10 lucruri pe care nu le stiai despre asasinarea lui John F. Kennedy

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 20:33
11439 citiri
10 lucruri pe care nu le stiai despre asasinarea lui John F. Kennedy

Pe 22 noiembrie se implinesc 50 de ani de la asasinarea presedintelui american John F. Kennedy, unul dintre momentele cele mai importante ale istoriei americane. Chiar daca a trecut o jumatate de secol intrebarile persista: Cine l-a ucis in realitate pe Kennedy? A existat o conspiratie pentru a-l ucide pe presedinte?

Scriitorul american Brad Meltzer a analizat asasinarea lui Kennedy in prima parte a cartii sale intitulata History Decoded: The 10 Greatest Conspiracies of All Time si a prezentat o serie de fapte necunoscute pentru multi dintre noi, potrivit Yahoo!.

Fereastra de la care a fost impuscat Kennedy a disparut

La 22 noiembrie 1963, Lee Harvey Oswald s-a aplecat pe o fereastra de la etajul sase al Texas Book Depository din Dallas si a tras trei focuri de arma. La sase ani dupa asasinat, generalul D. Harold Byrd, proprietarul cladirii, a indepartat fereastra respectiva, insa se pare ca aceasta nu era cea buna.

Aubrey Mayhew, noua proprietara a cladirii, a desfacut ceea ce sustinea ca este fereastra cea buna. Ambele ferestere au fost vandute pe eBay. Meltzer crede ca fereastra vanduta de Mayhew era cea buna.

Mai multi tragatori au refacut impuscatura lui Oswald

Unul dintre miturile din jurul asasinarii lui JFK era acela ca niciun tragator nu ar putea avea indemanarea lui Oswald, sa traga trei focuri de arma in 6,75 de secunde. Astfel ca s-a vehiculat ideea ca a mai fost un alt tragator.

Comisia Warren a aratat insa ca acest lucru nu este imposibil, unul dintre tragatori putand sa traga cele trei focuri in 4,6 secunde, iar altii 11 au reusit sa aiba o medie de 5,6 secunde. Pentru un tragator antrenat, impuscatura era chiar usoara.

Povestea eronata a lui Oliver Stone despre JFK

Desi Oliver Stone este un mare regizor, spune Meltzer, in filmul JFK, acesta a facut un mare deserviciu istoriei, amestecand faptele cu fictiunea. Pentru cei care au vazut acest film, pelicula a devenit reprezentarea oficiala a asasinatului.

Meltzer observa va unele dintre persoanajele din film au fost create special pentru firul narativ, insa nu au nicio legatura cu realitatea.

Nu a fost niciun "glont magic"

Unul dintre cele mai importante mituri din jurul asasinarii lui JFK a fost ideea ca un singur glont ar fi trecut prin corpul lui Kennedy, si-a schimbat de doua ori directia si a intrat apoi in corpul guvernatorului din Texas, John Cornally, care se afla pe locul din fata al limuzinei, iar apoi a iesit intact si din acesta.

Meltzer sustine ca nu este posibil ca un glont sa aiba o astfel de traiectorie. Oficialii FBI au descoperit ca glontul nu era intact.

Guvernul SUA a gresit efectuand investigatia in secret

In 1964, Comisia Warren a discutat despre investigatiile asupra asasinatului in spatele usilor inchise. Absenta informatiilor catre public a permis raspandirea speculatiilor si a viziunilor gresite asupra cazului.

Familia lui Kennedy a decis sa pastreze secrete

Familia lui Kennedy a luat decizia de a nu impartasi informatiile privind prezenta lui Kennedy in spital si rezultatele autopsiei. La fel ca si in cazul Comisiei Warren, aceasta atitudine a dus la ideea gresita ca familia are ceva de ascuns, spune Meltzer.

Guvernul nu mai are multe informatii despre JFK

Unul dintre lucrurile pozitive ale filmului despre JFK este faptul ca a condus la declasificrea a 97% dintre documentele pe care le detinea guvernul in legatura cu asasinarea lui Kennedy. Inca 3% din aceste documente vor fi declasificate in 2017, in cazul in care presedintele nu decide sa le secretizeze.

Exista "morti misterioase"?

Unul dintre zvonurile din jurul investigatiei mortii lui JFK a fost acela ca multi martori au murit in conditii misterioase. Meltzer spune ca nu poate fi vorba de asa ceva, multi dintre martori decedand dupa ce au dat declaratiile, iar majoritarea au pierit ca urmare a bolilor de inima, prima cauza a mortii in SUA.

Nu a existat o a patra impuscatura de pe colina

Comisia Warren a aflat ca au existat trei focuri de arma in acest asasinat. Cativa ani mai tarziu, o alta comisie a prezentat o inregistrare audio in care aparea a patra impuscatura, a carei origine era dealul din apropiere.

Un numar de 12 experti in acustica au eliminat insa posibilitatea celui de-al patrulea glont. In plus, se pare ca a patra impuscatura a survenit la cateva minute dupa ce a tras Oswald, cand Kennedy se afla in drum spre spital.

Adevaratul criminal al lui JFK a fost...

Asa cum scrie Meltzer, "adevartul crimnal" al lui JFK in imaginatia oamenilor obisnuiti se schimba in functie de timp. In anii '60, se credea ca rusii se aflau in spatele assinatului. In anii '70, era CIA, americanii neavand atunci prea multa incredere in guvern. In anii '80, in spatele asasinatului se afla Mafia. In prezent, americanii cred ca guvernul a fost implicat.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#asasinat kennedy, #mituri moarte Kennedy, #moarte John Kennedy , #America
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Poza SS-Independentul
SS-Independentul
rank 1