Adjunctul secretarului de stat al SUA ajunge in Romania. Ponta nu are timp de Victoria Nuland

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 08:10
4999 citiri
Adjunctul secretarului de stat al SUA ajunge in Romania. Ponta nu are timp de Victoria Nuland
Foto: Arhiva

Adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, care se ocupa de Europa de Est si Eurasia in diplomatia americana, ajunge vineri, la Bucuresti, pentru o vizita de doua zile, pentru a discuta despre cooperarea bilaterala si respectarea statului de drept in Romania, dupa evenimentele din 10 decembrie, din Parlament, zi care a primit numele de "martea neagra".

Atunci, deputatii au modificat Codul Penal starnind reactii aprinse in randul magistratilor. Vizita lui Nuland vine si in contextul in care premierul Victor Ponta a declarat public in repetate randuri ca Adrian Nastase este condamnat politic, asemeni Iuliei Timosenko, la presiunea exercitata de presedintele Basescu prin intermediul "cozilor de topor" din magistratura.

Conform unui comunicat postat pe site-ul Departamentului de stat al SUA, in timpul discutiilor vor fi abordate subiecte legate de "probleme bilaterale si regionale, inclusiv eforturile depuse pentru intarirea suprematiei legii" in tara noastra.

Ponta nu se intalneste cu trimisul SUA la Bucuresti pentru ca "e ocupat" - in programul oficial nu apare nimic

Victoria Nuland se va intalni cu presedintele Traian Basescu si cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, dar nu si cu premierul Victor Ponta. Nici presedintele Senatului, Crin Antonescu, nu va fi prezent la discutii - el nu a fost invitat.

Ministrul de Externe Titus Corlatean a confirmat ca premierul Victor Ponta nu se va intalni cu Victoria Nuland, pentru ca nu-i permite programul.

"Programul premierului era facut de multa vreme asa incat din motive obiective acel program nu a putut fi schimbat si am tot mandatul premierului sa pot discuta orice fel de aspect pe care si partea americana si partea romana le considera necesare", a declarat Titus Corlatean, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, in programul premierului, afisat pe site-ul oficial al Guvernului, nu este trecut niciun eveniment public.

In ultimele zile, doi consilieri de-ai lui Ponta au avut declaratii impotriva statutului SUA in relatiile cu tara noastra.

Consilierul premierului Ponta pe probleme juridice, de minoritati si relatii internationale, Gyorgy Frunda, a declarat ca simte o atitudine de superioritate din partea SUA, referindu-se la anuntul vizitei secretarului de stat adjunct american in Romania, Victoria Nuland, care spune ca vine la Bucuresti pentru a discuta despre functionarea statului de drept.

Consilier al lui Ponta: Uncle Sam ne priveste cu superioritate. Nu suntem colonie

"Mi se pare putin cu un aer de superioritate, ca si cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, traim intr-o lumea globalizata, facem parte din sisteme strategice de aparare, dar ce ar fi daca spunem ca am merge noi in SUA sa verificam situatia condamnarilor la moarte, care contravine tuturor conventiilor internationale sau ca mergem sa verificam decizia Parlamentului (adunarii statale-n.red) din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana.

(...) Nu e aroganta, dar arata o anumita superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - nred) ", a raspuns Frunda, intrebat de Ziare.com daca i se pare suparatoare formularea.

Consilierul prim-ministrului Victor Ponta, deputatul PSD Radu Popa, este de acord cu declaratiile de joi ale unui alt consilier guvernamental, Gyorgy Frunda, pe tema vizitei secretarului de stat american in Romania, Victoria Nuland.

Inca un consilier al lui Ponta, atac la SUA: Nu suntem colonie, Nuland nu vine sa ne verifice unghiutele

Totodata, Popa a spus, ironic, ca trimisul american nu vine "sa ne verifice daca avem unghiutele curate" sau "sa ne traga de urechi".

M.M.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Victoria Nuland Romania, #Victoria Nuland program Ponta, #adjunct secretar stat SUA Romania , #America