Cinci teme care nu trebuie sa lipseasca dintr-o vizita la nivel inalt in SUA

Autor: Cristian Diaconescu , profesor de drept international
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 08:39
7159 citiri

Voi spune de la bun inceput ca nu intentionez sa critic, pentru ca nu am toate elementele privind pregatirea si realizarea vizitei domnului Presedinte in SUA. Nici nu voi da sfaturi, deoarece nu este treaba mea sa ma amestec, iar pe de alta parte, cei care i-au organizat vizita Presedintelui le-ar putea primi cu un suveran zambet superior.

Ma voi adresa celor interesati de viitorul relatiei bilaterale, de perspectiva parteneriatului strategic si in ce masura Bucurestiul este sau nu capabil sa tina pasul cu SUA intr-o lume care devine din ce in ce mai complicata.

1. In principiu, nu se amesteca participarea la o reuniune multilaterala cu o vizita bilaterala in statul gazda, mai ales daca vorbim de state cu care Romania are atat o relatie complexa, cat si asteptari majore privind perspectiva parteneriala.

O vizita bilaterala in SUA se pregateste cu un an inainte de intalnirile efective. Un pachet consistent de decizii este elaborat, prin contacte succesive, la nivelul palierelor tehnice.

Birocratia americana este uriasa, iar pregatirea unor decizii pe care sa le confirme formal Presedintele american, intr-o intalnire bilaterala, este un proces foarte complicat.

Avand in vedere nivelul relatiei bilaterale se poate merge si pe calea mai scurta a presiunii prin misiunile diplomatice in ideea organizarii unor intalniri care au drept scop "bifarea" prezentei Presedintelui in SUA, dar dincolo de schimbul vag de amabilitati nu se obtine nimic concret.

2. Congresul american nu trebuie sa lipseasca din programul intalnirilor bilaterale. Nu trebuie uitat ca toate proiectele economice sau de securitate, la nivel interstatal, se finanteaza prin bugetele elaborate si adoptate in Congresul SUA.

Evitarea Congresului intr-o vizita importanta este o greseala grava. Chiar daca nivelul pe care il asigura americanii nu ar parea relevant pentru demnitarul roman, trebuie realizate acele intalniri prin care se asigura informarea reciproca privind asteptarile celor doua state si posibilitatea de realizare a acestora. Daca demnitarul roman chiar doreste sa obtina un raspuns concret privind perspectivele de includere a Romaniei in Programul Visa Waiver, cel mai avizat adresant al cererii este Congresul.

3. Nu evitati presa si mediul academic american. Chiar faceti tot posibilul sa fiti prezent intr-o emisiune a industriei de stiri, uriase, din SUA. Presa americana si marile universitati sunt "trend setter" pentru mecanismul decizional american, dar si la nivel global. Pana si Vladimir Putin nu a lipsit de la emisiunea "60 minutes" a canalului CBS.

4. La Adunarea Generala a ONU se organizeaza cel putin 20 de intalniri bilaterale. Da, cifra nu este o aberatie.

In primul rand se organizeaza intalniri cu sefii de stat sau de guvern ai tarilor care au o mare influenta in grupurile regionale din Adunarea Generala. In paralel, dupa o evaluare atenta se initiaza contacte cu unii dintre reprezentantii nepermanenti in Consiliul de Securitate.

La acestia se pot adauga statele cu care Romania are interese punctuale, dar care nu ar justifica o vizita bilaterala, mai ales la cel mai inalt nivel. Si nimic nu este mai important pentru o "introducere rapida" in lumea diplomatica, de nivel, decat o intalnire fata in fata. Si liderii mondiali sunt oameni. Cadrul ONU ofera si acel coeficient de neutralitate, necesar pentru o intalnire informala cu un sef de stat, considerat nefrecventabil, dar cu care Romania ar putea avea un subiect punctual de discutie.

5. Participarea la structurile de conducere ale ONU. In sistemul de rotatie geografica a atribuirii functiilor de conducere in sistemul ONU este randul Europei de Est sa preia conducerea acestei organizatii mondiale inclusiv cea de secretar general. Competitia este intensa, iar statele care au candidati folosesc toate nivelele de influenta pentru a obtine sustinere. Nivelul suprem al reprezentarii externe ar fi cea mai eficienta cale pentru atingerea unui astfel de obiectiv.

Da, stiu ce inseamna in Romania sa incerci sa alegi o persoana care sa fie sustinuta solidar pentru o functie de conducere la nivel mondial. Dar stiu, pe de alta parte, cat au de castigat statele care isi promoveaza reprezentantii in functii de mare decizie in organizatiile internationale. Nu m-as mira ca Polonia sa ocupe si aceste pozitii. Dupa experienta relocarii refugiatilor si alaturarea inadmisibila la Grupul Visegrad (mai putin Polonia) nu trebuie scapata nici o oportunitate de prezentare corecta a Romaniei ca partener serios in NATO si UE.

Exista suspiciunea in unele cancelarii europene (sunt convins - incorecta si superficiala) ca oscilatiile stranii ale Romaniei in criza refugiatilor isi au originea in afara tarii, la Est datorita asocierii (accidentale) cu un grup de state care nu a facut nici un secret din incercarea de a relativiza deciziile europene in folosul Moscovei.

In opinia mea, chiar si urma vaga a unei astfel de preocupari trebuie rapid eliminata.

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
ROMANIA NOUA
rank 5
Ce ruşine să mergi ca şef de stat să-ţi vinzi ilegal opera de trei
Qui Bono
rank 5
Presedintele este in tara- nu mai vorbiti prostii