de putere pe care-l poate detine un lider intr-un sistem democratic functional.

Cei doi ani de vacanta ai presedintelui SUA se apropie de sfarsit

Din aceasta pozitie privilegiata, presedintele SUA a avut posibilitatea sa puna presiune pe FBI. L-a demis pe James Comey, directorul agentiei, in data de 7 mai 2017 pentru a deraia ancheta investigatorului Robert Mueller in ce priveste implicarea Rusiei in alegerile din 2016.

A retras SUA din acordul de mediu de la Paris si a renegociat acorduri comerciale. A decis sa nu-si faca publica "declaratia de avere". Toate acestea au fost posibile in contextul in care Camera Reprezentantilor si Senatul s-au aflat sub controlul Partidului Republican care i-a respectat deciziile si le-a protejat in Congresul SUA.

La alegerile din 6 noiembrie, conform proiectiilor mai multor centre de analiza si predictie politica, exista peste 80% sanse ca Partidul Republican sa piarda controlul in Camera Reprezentantilor, echivalentul Camerei Deputatilor de la noi.

Camera inferioara a parlamentului american (Congres) are un numar de 435 de membri (deputati) cu un mandat de doi ani. Majoritatea se castiga cu cel putin 218 alesi ce reprezinta acelasi partid politic.

Cu o saptamana inainte de alegeri, in 217 circumscriptii candidatul Partidului Democrat e favorit. Din cele 21 de circumscriptii in care sansele sunt egale, democratii trebuie sa castige cel putin una pentru a-si asigura majoritatea in Camera Reprezentantilor - Grafic FiveThirtyEight.com

In cazul in care predictiile se confirma, o majoritate formata din reprezentanti ai Partidului Democrat in aceasta camera a Congresului inseamna o veste proasta pentru Donald Trump pentru ca:

1. Una dintre cele mai importante atributii ale Camerei Reprezentantilor e cea a privilegiului de a emite citatii.

2. O alta functie importanta este cea de a lansa investigatii realizate de procurori desemnati sau de FBI in orice domeniu de interes public.

3. De asemenea, majoritatea din Camera Reprezentantilor poate vota pentru realizarea de audieri publice in cazul unor subiecte controversate.

Strategia democratilor de limitare a puterilor presedintelui SUA

Pierderea controlului de catre republicani in Camera Reprezentantilor va duce la situatia in care impotriva lui Donald Trump vor fi lansate investigatii cu privire la plata taxelor, la scandalurile sexuale in care a fost implicat sau la legaturile cu reprezentantii Rusiei.

Membrii familiei sale sau orice alte persoane implicate pot fi audiate public cu privire la toate aspectele ce tin de aceste investigatii. In plus, Casa Alba nu va mai avea puterea sa faca presiuni asupra anchetatorilor desemnati de Camera Reprezentantilor.

Aceasta ar fi o mare schimbare in ce priveste politica americana din ultimii doi ani. Donald Trump, presedintele SUA, va fi obligat sa-si schimbe strategia din temelii, orice actiune a sa ajungand imediat in atentia opiniei publice.

Un astfel de transfer de putere va reprezenta si un test major pentru Casa Alba, acolo unde tensiunile intre unii secretari (ministri) si Donald Trump au atins punctul de fierbere.

"Oamenii presedintelui nu par a tremura de frica. Ceea ce simt pentru Trump este dispret si mila pentru ignoranta lui", scrie Bob Woodward in cartea "Fear" (Frica), in care jurnalistul de la Washington Post descrie starea de haos, panica si tensiune din Casa Alba in cei doi ani ai administratiei Donald Trump.

Presiunea facuta de Camera Reprezentantilor asupra Casei Albe, multitudinea de scandaluri in care a fost implicat presedintele si care au fost tinute sub control de republicani vor afecta Executivul american.

"Daca Partidul Democrat va castiga controlul Camerei Reprezentantilor la alegerile din 6 noiembrie, in sfarsit vom face ceea ce republicanii au refuzat sa faca pana acum, vom realiza investigatii independente, credibile si bazate pe fapte asupra administratiei Donald Trump", a anuntat Elijah Cummings, lider democrat din Camera Reprezentantilor.

Prima investigatie serioasa va fi facuta asupra averii lui Donald Trump

Din declaratiile mai multor alesi ai Partidului Democrat, dar si ai unor consultanti politici experimentati din Washington, primul front de atac asupra lui Donald Trump, in cazul in care Camera Reprezentantilor va fi recastigata la alegerile din 6 noiembrie, nu-l va reprezenta nici ancheta cu Rusia si nici acuzatiile de abuzuri sexuale la adresa lui Trump, ci zona banilor.

Donald Trump a fost primul presedinte ales al SUA care a refuzat sa-si publice situatia financiara la inceputul mandatului. Exista o cutuma prin care presedintele isi prezinta situatia financiara pentru ca opinia publica sa se asigure ca acesta va guverna in interesul cetatenilor si nu al sau.

Donald Trump nu a respectat aceasta regula nescrisa, iar, acum, exista posibilitatea sa ajunga in situatia de a fi obligat sa o faca si nu intr-un context ales de el, ci impus de adversarii sai.

"Cred ca puternicul Comitet de Modalitati si Mijloace din Camera Reprezentantilor are responsabilitatea de a asigura o supraveghere adecvata a puterii executive, solicitand o analiza a declaratiilor fiscale ale presedintelui Trump si publicarea oficiala a documentelor de interes public", a declarat Bill Pascrell, reprezentant democrat al statului New Jersey.

Administratia Trump a supravietuit doi ani pe marea agitata a politicii americane fiind ajutata de o conjunctura rara si fericita, aceea ca partidul presedintelui ales a putut sa controleze ambele camere ale Congresului. Aceasta situatie intalnita de trei ori in ultimul secol e pe cale sa se schimbe, Donald Trump fiind obligat sa lupte pentru supravietuire, orice ar insemna acest lucru.

Maine, cititi despre impactul alegerilor din 6 noiembrie asupra politicii din Romania, una atat de sensibila la mesajele venite de peste Ocean.

Citeste si:
PSD anunţă că va vota împotriva Guvernului Cioloş
PSD anunţă că va vota împotriva Guvernului Cioloş
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, înainte de şedinţa plenului reunit în care se va da votul de încredere pentru Cabinetul Cioloş că social-democraţii vor vota împotrivă....
LIVETEXT Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Mesajul liderului USR dinaintea votului
LIVETEXT Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Mesajul liderului USR dinaintea votului
Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul...
Sursa: Ziare.com