Ce rachete va aduce SUA la baza militara de la Deveselu

Joi, 17 Iulie 2014, ora 13:25
11018 citiri
Ce rachete va aduce SUA la baza militara de la Deveselu
Foto: defencetalk.com

Marina militara a SUA va incepe in 2015 amplasarea unui sistem de aparare cu rachete de tip Aegis la baza militara de la Deveselu, din Romania.

Sistemul va trebui sa asigure apararea impotriva unor rachete balistice, iar Iranul este considerat principala amenintare.

Prima faza a planului a fost deja implementata si a constat in aducerea unui sistem terestru de aparare aeriena Aegis, furnizat de compania Lockheed si un radar de tip SPY-1, care va functiona legat cu un sistem de rachete Raytheon SM-3 aflat la bordul unor nave americane din Marea Mediterana, scrie Aviation International News.

Primul astfel de sistem a fost proiectat si testat la o baza speciala a SUA din Hawaii, la Barking Sands. Sistemul, numit Aegis Ashore, a trecut printr-o testare in luna mai. O racheta care nu purta incarcatura a fost trasa in directia unei tinte simulate pentru a testa capacitatea de reactie de baza a sistemului.

Un al doilea sistem Aegis Ashore a fost realizat la o baza a Agentiei Apararii Antiracheta a SUA din New Jersey. Acest al doilea sistem e gata pentru a fi transferat la Deveselu spre sfarsitul acestei veri si va deveni operational anul viitor cand vor fi livrate si 24 de rachete SM-3.

Un al doilea test cu sistemul din Hawaii este planificat in 2015, cand se va face o tragere cu tinta si racheta reale.

Sistemul trimis in Romania va avea initial la dispozitie versiunea Block IB a rachetei SM-3, care inca nu este produsa pe scara larga de SUA. Racheta a devenit operationala abia la inceputul acestui an.

Modelul este mult imbunatatit fata de tipul IA, dar e echipat cu software standard de tip BMD 5.0 si va fi integrat intr-o retea de aparare care va cuprinde radare de tip Raytheon TPY-2, dintre care unul este amplasat in Turcia. Radarul este programat sa detecteze tintele si sa le urmareasca, apoi sa furnizeze informatiile sistemului Aegis care trebuie sa le distruga.

SUA au testat cu succes sistemul Aegis de tip terestru, ce va fi instalat si la Deveselu

In faza a treia a acestui plan, un al doilea sistem Aegis urmeaza sa fie instalat la Redzikowo in Polonia, sistem care va deveni operational in 2018 si va fi dotat cu versiuni Block IIA ale rachetelor SM-3 si programe Aegis BMD 5.1.

Dezvoltat in colaborare cu Japonia, modelul Block IIA confera rachetelor SM-3 viteza mai mare si o raza de actiune mai mare, fiind mai puternice impotriva amenintarii rachetelor balistice medii.

Rachetele modelului Block IIA sunt mai mari, dar pot fi actionate cu un lansator vertical Mk 41, asa cum s-a demonstrat in mai multe teste anul trecut. Rachetele SM-3 au fost oferite si marinei militare olandeze ale carei patru fregate echipate cu sisteme de aparare aeriana au lansatoare Mk 41 compatibile.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Aegis Deveselu caracal antiracheta, #Aegis rachete SUA Romania, #Aegis rachete protectie SUA , #America