Armele viitorului, in armata americana: Robotii-insecte (Galerie foto)

Sambata, 06 August 2011, ora 13:27
5904 citiri
Armele viitorului, in armata americana: Robotii-insecte (Galerie foto)

Succesul inregistrat de drone - aeronavele robotizate fara pilot, folosite in special in Afganistan si Irak, pentru misiunile de spionaj - a determinat armata americana sa acorde un interes sporit industriei producatoare de roboti.

Mai marii Pentagonului cred ca armele viitorului vor fi robotizate, astfel limitandu-se pierderile de vieti omenesti. Drept urmare, au cerut cercetatorilor sa conceapa arme mici si robotizate,

Un raspuns prompt la aceasta solicitare l-au dat studentii de la Universitatea din Dayton, care au lansat trei prototipuri. Cel mai mic are doi centimetri, iar cel mai mare, in jur de 20 de centimetri.

Prototipurile au fost prezentate recent, la Baza Aeriana Wright-Patterson din Dayton, Ohio, anunta The Daily Mail, iar testele sunt facute, deocamdata, in medii protejate, nu in exterior.

Desi seamana cu niste jucarii, robotii au scopuri militare precise: sa se infiltreze in spatele liniilor inamice si sa transmita informatii vitale pentru succesul oricarui conflict armat.

Scopul proiectului a fost acela de a crea mici aparate de zbor, comandate prin radio sau satelit de la mare distanta, al caror zbor sa semene cu cel al insectelor sau pasarilor. Cu alte cuvinte, acestea ar fi foarte greu de detectat de radare si, implicit, de inamic.

Proiectul se numeste Micro Air Vehicles (MAV) si este deja unul dintre cele mai ambitioase desfasurate in cadrul ministerului american al Apararii.

Mini-spionii sunt ideali pentru operatiunile militare din spatii urbane, indeosebi in cazul luarii de ostatici.

In cazuri extreme, robotii pot fi dotati cu dispozitive armate, cu un singur glont, menite sa anihileze inamicul dintr-o lovitura.

Agentia Americana pentru Proiecte Avansate, din subordinea Pentagonului, si-a petrecut ani de zile testand armele care nu au nevoie de prezenta umana pentru a lovi.

In urma cu doi ani, cercetatorii americani au creat arma-gandac, ce poate fi dirijata cu ajutorul unui laptop cu conextiune wireless. Folsindu-se de implanturi wireless, armele-gandaci pot fi ghidate sa decoleze, sa atace si sa aterizeze cu ajutorul computerului.

MAV-2 incearca sa reproduca zborul bondarilor, fiind dotat si cu armament usor:

Citeste si:
UPDATE Klaus Iohannis, la Congresul PNL: "Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să demisioneze"
UPDATE Klaus Iohannis, la Congresul PNL: "Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să demisioneze"
Președintele României, Klaus Iohannis, participă la Congresul PNL organizat sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia liberalii își vor desemna președintele pentru următorii...
LIVE TEXT A început Congresul PNL la care liberalii își aleg noul președinte. Klaus Iohannis a ajuns la Romexpo
LIVE TEXT A început Congresul PNL la care liberalii își aleg noul președinte. Klaus Iohannis a ajuns la Romexpo
Congresul PNL în urma căruia se va alege noul președinte al partidului are loc sâmbătă, 25 septembrie, într-un eveniment organizat la Romexpo, la care participă 5.000 de delegați din...
Sursa: Ziare.com