Putin si razboiul hibrid. Un cont de Twitter creat de Kremlin, actor principal pro Brexit

Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 07:14
13587 citiri
Putin si razboiul hibrid. Un cont de Twitter creat de Kremlin, actor principal pro Brexit

In fiecare zi se mai face cate un pas, se mai ridica un voal de pe cel mai sofisticat si ascuns razboi al epocii noastre, unul in care nu mai exista armate, soldatii sunt invizibili, iar victimele raman in viata si sunt folosite ca munitie pentru a dezintegra lumea democratica.

Creatorul acestui razboi e Vladimir Putin, presedintele Rusiei, un fost ofiter KGB care a modernizat instrumentele de dezinformare si propaganda din timpul Razboiului Rece, transformandu-le in dispozitive explozive cu care a minat increderea oamenilor in democratia SUA, in Uniunea Europeana si in NATO.

Sunt tot mai multe dovezi ca asociati ai presedintelui Rusiei, coordonati de acestia, s-au implicat in procesul electoral din SUA, favorizandu-l pe Donald Trump. Se poate spune astazi ca Putin a reusit ceva de neimaginat cu zece ani in urma - sa decida cine va fi presedintele celei mai puternice democratii din lume.

Cum s-a ajuns aici? Printr-o impletire ingenioasa intre tehnologie, platforme de comunicare sociala, hacking si spionaj clasic. Ne aflam in fata celei mai vaste si mai eficiente operatiuni militare care a creat degringolada si neincredere in tabara nord atlantica cu efecte greu de imaginat.

UKIP, alimentat cu mesaje din Moscova

Astazi avem un presedinte la Casa Alba care dispretuieste NATO, care a inghetat legaturile cu Uniunea Europeana si a aruncat SUA intr-o profunda izolare diplomatica.

Astazi avem negocieri intre Marea Britanie si Uniunea Europeana ca urmare a unui referendum prin care cetatenii Regatului Unit au decis sa paraseasca Europa. Astazi avem lideri si guverne autoritare in interiorul Uniunii care contesta principiile de asociere si pun in pericol existenta constructiei europene.

Aproape tot ce se intampla e in favoarea lui Putin, dar, ciudat, cu toate aceste victorii, liderul rus nu reuseste sa imbunatateasca viata propriilor cetateni, dezvoltarea Rusiei fiind anihilata de retelele de coruptie.

In aceasta situatie, nu mai e de mirare ca un cotidian conservator cum e "The Times" din Marea Britanie descopera ca "Un razboinic Twitter este de fapt un angajat al Kremlinului". Jurnalistii cotidianului englez au publicat o ancheta in care demonstreaza ca unul dintre cele mai populare conturi de Twitter din tara e alimentat cu postari create la Moscova si care sunt publicate folosindu-se o rutina zilnica.

Prima pagina din cotidianul "The Times" a doua zi dupa votul pentru Brexit, vot care astazi pare a fi fost influentat masiv de propaganda creata de Kremlin. Foto: Hepta.ro

"Sute de mii de utilizatori Twitter sunt alimentati zilnic cu propaganda pro-Kremlin de catre un troll rusesc care pozeaza in sustinator al partidului de dreapta UKIP, arata mai multe dovezi. Analiza postarilor pe Twitter facute de catre @DavidJo52951945 indica faptul ca acestea fac parte dintr-o campanie de dezinformare. Contul este urmarit de mai mult de 100.000 de oameni, incluzand lideri proeminenti ai partidului UKIP care au la randul lor mii de alti urmaritori.

Din 2013, contul respectiv a publicat peste 130.000 de mesaje care erau anti Uniunea Europeana, anti imigratie, pro Brexit si prin care promova, de asemenea, articole si stiri care aveau un continut populist asemanator cu cel al mesajelor. O analiza statistica arata ca postarile erau facute zilnic intre ora cinci dimineata si ora cinci dupa-amiaza, dupa fusul orar al Marii Britanii, ceea ce insemna un ritm de lucru de la opt dimineata la opt seara dupa ora Moscovei", se arata in ancheta publicata de "The Times", cel mai important cotidian conservator din Regatul Unit.

Jurnalistii au descoperit ca acesta e si programul de lucru de la celebra ferma de trolli din Sankt Petersburg, cunoscuta sub denumirea de Internet Research Agency. Aceasta ferma a fost citata joi si de catre oficialii Facebook ca fiind la originea crearii a peste 500 de conturi false si la desfasurarea unei campanii de publicitate prin care se promovau mesaje populiste.

Fenomenul de trolling politic creat de Rusia

Tot mai multe informatii prezinta complexitatea sistemului de propaganda si intoxicare creat de Kremlin. Se creeaza conturi false de Facebook, apoi mesajul toxic din aceste conturi este promovat pe retelele sociale, uneori chiar in urma unor campanii platite, pe de alta parte sunt create conturi de Twitter si Facebook care posteaza constant mesaje toxice si care atrag sute de mii de urmaritori.

O a treia zona de actiune este hacking-ul prin care se strang informatii compromitatoare pentru a fi folosite in campanii electorale si, nu in ultimul rand, hackingul este folosit pentru a distruge retele de computere din institutii si agentii guvernamentale de pe teritoriul Uniunii Europene si SUA, Ucraina fiind un adevarat poligon de incercare ale acestor strategii.

Hacking-ul si trolling-ul sunt moduri prin care-si castiga existenta multi tineri din Rusia care se pricep la programare si la comunicarea pe retele sociale. Foto: Hepta.ro

"In momente cheie, contul de Twitter a publicat mesaje care sustineau si promovau punctele de vedere ale Kremlinului, de exemplu sustinand ca fortele rusesti nu sunt implicate in doborarea cu o racheta a avionului de pasageri MH17 deasupra Ucrainei sau atacand Turcia dupa ce in 2015 fortele aeriene ale acestei tari au doborat un avion de vanatoare rusesc care a intrat in spatiul aerian turcesc", se arata in articolul publicat de "The Times".

"Ceea ce avem aici este un exemplu tipic de manifestare a fenomenului de trolling politic creat de Rusia", a declarat Keir Gilles de la Chataham House, o importanta fundatie de studii politice, citat de cotidianul britanic.

Acesta exemplu descrie doar o parte din uriasa operatiune prin care Rusia foloseste Facebook, Twitter, Google si alte platforme de comunicare online pentru a distruge sistemul democratic al lumii occidentale.

Citeste si:
Acțiune comună surpriză a democraților și republicanilor din SUA în Ucraina: ”Putin inventează și vedem războiul hibrid împotriva țării vecine” VIDEO
Acțiune comună surpriză a democraților și republicanilor din SUA în Ucraina: ”Putin inventează și vedem războiul hibrid împotriva țării vecine” VIDEO
Tensiunile dintre Statele Unite și Rusia rămân la cote ridicate după convorbirile dintre cele două țări de la Geneva, din 10 ianuarie 2022. Subiectul fierbinte rămâne Ucraina, iar...
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...