Aberatia zilei: Executii de cosmar sau Dorel letal made in America

Autor: Ana Ilie
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 10:58
8712 citiri
Aberatia zilei: Executii de cosmar sau Dorel letal made in America
Foto: Hepta.ro

Guvernatorul din Oklahoma, Mary Fallin, a fost nevoit sa suspende pe termen nedefinit toate executiile, pentru ca sistemul a comis atatea erori incat un detinut s-a chinuit aproape 20 de minute sa moara, dupa ce a primit o injectie cu o substanta mai slaba decat era nevoie pentru o moarte fara dureri.

Guvernatorul a oprit joi toate executiile dupa ce o autopsie a relevat ca inima unui detinut a fost oprita, in ianuarie, cu substanta chimica gresita, care nu lucreaza la fel de eficient sau rapid, scrie AP, citata de Dallas News.

"Pana cand nu avem deplina incredere in sistem, vom amana executiile", a decretat Fallin.

Sirul greselilor facute de sistem, ce au condus la agonia detinutului, este halucinant. Guvernatorul Mary Fallin a dezvaluit ca oficialii inchisorii au folosit acetat de potasiu, nu clorura de potasiu, pentru a-l executa, in ianuarie, pe Charles Frederick Warner.

Penurie de substante pentru injectia letala - Ohio amana toate executiile din 2015

Raportul autopsiei, intocmit imediat dupa executie dar dezvaluit de presa abia acum, releva sirul greselilor in detaliu. Biroul examinatorului medical al inchisorii a primit doua seringi cu eticheta "clorura de potasiu", insa fiolele folosite pentru a umple seringile erau etichetate "doza unica de acetat de potasiu".

In jurnalul de excutie, insa, intocmit de un angajat al inchisorii, este notat ca statul a folosit clorura de potasiu pentru a opri inima detinutului.

In Oklahoma au avut loc mai multe executii esuate. Directorul inchisorilor, Robert Patton, a supravegheat doua dintre ele, ce fac acum subiectul unei anchete a procurorului general Scott Pruitt.

Primul stat american care a restabilit plutoanele de executie

Patton a supravegheat si executia lui Warner si cea a lui Clayton Lockett, in aprilie 2014. Acesta din urma s-a zvarcolit, a gemut si si-a smucit legaturile in timpul executiei. Echipa de executie s-a gandit chiar sa incerce sa ii salveze viata. Detinutul a murit in cele din urma la 43 de minute dupa injectia letala.

Saptamana trecuta, statul Oklahoma trebuia sa execute inca un detinut, Richard Glossip. Cu cateva ore inainte de executie, insa, oficialii inchisorii l-au informat pe guvernator ca au primit acetat de potasiu in loc de clorura de potasiu de la un farmacist, care le-a dat asigurari ca substantele sunt interschimbabile, la aceleasi cantitati.

Descoperirea a declansat noi intrebari in legatura cu executiile din trecut, inclusiv a lui Warner, si in cele din urma a dus la suspendarea executiilor cu totul.

Clorura de potasiu, care opreste inima, este ultima substanta dintr-un protocol ce implica trei: mai intai este aplicat un sedativ, midazolam, apoi un paralizant, pancuroniu bromura, ce impiedica respiratia normala.

Expertii spun ca de la clorura pe potasiu la acetatul de potasiu diferenta este de fapt intre o moarte usoara si una chinuita. Clorura de potasiu este mai usor absorbita de corp, in vreme ce acetatul de potasiu are nevoie de mai mult timp si o cantitate mai mare pentru acelasi efect, scrie sursa citata.

In cazul lui Warner, acesta a primit aceeasi cantitate de acetat de potasiu recomandata de protocol pentru clorura de potasiu, ceea ce, spun expertii, nu ar fi actionat la fel de rapid si eficient. Warner a agonizat 18 minute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#SUA executii esuate anulate, #SUA executii amanate Oklahoma , #America