Un tanar de culoare, prezentat ca suferind de boli mintale, a fost ucis de politie la inceputul saptamanii la Los Angeles, la scurt timp dupa moartea unui alt adolescent de culoare la Ferguson, in Missouri (centrul SUA), relateaza AFP.
Ezell Ford, in varsta de 25 de ani si neinarmat, a fost ucis luni seara de un ofiter de politie care patrula cu un coleg intr-un cartier din sudul Los Angeles (California, vest).
Vecinii si familia l-au descris pentru presa americana drept un tanar care suferea de boli mintale.
Politia nu a precizat ce i-a determinat pe cei doi agenti sa i se adreseze lui Ezell Ford, sindicatul politistilor LAPPL afirmand intr-un comunicat ca cei doi agenti l-au "oprit pe Ezell Ford in jurul orei 20.10 (06.10 ora Romaniei) in timp ce mergea pe trotuar in apropiere de strada 65".
Avocatul familiei lui Ezell Ford, Steven Lerman, a explicat joi pentru AFP ca intentioneaza sa depuna plangere "la inceputul saptamanii viitoare" impotriva orasului Los Angeles pentru incalcarea "legii privind drepturile civice", "moarte ilegitima" si "folosirea excesiva a fortei".
Steven Lerman a fost avocatul lui Rodney King, a carui agresare de catre politia din Los Angeles in 1992 a declansat revolte rasiale. El a precizat ca dispune de dovezi de la "martori si de propria ancheta".
Proteste in Ferguson si New York
Decesul lui Ford are loc dupa cel al lui Michael Brown la Ferguson in Missouri, un tanar in varsta de 18 ani ucis sambata de un agent in timp ce era neinarmat.
Acest oras de la periferia Saint-Louis este de atunci teatrul unor revolte urbane.
Sute de persoane au manifestat, joi seara, si la New York, impotriva brutalitatii politiei.
Manifestantii, majoritatea tineri si de culoare, protesteaza si fata de moartea la New York, saptamana trecuta, a unui tata dintr-o familie de culoare, imobilizat violent la pamant de catre politie si decedat din cauza unui atac de cord.
"Eric Garner, Michael Brown, justitie", se putea citi pe pancarte. "Solidaritate cu persoanele din Ferguson", afirma o alta pancarta fluturata de o tanara, Cherry, care a marturisit ca ii este frica dupa tot "ce s-a intamplat".
Michael Brown, in varsta de 18 ani, care nu era inarmat, a fost impuscat mortal, potrivit unui martor, pe o strada din Ferguson, in timp ce avea mainile ridicate. Potrivit politiei, Michael Brown a fost ucis dupa ce a agresat un politist si a incercat sa-l dezarmeze.
"Dreptate pentru Michael, dreptate pentru Eric", scandau manifestantii. "Fara dreptate nu va fi pace", au afirmat ei.
Potrivit unei inregistrari video, Eric Garner, in varsta de 43 de ani, imobilizat la pamant de mai multi politisti, s-a plans de mai multe ori ca nu poate respira. Moartea sa pe 17 iulie a fost considerata omor de cate medicul legist.
Miercuri, primarul orasului New York, Bill de Blasio, le-a cerut new-yorkezilor sa "respecte politia" si sa nu opuna rezistenta in cazul unor arestari. "Daca un politist decide sa aresteze pe cineva, acest individ este obligat sa se supuna arestarii", a afirmat el.
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a lansat un apel la calm, indemnand fortele de ordine sa aiba o atitudine retinuta in orasul Ferguson.
"Politia are responsabilitatea de a fi transparenta in legatura cu incidentul petrecut sambata seara. Autoritatile trebuie sa evite utilizarea excesiva a fortei contra manifestantilor pasnici", a spus presedintele american.
"Nu exista nicio scuza pentru violentele impotriva fortelor de ordine", a precizat Obama.