20 ianuarie, ziua cand se instaleaza presedintii SUA

Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 08:21
4054 citiri
20 ianuarie, ziua cand se instaleaza presedintii SUA

Spre seosebire de noi, care potrivim alegerile sa cada cam intre sfantu' Andrei si sfantu' Nicolae, pentru ca Parlamentul sau Presedintele sa se instaleze cam atunci cand, conform traditiei stramosesti, se degusta soriciul, in Statele Unite ale Americii, alegerile prezidentiale se tin cu destul timp inainte, iar instalarea presedintelui are loc la data fixa, departe de sarbatori si de sorici.

De peste o jumatate de veac, aceasta data fixa este ziua de 20 ianuarie, indiferent daca se nimereste intr-o zi lucratoare sau in weekend. Ziua este fixa si nu se discuta: presedintele se instaleaza la 20 ianuarie, afara de cazuri cu totul exceptionale.

Astfel, la 20 ianuarie 1953, a fost instalat cel de al 34-lea presedinte american, republicanul Dwight Eisenhower.

Urmatorul a fost cel de al 35-lea presedinte, instalat in ziua de 20 ianuarie 1961, respectiv democratul John F. Kennedy, care nu si-a terminat mandatul, fiind, asa cum se stie, asasinat.

Imediat, presedintia SUA a fost continuata, conform legilor americane, de viceresedintele Lyndon B. Johnson.

Tot democratul Lyndon B. Johnson a iesit invingator la urmatoarele alegeri, fiind instalat ca al 36-lea presedinte ales, la 20 ianuarie 1965.

A urmat cel de al 37-lea presedinte al SUA, republicanul Richard Nixon, instalat la 20 ianuarie 1969. N-a apucat sa execute cele doua mandate, intrucat la al doilea a demisionat, ca urmare a scandalului Watergate, la 9 august 1974. Atunci, presedintia a fost preluata de vicepresedintele Gerald Ford, care a devenit cel de-al 38-lea presedinte.

A urmat al 39-lea presedinte, democratul Jimmy Carter, instalat la 20 ianuarie 1977.

Cel de al 40-lea presedinte al SUA a fost instalat la 20 ianuarie 1981, respectiv republicanul Ronald Reagen.

A urmat cel de al 41-lea presedinte, republicanul George H.W.Bush, instalat la 20 ianuarie 1989.

La 20 ianuarie 1993, a fost instalat cel de al 42-lea presedinte al Statelor Unite, democratul Bill Clinton.

A urmat cel de al 43-lea presedinte al SUA, republicanul George W.Bush Jr, instalat la 20 ianuarie 2001.

In sfarsit, la 20 ianuarie 2009, a fost instalat la Casa Alba cel de al 44-lea presedinte al Statelor Uninte, Barack Obama, care se gaseste in prezent la cel de al doilea mandat.

Astfel, dupa ce alegerile prezientiale au loc la inceputul lui noiembrie, instalarea presedintelui are loc doua luni mai tarziu. Intre timp, vechiul presedinte isi rezolva problemele curente, ca sa poata preda in bune conditii mandatul, iar noul presedinte se pregaeste sa preia fraiele tarii.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Barack Obama presedinte SUA, #presedintele SUA instalare, #instalare presedinti SUA , #America