Actrita Amy Schumer si modelul Emily Ratajkowski, retinute in timpul unui protest la Capitoliu

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 07:52
3589 citiri
Actrita Amy Schumer si modelul Emily Ratajkowski, retinute in timpul unui protest la Capitoliu
Foto: Arhiva Ziare.com

Politia Capitoliului a arestat, joi, 302 persoane care protestau in cladiri ale Senatului american fata de o eventuala confirmare la Curtea Suprema a judecatorului Brett Kavanaugh, acuzat de agresiune sexuala.

Dintre acestea, conform politiei, 293 de persoane au fost retinute pentru ca au manifestat ilegal, transmite EFE.

Printre cei retinuti s-au aflat si actrita Amy Schumer si modelul Emily Ratajkowski.

Kavanaugh a fost acuzat public de agresiune sexuala de trei femei, printre care si Christine Blasey Ford, care a depus marturie in acest sens saptamana trecuta in fata Comisiei Juridice din Senat.

Procesul de confirmare a lui Kavanaugh, care este candidatul propus de presedintele Donald Trump, s-ar putea finaliza sambata, cand este programat votul final in plenul Senatului, camera in care republicanii detin majoritatea la limita, cu 51 din 100 de mandate.

Potrivit AFP, mii de manifestanti s-au adunat joi la Washington, pe colina Capitoliului, purtand pancarte cu mesaje precum "Nu tradati femeile, votati "nu"!".

Pe de alta parte, Brett Kavanaugh, intr-un editorial ce urmeaza sa apara in editia printata de vineri a Wall Street Journal, se prezinta ca un "judecator independent, impartial" si recunoaste ca a fost "poate prea emotionat" la audierea din Senat de saptamana trecuta.

"Am spus lucruri pe care n-ar fi trebuit sa le spun. Sper ca toata lumea poate intelege ca am fost acolo ca fiu, sot si tata", s-a justificat el, in ceea ce AFP considera a fi un demers extrem de rar pentru un candidat la Curtea Suprema.

Seful Comisiei Juridice a Senatului american, republicanul Chuck Grassley, a dat asigurari joi ca in raportul FBI referitor la judecatorul Brett Kavanaugh nu exista nimic care sa confirme acuzatiile de agresiune sexuala aduse candidatului nominalizat de presedintele Donald Trump pentru Curtea Suprema.

"Nu exista nimic ce sa nu fi stiut deja", a declarat Grassley intr-un comunicat, referindu-se la raportul finalizat miercuri seara si transmis senatorilor in cursul noptii.

Chuck Grassley si-a confirmat intentia de a vota pentru validarea judecatorului Kavanaugh, un conservator in varsta de 53 de ani, si le-a cerut colegilor sai sa "stearga noroiul" aruncat asupra magistratului si sa-i examineze candidatura cu "ochi limpezi".

"Este un moment foarte important pentru tara noastra. Sunt in joc respectul fata de reguli, simtul justitiei si bunul simt", a scris pe Twitter presedintele Donald Trump, denuntand manevrele "obstructioniste" ale democratilor

"Este a saptea oara cand FBI il ancheteaza pe judecatorul Kavanaugh, daca ar fi fost de 100 de ori, tot n-ar fi fost suficient" pentru ei, a adaugat Trump.

In schimb, senatorul democrat Ed Markey a fost de parere ca ancheta nu a servit decat la "ingroparea" cazului, remarcand numarul mic de persoane interogate de politia federala, care nu i-a audiat nici macar pe judecator si pe principala sa acuzatoare, Christine Blasey Ford.

Sub o presiune crescanda chiar in randul taberei republicane, presedintele american Donald Trump a ordonat vinerea trecuta deschiderea unei anchete a FBI asupra candidatului sau pentru Curtea Suprema, acuzat de agresiuni sexuale, amanand astfel votul foarte asteptat din Senatul american privind confirmarea lui Brett Kavanaugh.

Democratii cereau de mai multe zile o ancheta a FBI asupra acuzatiilor lui Christine Blasey Ford, 51 de ani, care afirma ca Brett Kavanaugh a incercat sa o violeze pe vremea cand amandoi erau liceeni.

Marturia sa in fata senatorilor din Comisia Juridica i-a emotionat pe multi americani, altii fiind de partea judecatorului, intr-o tara profund polarizata, noteaza AFP. Brett Kavanaugh a negat categoric, in fata acelorasi senatori, toate acuzatiile ce-l vizau.

Vinerea trecuta, Kavanaugh a primit unda verde in Comisia Juridica, 11 senatori republicani votand in favoarea confirmarii sale, iar 10 democrati s-au pronuntat impotriva. Dar inainte de a vota "da", republicanul Jeff Flake a cerut deschiderea unei anchete.

Miza este cruciala, apreciaza AFP. Sub tirul mai multor acuzatii de agresiune sexuala, dar perceput totodata ca profund ancorat la dreapta, Brett Kavanaugh ar putea inclina catre latura conservatoare instanta suprema, ai carei judecatori sunt numiti pe viata.

Senatul are ultimul cuvant asupra nominalizarilor presedintelui pentru aceasta instanta - arbitru al celor mai spinoase probleme din societate, precum dreptul la avort, casatoria homosexuala sau controlul armelor de foc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#americani arestati protest Senat, #americani arestati protest judecator , #America