Cele cinci motive pentru care America ramane singura superputere a lumii

Duminica, 31 Mai 2015, ora 15:38
39524 citiri
Cele cinci motive pentru care America ramane singura superputere a lumii
Foto: Ziare.com

O superputere mondiala este o tara care exercita suficienta putere militara, politica si economica pentru a convinge natiunile din toate partile lumii sa faca lucruri pe care altfel nu le-ar face.

O astfel de tara este America, publicatia Time enumerand cinci motive pentru care autorul Ian Bremmer considera ca Statele Unite raman singura superputere a lumii, la 15 ani de la inceputul secolului XXI.

Asta cu toate ca unii s-au grabit sa eticheteze China drept urmatoarea superputere - printre care multi americani de rand -, insa zvonurile privind declinul Americii au fost cu mult exagerate.

Astfel, in categoriile cheie ale puterii, Statele Unite vor ramane tara dominanta pentru viitorul apropiat. Si, considera jurnalistul Time, lucrurile nici nu se vor schimba curand in ce priveste singura superputere mondiala.

Economia

Este drept ca economia Chinei creste intr-un ritm impresionant. Insa nu doar marimea economiei conteaza, ci si calitatea sa. Potrivit Bancii Mondiale, PIB pe cap de locuitor in SUA era de 53.042 de dolari in anul 2013, in timp ce in China era de doar 6.807 dolari. Cu alte cuvinte, doar putin din cresterea economica remarcabila a Chinei isi face drum catre buzunarele consumatorilor chinezi - produsul secundar al unei economii conduse de intreprinderi masive detinute de stat, mai degraba decat de industria privata.

In ce priveste economia americana, este crucial faptul ca aceasta ramane piatra de temelie a sistemului financiar global. Peste 80 la suta din toate tranzactiile financiare din toata lumea sunt efectuate in dolari, asa cum se intampla si in cazul a 87 la suta din tranzactiile de pe piata valutelor. Si cat timp lumea continua sa aiba asemenea incredere in valuta americana si in stabilitatea economica americana, economia Statelor Unite ramane cea de depasit.

Armata

Superioritatea militara a Americii nu are rival si punct. Statele Unite au 37 la suta din cheltuielile militare la nivel mondial, de peste patru ori mai mult decat o face China, numarul 2 mondial, tot pentru domeniul armatei. Nerealizarile Americii din Orientul Mijlociu au dat o lovitura armatei SUA, insa razboaiele din Irak si Afganistan vorbesc mai mult despre natura schimbatoare a razboaielor decat declinul superioritatii militare a Statelor Unite.

Influenta politica

Puterea politica vine in mai multe dimensiuni. Pentru Statele Unite, ajutorul strain este o cale eficienta de a-si betona puterea politica la nivel mondial. In anul 2013, Statele Unite au impartit 32,7 miliarde de dolari, reprezentand asistenta financiara. Pe locul doi a fost Marea Britanie, cu 19 miliarde de dolari. Se pare ca banii cumpara cooperare politica puternica din partea tarilor aflate in nevoie.

Insa pentru a avea putere politica in strainatate, trebuie intai sa ai stabilitate acasa. Statele Unite au cea mai veche constitutie functionala din lume, precum si institutii puternice si stat de drept care sa o acompanieze. Departe de a fi perfect, documentul de guvernare creat de parintii fondatori ai Americii a evoluat impreuna cu poporul american. In plus, cifrele arata o atractie de durata pentru acest sistem: 45 de milioane de oameni care traiesc in SUA in prezent au fost nascut intr-o alta tara. Asta este de peste patru ori mai mult decat in a doua tara din acest punct de vedere. Pentru multi oameni din toata lumea, America ramane locul ideal pentru a incepe o noua viata.

Inovatia

Dintre cele 9 cele mai mari companii tehnologice din lume, 8 isi au sediul in Statele Unite. Data fiind importanta tot mai crescuta a sectorului tehnologic, este mare lucru. Timp de decenii, America s-a ingrijorat in legatura cu dependenta energetica, insa Statele Unite sunt astazi primul producator mondial de petrol si gaze naturale, in mare parte datorita dezvoltarii fracturarii hidraulice. Totodata, universitatile de cercetare si institutiile stiintifice ale Americii sunt cele mai bune in domeniu, permitand tarii sa-si concentreze ingeniozitatea unde este nevoie cel mai mult. Iar America cheltuieste banii pentru a pastra acest avantaj: 30 la suta din suma cheltuita la nivel mondial pentru cercetare si dezvoltare este cheltuita in Statele Unite.

Cultura/ stil de viata

In anul 2012, americanii au cheltuit mai mult de 370 de milioane de dolari pe costume pentru animale de companie, iar in acest an a fost deschis cel mai inalt rollercoaster din lume, in Carolina de Nord, care va fi inlocuit in anul 2016 de un altul, ce se va deschide in Orlando, Florida. In plus, in cel mai recent studiu privind actiunile de caritate, americanii s-au clasat pe primul loc mondial cand vine vorba despre ajutarea strainilor.

Aceste statistici par ca nu au legatura intre ele, insa impreuna arata faptul ca americanii continua sa se bucure de o calitate a vietii neegalata de restul lumii. Cand acest lucru este combinat cu puterea Americii in ce priveste influenta economica, militara si politica si cu inovatia, nu este de mirare ca Statele Unite se bucura de pozitia sa privilegiata in lumea de astazi. Aceea de adevarata superputere.

#America superputere, #America motive superputere, #America China superputere, #America comparatie China , #America