Summitul G20 din Argentina: Rusia agita apele, SUA si China ascut cutitele, iar Arabia Saudita da testul diplomatic

Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 11:11
6292 citiri
Summitul G20 din Argentina: Rusia agita apele, SUA si China ascut cutitele, iar Arabia Saudita da testul diplomatic
Foto: captura video g20.org

Liderii lumii participa zilele acestea la summitul G20 din Buenos Aires, Argentina, unde ar trebui sa discute despre "o dezvoltare echitabila si sustenabila". Evenimentul este marcat insa de tensiunile generate de Rusia, in urma sechestrarii navelor ucrainene, si de razboiul comercial dintre SUA si China.

Summitul va fi un test diplomatic pentru Arabia Saudita, in timp ce pentru tara gazda aduce o nedorita atentie asupra situatiei sale economice, noteaza BBC.

Presedintele american Donald Trump a anulat o intalnire cu omologul sau rus Vladimir Putin, programata cu acest prilej, dupa ce Rusia a sechestrat trei nave ucrainene impreuna cu personalul aflat la bord, pe care le-a acuzat ca au intrat ilegal in apele sale teritoriale.

In replica, un purtator de cuvant al liderului rus a declarat ca, in acest context, "presedintele va avea la dispozitie cateva ore suplimentare in program pentru intalniri folositoare".

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca Rusia este singura vinovata pentru criza recenta si a precizat ca va discuta aceasta chestiune cu Putin.

O posibila escaladare a razboiului comercial dintre SUA si China

De asemenea, sperantele legate de ameliorarea tensiunilor privind tarifele dintre SUA si China au fost spulberate inaintea summitului de liderul de la Casa Alba, fiind posibila chiar o escaladare a razboiului comercial dintre cele doua tari.

Astfel, Trump a declarat ca tarifele actuale pentru importuri chineze in valoare de 200 de miliarde de dolari vor creste conform planului si a amenintat ca ar putea impune tarife pentru alte exporturi, in valoare de 267 de miliarde de dolari, ale Chinei in SUA, care nu sunt tarifate in prezent.

"Cred ca cel mai probabil scenariu este acela in care XI Jinping nu va face suficiente concesii pentru Trump si astfel nu vor fi obtinute prea multe la G20", a spus Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics pentru BBC.

Test diplomatic pentru Arabia Saudita

Ochii vor fi atintiti si asupra printului mostenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, pe fondul posibilei implicari a statului saudit in asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, care s-a petrecut luna trecuta in Turcia.

Saptamana aceasta, Canada a impus sanctiuni impotriva a 17 cetateni sauditi suspectati ca ar avea legatura cu asasinarea jurnalistului.

Premierul britanic Theresa May a anuntat ca se va intalni cu Mohammed bin Salman in cadrul summitului, caruia ii va transmite un mesaj "foarte clar".

G20 reuneste liderii celor mai industrializate tari ale lumii plus Uniunea Europeana. Sunt reprezentate urmatoarele tari: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franta, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite.

Summitul din Argentina, primul summit G20 care are loc in America de Sud, se desfasoara de vineri pana sambata, avand ca tema "dezvoltarea echitabila si sustenabila", conform site-ului evenimentului.

Peste 20.000 de politisti vor asigura ordinea in Buenos Aires, dupa ce mai bine de 70 de politisti au fost raniti la protestele violente care au marcat summitul G20 de anul trecut, care a avut loc in Hamburg.

Argentina sub lumina reflectoarelor

Evenimentul care ar fi trebuit sa fie un moment important pentru Argentina are loc insa intr-un context dominat de protectionism si de populism, si nu de globalizarea promisa de presedintele Mauricio Macri la preluarea mandatului, in urma cu trei ani.

Inflatia ridicata, cresterea economica lenta si deprecierea monedei sunt cateva dintre problemele cu care se confrunta Argentina, care se bazeaza pe un imprumut de 57 de miliarde de dolari de la FMI pentru a iesi din criza.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#G20 Argentina, #SUA Rusia nave Ucraina, #SUA China tarife, #Arabia Saudita ucidere jurnalist , #America de Sud