A murit democratia americana?

Autor: Ana Ilie
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 19:28
11736 citiri
A murit democratia americana?

Democratia americana se afla in fata unei amenintari grave. Puterea banilor depaseste puterea votantilor in influenta exercitata asupra deciziilor guvernamentale.

Julian Zelizer, profesor de istorie si politici publice la Universitatea Princeton, argumenteaza, pentru CNN, ca cercetatorii gasesc tot mai multe dovezi concrete in sprijinul acestei vechi practici politice.

Problema se invarte in jurul felului in care sunt finantate campaniile politice in SUA. Chestiunea devine interesanta in contextul campaniei electorale de la noi. Desi sistemul politic e total diferit, tot banii sunt cheia si aici, si in SUA.

Opozantii reformei modului in care sunt finantate campaniile, cei care isi doresc pastrarea actualului status quo, sunt in avantaj: in ultimii ani au urmarit cu incantare cum partidele politice si Curtea Suprema a SUA au lasat fara continut reformele in acest domeniu, ce originau in epoca Watergate, scrie expertul citat de CNN.

Oponentii reformei s-au bucurat atunci cand Curtea Suprema a dat decizii pe baza barierelor constitutionale din calea reglementarii finantarii campaniilor, iar organizatiile independente au fost nevoite sa gaseasca noi cai de a influenta politicienii.

In cel mai rau caz, spun opozantii, banii si lobby-ul au facut mereu parte din politica natiunii americane - nu e mare lucru de facut si republica a supravietuit.

Argumentele acestora ignora insa consecintele banilor proveniti din surse private asupra sistemului democratic, averizeaza Zelizer.

Oponentii reformei pretind ca nu observa dovezile consistente in sprijinul argumentului ca se creeaza un teren al sanselor inegale, in care multi cetateni raman pe dinafara, chiar daca isi pastreaza dreptul de vot. Politici precum sistemul de taxare sunt indreptate spre cetatenii americani bogati, adancind ciclul inegalitatii.

La nivelul cel mai evident, povestile despre influenta banilor si lobby-istilor alimenteaza scepticismul publicului cu privire la procesul democratic. Deziluzia creata de rolul banilor in politica descurajeaza participarea politica.

Efectele sunt insa si mai grave de atat, atrage atentia autorul. Intr-un articol al expertilor in stiinte politice Martin Gilens, de la Princeton, si Benjamin Page, de la Northwestern, se arata ca, drept rezultat al proceselor politice, americanii bogati au o influenta disproportionata asupra genului de politici publice implementate de Guvern. Cetatenii aflati la mijlocul societatii conteaza, dar numai cand opiniile lor sunt aceelasi cu cele ale bogatilor. Altfel, pierd.

Pe baza unui studiu a 1779 de initiative politice din ultimii 20 de ani, Gilens si Page au tras concluzia ca americanii au putina sau deloc influenta asupra politicilor guvernamentale.

"Cand majoritatea cetatenilor este in dezacord cu elitele economice si/sau cu interesele organziate, in general, pierd", se arata in studiu. Interesele bogatilor au de 15 ori mai multe sanse sa obtina realizarea preferintelor lor de la guvernanti in materie de taxe, spre exemplu.

Aceste descoperiri ar trebui sa socheze americanii si ofera dovezi suficiente cu privire la pericolele dezlantuite prin dezmembrarea legilor privind finantarea campaniilor si prin lipsa de reglementari a activitatii de lobby.

Gilens si Page au demonstrat ca natiunea americana permite banilor sa sape la temelia democratiei in America, conchide expertul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#democratie moarte America, #democratie America , #America