Trump a facut apel la nevroze si anxietati, dar America anului 2018 nu este Germania de acum o suta de ani Interviu

Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 12:31
9820 citiri
Trump a facut apel la nevroze si anxietati, dar America anului 2018 nu este Germania de acum o suta de ani Interviu

Alegerile preliminare din Statele Unite ale Americii nu au adus o victorie zdrobitoare nici pentru democrati si nici pentru republicani, dar o privire atenta arata ca stategia demagogica a lui Donald Trump - "eu si restul lumii" - pierde teren.

Americanii au votat in alegerile legislative partiale, in primul scrutin organizat dupa venirea lui Donald Trump la Casa Alba. Dupa numararea voturilor in mai multe state, Partidul Republican reuseste sa-si pastreze majoritatea in Senat, dar o pierde pe cea din Camera Reprezentantilor.

Sa speram ca vom asista la o recentrare a universului politic, spune, pentru Ziare.com, politologul Vladimir Tismaneanu, intr-o analiza succinta, la cald, despre cum arata America dupa jumatatea de mandat al presedintelui Trump.

Cum arata rezultatele alegerilor legislative partiale? Cum arata ele pentru democrati si cum pentru presedintele Donald Trump?

Nu s-a produs acea cezura, acea ruptura prevestita de unii, nicio tabara nu a castigat decisiv. Dar lucrul cel mai semnificativ imi pare a fi recastigarea Camerei Reprezentantilor de catre Partidul Democrat. Plus rezultatele din Midwest, care arata ca, in zonele cu un grad mai inalt de educatie, demagogia lui Donald Trump a fost contra-productiva.

Aceste rezultate modifica esential raporturile de putere?

Sigur, Congresul nu va mai fi dominat de republicani trumpisti. Nu vor putea trece multe din initiativele legislative ale actulului presedinte si ale suporterilor sai.

Xeonofobia populista se va intalni cu o mai viguroasa rezistenta.

V-am intrebat ce inseamna pentru actorii politici aceste rezultate. Intrebarea importanta, insa, este cum arata America, dupa un scrutin in care democratii iau Camera, iar republicanii Senatul?

S-au clarificat unele lucruri. Multi democrati sunt frustrati pentru ceea ce s-a intamplat in alegerile pentru Senat. Mie mi se pare ca spatiul politic s-a re-echilibrat cumva. Radicalizarea simbolizata de mitologiile salvationiste ale trumpismului este tot mai putin credibila.

Sa speram ca vom asista la o recentrare a universului politic.

Presa mainstream din SUA vorbea despre un val albastru si era mult mai optimista in privinta sanselor democratilor. A fost aceasta asteptare reala?

Sincer, de cateva zile devenise clar ca Senatul se va mentine republican. Miza a fost Camera Reprezentantilor, iar acolo Trump a pierdut.

Care anume credeti ca au fost mesajele-cheie, momentele importante care au dus la acest rezultat? Discursurile lui Donald Trump in ultima vreme au fost cu tuse foarte groase, referitor la imigrantii mexicani. A functionat mecanismul acesta al fricilor?

America reala nu este una a fobiilor identitare. Ceea ce Freud numea narcisismul micilor diferente nu are cum sa functioneze pe lunga durata intr-o republica intemeiata pe patriotism constitutional, nu pe loialitati fragmentare si reductioniste. Donald Trump a facut si face apel la nevroze si anxietati, la instincte si resentiment.

America anului 2018 nu este Germania de acum o suta de ani.

Cu toate gafele, in pofida tonului, Donald Trump are un capital de incredere consistent, la jumatatea mandatului. Ce ne scapa din vedere?

Personajul intra in categoria sarlatanului lunatic (lunatic mountebank) . Are un singur scop: amplificarea propriei imagini. Este narcisist in chip paroxistic. Universul este compus din el si tot restul lumii.

Este aici si o criza a liberalismului?

Pe plan global, liberalismul, nascut din spiritul Luminilor, se afla sub atac.

Exista destule slabiciuni, sa zicem, ale proiectului liberal, dar este singurul care asigura autonomia persoanei morale si respectarea persoanei juridice. Cand spun proiect liberal, am in vedere si crestin-democratia. Noul val populist se opune exact acestui universalism al incluziunii, diversitatii si tolerantei.

Inteleg ca unii imi dau lectii despre viata politica din tara unde traiesc de 36 de ani. De pilda, un personaj care spune ca nici macar in statul unde se afla universitatea unde predau n-a castigat un democrat ca guvernator. E adevarat, precum in bancurile cu Radio Erevan. Cel care a castigat este un republican moderat, foarte critic cu excesele trumpiste.

Vladimir Tismaneanu, carte de vizita

Este politolog, profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland, din 1990. A studiat sociologia si si-a sustinut in 1980 doctoratul in filozofie la Universitatea din Bucuresti cu o teza despre teoria critica a Scolii de la Frankfurt. A parasit Romania in septembrie 1981 si a locuit un timp la Paris si la Caracas.

Din septembrie 1982 traieste in Statele Unite. Intre 1982 si 1990 a fost cercetator la Foreign Policy Research Institute din Philadelphia. In anii 1985-1990 a predat stiinte politice la Universitatea Pennsylvania.

In perioada martie-decembrie 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania (CPADCR. In 2007 a primit din partea Universitatii Maryland Distinguished International Service Award, iar Asociatia Americana de Stiinte Politice i-a acordat certificatul pentru merite exceptionale in predarea stiintelor politice.

A publicat, printre altele: "Reinventarea politicului. Europa Rasariteana de la Stalin la Havel "(Free Press, 1992 si 1993; Polirom, 1997 si 2007); "Fantasmele salvarii. Democratie, nationalism si mit in Europa postcomunista" (Princeton University Press, 1998 si 2009; Polirom, 1999); "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc " (University of California Press, 2003; Polirom, 2005; in 2004, Premiul Barbara Jelavich din partea American Association for the Advancement of Slavic Studies, ca lucrare exceptionala in domeniul istoriei Europei de Rasarit si Centrale); "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012) .

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...