Alegerile din SUA: Republicanii castiga Camera Reprezentantilor

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 12:03
3094 citiri
Alegerile din SUA: Republicanii castiga Camera Reprezentantilor
foto: AP

Partidul Republican a castigat alegerile partiale pentru Congresul american, dupa numararea voturilor depuse in urnele din statele continentale, urmand sa mai fie numarate doar cele din Alaska si Hawaii.

Cu numai 40% din voturi numarate, reiese ca aproape toti candidatii sprijiniti de "Tea Party" - in marea lor majoritate republicani - au fost alesi, arata presa americana.

Analistii politici subliniaza ca o astfel de victorie decisiva a politicienilor conservatori nu s-a mai inregistrat in Statele Unite din primii ani ce au precedat ultimul Razboi Mondial.

Liderul democratilor din Senatul SUA, reales in Nevada

Partidul Republican, care si-a bazat campania electorala pe solutii de iesire din criza, relansarea economiei, reducerea drastica a somajului si a cheltuielilor guvernului, a obtinut o majoritate impresionanta in Camera Reprezentantilor.

De asemenea, alegatorii din cel putin sapte state americane au oferit pozitiile de guvernatori unor candidati republicani.

In Senat, insa, se pare ca republicanii au castigat prea putine pozitii pentru a ajunge la o majoritate, desi unii analisti prezic 49 de senatori democrati, 49 de senatori republicani si 2 independenti, ceea ce ar desena o structura politica instabila.

Analistii sustin ca aceste alegeri de termen intermediar (intre anii de alegeri prezidentiale) au fost, de fapt, un referendum asupra politicii presedintelui Barack Obama.

In diverse parti ale tarii au fost semnalate nereguli in ce priveste corectitudinea electorala. In Ohio, o profesoara de liceu a fost destituita disciplinar pentru ca a organizat o "excursie de studii" cu elevii care aveau varsta de peste 18 ani, ducandu-i la un centru de vot.

Acolo, profesoara le-a dat elevilor buletine de vot si i-a invatat cum sa voteze. Comisia electorala s-a sesizat, a chemat politia, iar aceasta profesoara a aparut pe prima pagina a multor ziare.

In general, alegerile s-au desfasurat normal, fara niciun fel de incidente grave.

Publicul american asteapta cu sufletul la gura emiterea rezultatelor oficiale, care sunt asteptate in urmatoarele zile.

O vreme frumoasa, in aproape intreaga tara, a facut ca alegatorii sa se prezinte la vot in numar de record.

Odata trecuti de alegeri, oamenii respira usurati, in absenta masivelor bombardamente cu anunturi electorale, multe de prost gust, care au inundat intreaga medie americana. Vox populi a fost auzita!

Corespondenta din Statele Unite

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#alegeri partiale SUA, #republicani alegeri sua, #republicani senat sua , #America