Atac armat la o sinagoga din California, de Pastele evreiesc: Un mort si trei raniti - Atacatorul a fost arestat

Duminica, 28 Aprilie 2019, ora 08:12
3163 citiri
Atac armat la o sinagoga din California, de Pastele evreiesc: Un mort si trei raniti - Atacatorul a fost arestat
Foto: Arhiva Pixabay

Un barbat a deschis focul intr-o sinagoga, in apropiere de San Diego, in sudul Californiei, a ucis o persoana si a ranit alte trei, inclusiv un rabin, iar presedintele Donald Trump a denuntat imediat o "crima motivata de ura", relateaza AFP.

"Aveam patru raniti cu arma de foc, iar una dintre persoane a decedat", a declarat primarul localitatii Poway, Steve Vaus, pentru postul MSNBC. El a adaugat ca rabinul a fost ranit la mana si ca viata altor raniti nu era in pericol.

Politia locala a anuntat ca presupusul atacator, un tanar in varsta de 19 ani, un locuitor din San Diego, a fost arestat.

Ranitii sunt o tanara si doi barbati adulti, iar o femeie mai in varsta a murit din cauza ranilor, a anuntat intr-o conferinta de presa seriful comitatului San Diego, Bill Gore.

Anchetatorii verificau activitatea presupusului atacator pe retele de socializare, unde a postat o scrisoare deschisa, si interogau cele aproximativ 100 de persoane care de aflau la fata locului, a adaugat el.

Seriful a precizat ca politia a fost alertata sambata, un pic inainte de ora locala 11.30 (22.30, ora Romaniei), dupa ce tanarul, a carui identitate nu a fost dezvaluita, a deschis focul, cu o arma "de tip AR".

Pustile de asalt de tip AR-15 au fost folosite in numeroase atacuri armate in Statele Unite in ultimii ani.

"Eram in fata casei, ma pregateam de gradinarit si am auzit sase sau sapte detonari", a povestit la postul local de televiziune NBC7 Christopher Folts, care locuieste in apropiere de sinagoga. "A urmat o pauza, o voce de barbat care tipa si sase sau sapte alte detonari", a adaugat el.

Atacatorul a fugit cu masina la sosirea politiei, dar a fost prins din urma si condus la Departamentul Politiei din San Diego, a adaugat Gore.

Un granicer, care se afla la fata locului, in afara programului, a tras asupra suspectului in momentul in care acesta fugea si i-a atins masina. Barbatul a fost arestat, pana la urma, de o echipa canina a politiei, care a sosit rapid la fata locului, a precizat seful Politiei din San Diego, David Nisleit.

"Atunci cand politistul l-a arestat pe barbatul in varsta de 19 ani, el a vazut clar pusca pe scaunul pasagerului vehiculului. Barbatul a fost plasat in detentie fara alt incident", a adaugat el.

Potrivit presei locale, este vorba despre John T. Earnest, care ar revendica in scrisoare un incendiu la Moschea din Escondido, in apropiere, in urma cu o luna, unde ar fi inscriptionat grafitti evocand atacul la doua moschei in Christchurch, in Noua Zeelanda.

Potrivit postului KGTV, sinagoga sarbatorea Pastele evreiesc, incepad de la ora locala 11.00 (21.00, ora Romaniei).

Primarul din Poway le-a adus un omagiu "membrilor congregatiei care s-au opus atacatorului si care au evitat astfel un incident mult mai oribil".

Trump transmite condoleante

Presedintele american Donald Trump a prezentat "cele mai sincere condoleante". "In acest stadiu, se pare ca este vorba despre o crima motivata de ura, insa transmit cele mai sincere condoleante tuturor celor care sunt afectati si vom clarifica acest caz", a declarat el de la Casa Alba.

In total 11 persoane au fost ucise, in urma cu exact sase luni, la 27 octombrie, intr-un atac armat intr-o sinagoga de la Pittsburgh, in Pennsylvania (est) . Era vorba despre cel mai sangeros atac vizand comunitatea evreiasca comis vreodata in Statele Unite.

Intr-un comunicat, directoarea Muzeului Holocaustului, la Washington, s-a declarat "socata si alarmata de acest al doilea atac armat contra unei singaogi in sase luni".

"Astazi ne gandim la victime si la rudele lor. Insa, mai tarziu, va trebui sa ne amintim ca antisemitismul este o amenintare tot mai mare si mortala", a adaugat ea.

"Antisemitismul continua sa ridice capul si sa faca victime", a subliniat ambasadorul Israelului la ONU Danny Danon.

"Este timpul sa se treaca la actiune, sa se declare un razboi hotarat (antisemitismului - n.red.)! ", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#atac armat sinagoga California , #America