Coalitia militara condusa de SUA a inceput retragerea din Siria

Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 16:22
4665 citiri
Coalitia militara condusa de SUA a inceput retragerea din Siria
Foto: Arhiva Pixabay

Coalitia internationala antijihadista condusa de SUA a anuntat, vineri, ca a inceput retragerea trupelor sale din Siria, la mai putin de o luna dupa anuntul surprinzator al presedintelui Donald Trump privind dezangajarea fortelor americane din conflictul din aceasta tara.

Coalitia a fost creata in 2014 la initiativa Washingtonului in urma ascensiunii gruparii jihadiste Statul Islamic si a cuceririi de catre aceasta a unor vaste teritorii in Siria si Irak.

La coalitie participa mai multe state, printre care Franta si Marea Britanie, relateaza AFP.

Coalitia intervine prin raiduri aeriene si cu forte speciale la sol in sprijinul combatantilor locali care lupta impotriva Statului Islamic.

La 19 decembrie, Donald Trump a justificat anuntul de retragere a celor 2.000 de militari americani prin faptul ca Statul Islamic a fost infrant, chiar daca gruparea continua sa controleze cateva zone din estul Siriei.

Coalitia "a inceput procesul de retragere (...) din Siria", a declarat vineri pentru AFP purtatorul sau de cuvant, colonelul Sean Ryan.

"Din ratiuni de securitate operationala, nu vom discuta despre termene, locuri sau miscari de trupe", a indicat el.

Joi seara, "150 de militari americani s-au retras de la baza militara Rmeilan din provincia Hassake", in estul Siriei, a precizat directorului Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane.

"Este vorba despre prima retragere de acest fel a fortelor americane dupa anuntul presedintelui american", a mentionat directorul OSDO, relatand de asemenea despre plecarea "a aproximativ 10 vehicule blindate si echipamente grele".

Un responsabil din cadrul Pentagonului a confirmat mai devreme pentru AFP ca au fost retrase echipamente din Siria.

Debutul retragerii coincide cu turneul efectuat in Orientul Mijlociu de secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo. Acesta a dat asigurari joi, de la Cairo, ca dezangajarea militara va avea loc in pofida nemultumirii multora dintre aliatii Washingtonului.

In ultimele zile, administratia americana si-a multiplicat mesajele pentru a incerca sa stearga impresia initiala a unei plecari precipitate.

Duminica, consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, John Bolton, a legat aceasta retragere de o infrangere definitiva a Statului Islamic, dar si de obtinerea de garantii privind securitatea combatantilor kurzi, care au luptat alaturi de americani impotriva jihadistilor.

Plecarea americanilor, o amenintare pentru kurzi

Principala militie kurda din Siria, Unitatile de protectie a poporului (YPG), coloana vertebrala a luptei la sol impotriva jihadistilor, este amenintata de o posibila ofensiva a Turciei, care ii considera teroristi pe luptatorii sai, pentru legaturi presupuse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Declaratiile lui Bolton au fost percepute drept o dare inapoi in privinta calendarului de retragere, Turcia calificandu-le ca "inacceptabile".

O plecare precipitata a SUA ar risca sa slabeasca YPG si sa intareasca Statul Islamic, avertizeaza adversarii deciziei lui Trump, inclusiv din randul republicanilor.

Exista si temeri ca aceasta plecare va lasa drum liber Iranului, aliat al regimului lui Bashar al-Assad si inamic al Washingtonului, pentru a-si extinde influenta in Siria si a constitui o amenintare pentru Israel.

In urma multiplelor ofensive, teritoriul ocupat de Statul Islamic in Siria s-a restrans la un bastion in estul tarii, unde jihadistii sunt atacati de Fortele Democratice Siriene (FDS), coalitie arabo-kurda dominata de YPG si sprijinita de coalitia internationala.

Statul Islamic mai este prezent in sectorul de desert sirian care se intinde din centrul tarii pana in provincia estica Deir Ezzor, unde se inregistreaza ciocniri sporadice intre jihadisti si fortele regimului lui Bashar al-Assad.

Potrivit unor analisti, anuntul retragerii americane are deja consecinte. "Raul a fost facut. Pe teren, anuntul de retragere este ca si cum (trupele) ar fi plecat deja", considera Fabrice Balanche, de la Universitatea din Lyon si expert in problema Siriei.

Conflictul din Siria a inceput in 2011 dupa reprimarea de catre regim a manifestatiilor prodemocratie. El a sporit in complexitate de-a lungul anilor prin implicarea unor grupari jihadiste si a unor puteri straine, soldandu-se pana acum cu peste 360.000 de morti si milioane de refugiati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#SUA retragere trupe Siria , #America