Alegeri prezidentiale in SUA: Candidatul care va promite divizarea mega-bancilor va castiga totul

Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 20:03
3206 citiri
Alegeri prezidentiale in SUA: Candidatul care va promite divizarea mega-bancilor va castiga totul

Scrutinul prezidential din SUA va avea loc in noiembrie 2016, dar campania neoficiala este deja in plina desfasurare, iar candidatul care va promite divizarea mega-bancilor ar putea castiga totul, considera Simon Johnson, profesor la MIT Sloan School of Management, transmite MarketWatch.

Foarte putini candidati si-au exprimat deocamdata intentia de a participa la alegerile prezidentiale, dar competitia de a promova si dezvolta idei atat in spatele usilor inchise, cat si in public este in curs.

Dezbaterile pe tema marilor banci s-a intensificat in urma aprobarii in Congres a unui amendament la reglementarile sectorului financiar, sustinut de Citigroup.

La inceputul acestei luni, Citigroup a profitat de o oportunitate politica si a marcat o victorie tactica, echivalenta cu o lovitura strategica. Folosindu-se de limbajul legislativ al propriilor lobbysti, Citigroup a reusit eliminarea unora dintre prevederile reformelor financiare cunoscute sub numele Dodd-Frank, din 2010.

Modificarile au fost aprobate dupa ce au fost atasate unui proiect de lege referitor la cheltuielile federale, strategie care i-a asigurat dezbateri sumare in Camera Reprezentantilor si niciun fel de discutii in Senat.

Dintr-o singura lovitura, sefii Citigroup au demonstrat continuarea influentei lor la Washington, precum si dorinta de asumare a unor riscuri financiare excesive, fapt devenit posibil in urma modificarilor legislative obtinute.

Citigroup a mai facut lobby pentru permisiunea de asumare a riscurilor si in anii '90 si 2000, in timpul mandatelor presedintilor Bill Clinton si George W. Bush, cu consecinte catastrofale pentru intreaga economie, in 2007-2009.

Prin urmare, divizarea Citigroup poate constitui o posibila tema de campanie, considera profesorul Johnson.

Intr-un discurs urmarit online de peste o jumatate de milion de oameni, senatorul de Massachusetts Elizabeth Warren a reactionat la cele mai recente manifestari de forta ale mega-bancilor.

"Haideti sa aprobam ceva, orice, care poate ajuta la divizarea acestor banci uriase", a spus Warren.

Aparatorii mega-bancilor, cum sunt Citigroup, J.P. Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs si Morgan Stanley, spun ca Warren este un avatar al populismului de stanga, dar aceasta atrage un sprijin puternic si din partea celor de orientare de centru si de dreapta.

Senatorul David Vitter din Louisiana este cel mai proeminent republican membru al Congresului care este in favoarea limitarii marimii si puterii marilor banci, dar sunt si altii care merg in aceeasi directie. In mod similar, vicepresedintele Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), Thomas Hoenig, independent politic, avertizeaza ferm in privinta pericolelor asociate mega-bancilor. Fosta presedinta a FDIC, Sheila Bair, republicana din Kansas, cere si ea masuri suplimentare pentreu tinerea sub control a bancilor mari.

O problema transpartinica

Din perspectiva celor care doresc nominalizarea din partea oricarui partid politic din America, aceasta problema este transpartinica.

Divizarea Citigroup este o idee concreta si puternica care ar misca sistemul financiar in directia buna. Nu este un panaceu, dar coalitia care ar diviza Citigroup ar putea adopta si alte masuri pentru a face mai sigur sistemul financiar, intre care o protejare mai eficienta a consumatorilor, transparenta mai mare a pietelor si un nivel mai ridicat al capitalului pentru bancile de importanta majora.

Cei de orientare de stanga au pus accentul pe abuzul de putere al mega-bancilor. Cei de dreapta au subliniat pericolul subventiilor guvernamentale de care beneficiaza aceste banci. Dar ambele parti sunt de acord cu implicatiile amendamentului obtinut de Citigroup si anume ca bancherii se imbogatesc indiferent daca castiga sau pierd, pentru ca americanul de rand suporta costurile atunci cand pariul riscant este pierzator.

Posibilii candidati republicani la presedintie au ezitat sa abordeze public problema, de teama ca le va reduce capacitatea de a atrage finantare de pe Wall Street. Intre democrati aceasta oportunitate pare mai atragatoare, evitarea confruntarii cu Wall Street putand chiar sa creeze probleme unuia dintre candidati, cum ar fi cazul lui Hilary Clinton.

Progressive Change Institute desfasoara in prezent un "Proiect al marilor idei", in care oamenii pot vota cele mai importante propuneri. Trei din zece idei din domeniul economiei si locurilor de munca se refera la impunerea mai multor restrictii marilor banci, existand o tendinta puternica de sustinere a ideii divizarii Citigroup, propusa chiar de profesorul Johnson.

"Divizati Citigroup, puneti capat subventiilor guvernamentale periculoase. Candidatul la prezidentiale care va spune asta in 2016 si va fi cel mai convingator are cele mai mari sanse de castig", conchide Johnson.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#alegerile prezidentiale SUA, #strategii politice alegeri SUA , #America