Consulul Romaniei in El Salvador a fost ucis: Mesajul transmis de MAE

Luni, 11 Iulie 2016, ora 19:28
4613 citiri
Consulul Romaniei in El Salvador a fost ucis: Mesajul transmis de MAE
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucuresti si-a exprimat "profundul regret" si a transmis condoleante familiei consulului onorific al Romaniei in El Salvador, care a fost ucis in weekend.

"Detaliile referitoare la imprejurarile in care a survenit decesul consulului onorific urmeaza a fi clarificate in cadrul investigatiilor judiciare intreprinse de autoritatile locale, cu care se mentine legatura. MAE exprima speranta ca cei vinovati pentru comiterea acestui act vor fi identificati in cel mai scurt timp pentru a fi trasi la raspundere in fata justitiei.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza condamnarea tuturor actelor de acest tip si respinge cu tarie violentele, indiferent de ratiune si forma de manifestare", se arata intr-un comunicat transmis Ziare.com.

Salume Barake a fost numit consul onorific al Romaniei in El Salvador in anul 1994. El a fost un sprijin important pentru romanii din aceasta tara si a reprezentat o punte de legatura dintre diaspora de acolo si autoritati.

De asemena, era apreciat in mediul economic si cunoscut ca fiind un om integru si onest, potrivit sursei citate.

Consulii onorifici nu sunt angajati ai statului roman, aminteste MAE, si nu sunt retribuiti pentru activitatea prestata, fiind alesi din randul cetatenilor romani sau straini cu domiciliul in statul acreditar.

In prezent, relatiile diplomatice ale Romaniei cu Republica El Salvador sunt gestionate de Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico.

Imprejurari necunoscute

Moartea consulului este tratata ca un asasinat, potrivit Procuratura din El Salvador.

Ricardo Emanuel Salume Barake, care avea 71 de ani, a fost ucis prin strangulare. Corpul a fost gasit legat si cu un calus in gura in casa sa, dintr-o zona bogata a capitalei tarii.

Primele informatii arata ca mai multi barbati au intrat in locuinta consulului fara a forta usile.

Politistii au spus ca se pare ca fie atacatorii erau persoane cunoscute consulului, fie acestia aveau copii ale cheilor. Deocamdata nu este cunoscut numarul exact al atacatorilor, insa este cert ca erau mai multe persoane.

Dupa ce l-au ucis pe consul, au fugit cu masina consulatului, pe care au abandonat-o in apropierea locuintei victimei.

Conform presei locale, la locuinta consulului lucrau sase persoane, dar niciuna nu era in imobil la momentul atacului, insa acestea vor fi audiate oricum. Politia a anuntat ca nu exclude nicio ipoteza, dar principala varianta este cea a unui jaf, avand in vedere ca acesta era om de afaceri.

C.P.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#MAE mesaj consulul El Salvador, #consulul Romaniei El Salvador ucis , #America de Sud