Americanii au ajuns la un acord cu talibanii dupa un conflict de doua decenii si vor retrage mii de soldati

Vineri, 02 August 2019, ora 10:53
5368 citiri
Americanii au ajuns la un acord cu talibanii dupa un conflict de doua decenii si vor retrage mii de soldati

Statele Unite se pregatesc sa retraga mii de soldati din Afganistan, ca parte a unui acord cu talibanii, pentru a pune capat conflictului de aproape doua decenii din aceasta tara, anunta presa americana.

Surse anonime citate de Washington Post si CNN au spus ca acordul prevede o reducere a numarului militarilor americani din Afganistan de la circa 14.000 la 8.000-9.000, anunta DPA.

Acordul le va cere, de asemenea, talibanilor sa inceapa negocieri directe cu guvernul de la Kabul, despre care gruparea militanta spune ca este un "regim marioneta".

Intelegerea prevede, de asemenea, o reducere drastica a personalului Ambasadei SUA din Kabul si reduceri ale personalului de securitate, a relatat CNN.

Informatiile vin dupa ce Zalmay Khalilzad, reprezentantul special al SUA pentru reconciliere in Afganistan, a declarat miercuri ca SUA sunt dispuse "sa incheie un acord", daca talibanii isi respecta la randul lor angajamentele pentru un avans al negocierilor intre cele doua parti.

Reprezentanti ai SUA si ai talibanilor se intalnesc de anul trecut in speranta de a gasi o solutie pasnica la conflictul din Afganistan si urmeaza sa inceapa zilele viitoare o noua runda de negocieri la Doha, capitala Qatarului.

Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat joi ca "exista speranta ca va putea fi gasita o solutie la aceasta runda de discutii".

Washingtonul vrea mai presus de orice garantii de la talibani ca Afganistanul nu va deveni un refugiu pentru teroristi, in timp ce talibanii se concentreaza pe garantarea retragerii tuturor fortelor straine conduse de SUA din Afganistan.

Conform SUA, acordul ar trebui sa includa si un armistitiu.

Citeste si:
1 Decembrie și eșecul unității
1 Decembrie și eșecul unității
Ziua Națională este despre puterea majorității, fiindcă cei care organizează parada militară uită generozitatea fruntașilor ardeleni, care știau că Ardealul nu e doar românesc, ci și...
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
Cine încă mai speră că șeful statului are un plan bine pregătit și se așteaptă ca, la momentul oportun, cu ajutorul baghetei magice, acesta să scoată iepurele din joben, nu face decât...