Americanii promoveaza homosexualii si in politica

Joi, 21 Iulie 2011, ora 10:04
2459 citiri
Americanii promoveaza homosexualii si in politica
Foto: Arhiva

Dupa ce SUA au eliminat interdictia ca homosexualii sa serveasca armata si din ce in ce mai multe state au aprobat casatoriile intre persoanele de acelasi sex, politicienii gay prind si ei curaj. Numarul homosexualilor care castiga o functie publica este in crestere, iar sondajele arata ca alegatorii ar pune stampila pe astfel de candidati.

Numai in 2010, la nivel national, 107 candidati cu preferinte sexuale pentru acelasi sex au fost alesi in functii, in crestere cu o treime fata de 2008, arata un studiu al asociatei americane Victory Fund, care militeaza pentru cresterea numarului de homosexuali si lesbiene care activeaza in politica. Un salt asemantor se preconizeaza sa aiba loc si la alegerile din 2012, scrie USA Today.

Doar ateii sunt mai putin populari decat homosexualii

Fata de acum un deceniu, alegatorii par sa accepte mai usor un candidat gay la o functie publica. Potrivit unui studiu, realizat luna trecuta de Gallup, americanii ar prefera mai degraba un gay candidat la presedintie decat un ateu. Astfel, peste 67% dintre alegatori ar pune stampila pe un homosexual candidat la presedintie, in timp ce 49% ar vota pentru un ateu.

De o popularitate mai mare decat homosexualii s-ar bucura, potrivit sondajului, persoanele de culoare, hispanicii sau mormonii. Astfel, 94% ar vota pentru o persoana de culoare, 93% pentru o femeie, 89% ar vota un hispanic, 76% pentru un mormon.

Numarul americanilor care ar vota un presedinte gay a crescut substantial din 1978, cand tot Gallup, arata ca doar 25% dintre votanti ar face o astfel de alegere. Procentul este in crestere si fata de acum patru ani. In 2007, 55% dintre respondenti au declarat ca ar vota un homosexual in fruntea statului american.

Numarul candidatilor gay, in crestere

Tot acum patru ani 39% dintre republicani au spus ca ar sprijini un candidat gay la prezidentiale. Procentul a crescut in acest an la 52%. De asemenea, daca in 2007, conservatorii ar fi sprijinit in proportie de 38% un candidat gay, in 2011 procentul a crescut la 49%.

Asta ii determina pe tot mai mult americani atrasi de persoanele de acelasi sex sa candideze la o functie publica. Senatorul de Arizona, Kyrsten Sinema, o bisexuala in varsta de 35 de ani, intentioneaza sa prinda un nou mandat in Congres, in 2012. "Oamenilor din Arizona nu le pasa ca sunt bisexuala. Cred ca pentru ei sunt mai importante taxele pe proprietate sau relaxarea legislatiei privind armele", spune Sinema.

Republicanul Tammy Baldwin, primul candidat homosexual care a castigat un loc in Congres in 1998, este gata pentru o noua lupta electorala in 2012. Daca ar castiga in fata candidatului democrat, atunci Baldwin, in varsta de 49 de ani, ar fi primul membru homosexual din Senat, din istorie. La Camera Reprezentantilor, sunt deja patru pretendenti gay, inclusiv Sinema.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#candidati gay Congres SUA , #America