As vota contra lui Trump

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 08:08
4446 citiri

Privita din Europa, cursa prezidentiala americana pare ridicola: Trump e iubit doar de Putin si Farage, iar Hillary Clinton e o fosta Prima Doamna, care vrea sa ocupe Biroul Oval.

Pe batranul continent e greu sa accepti ca americanii ar putea alege un prieten al inamicilor Europei, dar si ca sotia unui important lider politic ar putea sa ii ia, dupa o vreme, locul. Daca as fi american, as vota contra candidatului republican.

N-as putea face altfel: Donald Trump e o caricatura a identitatii de dreapta. M-am amagit ca va aparea un al treilea candidat demn de a fi luat in seama, dar nici fostul republican McMullin (care are o sansa sa castige Utah), nici candidatul libertarian nu au profil de presedinte.

In saptamana dinaintea votului pentru Casa Alba, am fost la New York, pentru intalniri la Natiunile Unite. Nu pot cita nume, dar va spun foarte direct: 90 la suta dintre interlocutorii pe care i-am avut se temeau de alegerea lui Trump.

Ca si in cazul Brexit, nimeni nu putea, insa, spune ce va face a doua zi, daca teama pe care o exprima se adevereste. Cand britanicii au avut ideea nastrusnica a divortului de UE, am fost sigur ca va iesi asa cum nu-mi doream sa se intample.

De data asta, cred ca Hillary are sanse de a castiga. Dar tot nu pricep cum se face ca, la nivelul cel mai rafinat al politicii, nu ai pe hartie scenariul cel mai rau. Catastrofa politica blocheaza mintile libere.

Democratia ne face moderati, se spunea dupa Al Doilea Razboi Mondial. Cred ca ne-a facut timorati. Nu stim ce sa facem in fata cuiva care contesta radical elitele politice, zicand ca stanga si dreapta sunt perfect sinonime, n-avem replica in fata omului de afaceri care vrea sa investeasca notorietatea in politica, suntem intimidati de populismul legitimat de televiziune.

Asta e valabil si-n Statele Unite, si-n Europa. De-asta ne intereseaza ce va fi marti, 8 noiembrie, la ei, fiindca intr-un fel e si la noi.

O cursa foarte stransa, o societate polarizata, o competitie mai dura ca niciodata, o campanie inversunata, cu multe rasturnari de situatie - asa a aratat cursa electorala din acest an pentru presedintia SUA.

Pe 8 noiembrie vom afla pe cine au ales americanii sa fie cel mai puternic om al planetei.

Ramai pe Ziare.com in noaptea alegerilor, pentru a urmari cele mai importante evenimente, rezultatul alegerilor, dar si reactiile de dupa aflarea castigatorului, care se anunta la fel de explozive ca intreaga campanie.

Pana atunci, insa, Invitatii Ziare.com au acceptat o provocare: pe cine si de ce ar vota, daca ar fi alegator american? Citeste si ofera-ti un moment de reflectie: Clinton sau Trump? Esti sigur?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
George Simion, scandal monstru la sediul Digi24 unde a încercat să intre cu forța. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
George Simion, scandal monstru la sediul Digi24 unde a încercat să intre cu forța. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
Președintele AUR George Simion a încercat miercuri seară, 18 mai, să intre în sediul televiziunii Digi24 însă a fost oprit de către paznicii postului. Conform unor imagini publicate chiar...
Premierul Republicii Portugheze Antonio Costa efectuează o vizită de lucru în România. Acesta are întrevederi cu Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis
Premierul Republicii Portugheze Antonio Costa efectuează o vizită de lucru în România. Acesta are întrevederi cu Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis
Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, efectuează joi, 19 mai, o vizită de lucru în România, în cadrul căreia se va întâlni cu prim-ministrul Nicolae Ciucă,iar mai apoi va fi...