Amenda record pentru Bayer: Trebuie sa plateasca 2 miliarde de dolari unui cuplu din SUA

Marti, 14 Mai 2019, ora 11:58
9033 citiri
Amenda record pentru Bayer: Trebuie sa plateasca 2 miliarde de dolari unui cuplu din SUA
Foto: Arhiva Pixabay

Un juriu din California a decis ca Bayer sa plateasca despagubiri de doua miliarde de dolari unui cuplu care acuza ca erbicidul Roundup, bazat pe glifosat, i-a imbolnavit de cancer, aceasta fiind cea mai mare suma stabilita pana acum de o instanta americana impotriva grupului german, in litigiile legate de produsul fabricat de divizia Monsanto.

Este probabil ca nivelul despagubirilor sa fie redus din cauza unei decizii a Curtii Supreme a Statelor Unite, care limiteaza raportul dintre daunele punitive la cele compensatorii la 9 la 1, transmite Reuters.

Juriul a decis un nivel de doua miliarde de dolari pentru daunele punitive si de 55 de milioane de dolari pentru daunele compensatorii.

Este al treilea verdict consecutiv al unui juriu impotriva companiei in aceste litigii.

Bayer a cumparat producatorul american de erbicide Monsanto in 2018, pentru 63 de miliarde de dolari. Cele doua verdicte anterioare ale unor jurii au avut loc tot in California, unul la un tribunal statal si unul la un tribunal federal.

Juriul de la Curtea Superioara din tinutul Alameda, din Oakland, a decis luni ca Bayer este raspunzatoare de limfomul non-Hodgkin de care s-au imbolnavit Alva si Alberta Pilliod, a declarat un purtator de cuvant al cuplului.

Juriul i-a acordat compensatii de 18 milioane de dolari si daune punitive de 1 miliard de dolari lui Alva Pilliod si compensatii de 37 de milioane de dolari si daune punitive de 1 miliard de dolari sotiei sale, Alberta Pilliod.

Potrivit juriului, Roundup a fost conceput gresit, compania nu a informat in privinta riscurilor cancerigene si a actionat cu neglijenta.

Grupul german producator de chimicale are peste 13.400 de procese legate de riscul de cancer al erbicidului.

Urmatorul proces cu juriu in litigiile legate de glifosat este programat in august, la un tribunal statal din Missouri, acesta urmand sa fie primul juriu din afara Califroniei care va audia un caz referitor la erbicidul Roundup. Procesul va avea loc in tinutul St. Louis, unde se afla fostul sediu central al Monsanto.

Bayer si-a exprimat dezamagirea intr-un comunicat, considerand decizia "exagerata si nejustificata".

Potrivit companiei, Alva si Alberta Pilliod au un lung istoric de afectiuni cunoscute ca factori de risc substantiali pentru limfomul non-Hodgkin.

Bayer a mai sustinut ca studii efectuate pe parcursul a zeci de ani de catre companie si cercetatori independenti au aratat ca glifosatul si Roundup sunt sigure pentru utilizare. Bayer a facut referire si la mai multe autoritati de reglementare din lume care au constatat ca glofosatul nu este cancerigen pentru oameni.

O investigatie efectuata de Reuters a descoperit ca Agentia Internationala pentru Cercetari a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a eliminat expresia "ne-cancerigen" din constatarile sale, care intra in contradictie cu concluzia finala ca produsul provoaca probabil cancer.

Agentia pentru Protectia Mediului din SUA, Agentia Europeana pentru Chimicale si alte autoritati de reglementare au constatat ca este improbabil ca glifosatul sa provoace cancer la oameni.

Vezi si Bayer, inventatorul aspirinei, risca sa ajunga in sapa de lemn din cauza unui erbicid nociv folosit si in Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Indemnizaţia de internship ar putea să fie impozitată doar dacă aceasta este mai mare decât salariul de bază minim brut pe ţară, conform unei iniţiative legislative depusă de...
#bayer despagubiri SUA, #cuplu erbicid cancerigen Bayer , #America