Camera de Comert din SUA finanteaza eforturile de slabire a legilor anticoruptie

Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 22:35
3496 citiri
Camera de Comert din SUA finanteaza eforturile de slabire a legilor anticoruptie
Foto: Arhiva

Camera de Comert al SUA, care a injectat sume importante in alegerile din 2010, este acuzata ca se afla in spatele unor incercari de a slabi legile privind coruptia.

Foreign Corrupt Practices Act, o lege care intrat in vigoare pentru prima data in 1977, interzice companiilor sa acorde diverse sume de bani oficialilor pentru a obtine anumite avantaje. Atat companiile americane, cat si cele straine care functioneaza in SUA, trebuie sa se supuna acestei legi, potrivit Rawstory.

La inceputul acestei luni, blogul liberal ThinkProgress, o aripa a organizatiei Center for American Progress, a dezvaluit faptul ca fondul Camerei de Comert pentru activitatile politice, a fost creat de mai multe firme internationale, inclusiv compania franceza AXA, banca elevetiana Credit Suisse, banca britanica HSBC, si companiile farmaceutice Novartis si Sanofi-Aventis.

Lista mai include alte noua companii din Bahrain, Arabia Saudita si Kuwait.

Contributiile variau intre 5.000 si 20.000 de dolari. ThinkProgress a calculat ca toate cele 83 de companii au contribuit cu aproximativ 885.000 de dolari fondului, care plateste pentru publicitatea politica.

O parte din activitatile Camerei de Comert sunt finantate de aceste firme straine, care sunt afectate in mod special de aceasta lege anticoruptie.

ThinkProgress a notat intr-un nou raport a aratat ca grupul, ca parte a Sumitului Camerei de Comert pentru Reformele Legale, va prezenta un document intitulat "Restaurarea Balantei: Amendamente Propuse pentru Legislatia Anticoruptiei."

Unele dintre modificarile propuse de acestia sunt: limitarea raspunderii penale a unei firme care abia a fost cumparata, ceea ce inseamna ca o companie poate sa se implice in fapte de coruptie, ca apoi sa scape la o eventuala fuziune cu alta companie; daca o subsidiara incalca legea anticoruptiei, compania mama nu poate fi trasa la raspundere; si clarificarea definitiei de "oficial strain": Camera de Comert se plange de un caz din 2009 in care firma Control Components Inc. a fost amendata pentru ca a mituit cateva companii de stat din China, Malaysia, Coreesa de Sud si EAU. Guvernul a definit mituirea acestora asemeni mituirii unor guverne straine. Camera de Comert solicitand restrangerea definitiei acesteia.

Websiteul arata ca administratia a fost mult mai agresiva in aplicarea legii, decat predecesorul sau, George W. Bush. In 2010, administratia Obama a aplicat amenzi in valoare de 1,2 miliarde de dolari, pe cand in 2007, sub Bush, aceste amenzi erau in valoare de numau 87 de milioane de dolari.

Printre cele mai mari companii amendate se numara Daimler AG, compania mama al Mercedes, care este acuzata ca ar fi mituit oficiali din China, Egipt si Serbia. Daimler si subsidiarele acesteia au fost de acord sa plateasca guvernului SUA 185 de milioane de dolari.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#legi anticoruptie SUA, #Camera de Comert SUA modificare legi , #America