Comandantul USS Theodore Roosevelt, demis de Pentagon dupa ce s-a depistat un focar de Covid-19 la bord, aclamat minute in sir de marinarii sai (Video)

Sambata, 04 Aprilie 2020, ora 10:56
10416 citiri
Comandantul USS Theodore Roosevelt, demis de Pentagon dupa ce s-a depistat un focar de Covid-19 la bord, aclamat minute in sir de marinarii sai (Video)
Foto: U.S. NAVY

Comandantul portavionului nuclear american USS Theodore Roosevelt, al carui echipaj a fost consemnat la bord din cauza epidemiei de COVID-19, a fost aclamat de marinarii sai la plecare, asa cum arata numeroase inregistrari video postate pe retelele de socializare, potrivit AFP.

Se poate vedea cum capitanul navei, Brett Crozier, demis din functie joi dupa ce scrisoarea sa de alerta catre comandamentul US Navy a ajuns in presa, paraseste vasul trecand prin mijlocul sutelor de marinari care ii alcatuiesc o garda de onoare pe puntea portavionului.

El traverseaza multimea in timp ce formatia de marinari se separa, in liniste, dandu-i onorul cand se apropie. In momentul in care se angajeaza pe pasarela, pot fi auziti marinarii care il aclama - 'Cap-tain Crozier! Cap-tain Cro-zier!' - aplaudand ritmic.

La baza pasarelii, comandantul demis al portavionului saluta echipajul cu un gest al mainii, inainte de a urca in masina care il astepta.

Intr-o scrisoare de patru pagini adresata superiorilor ierarhici, care a ajuns in posesia ziarului San Francisco Chronicle, comandantul Crozier ceruse evacuarea imediata a echipajului de 4.000 de persoane de pe nava sa, unde mai multe cazuri de COVID-19 fusesera inregistrate. Conform ultimelor date, aproape 100 de marinari sunt contaminati.

"Nu suntem in razboi. Nu exista niciun motiv ca marinarii sa moara", scria capitanul vasului, Bert Crozier, in acest mesaj publicat marti de catre cotidianul californian.

Ministrul marinei militare, Thomas Modly, nu a apreciat continutul: "Poate ca nu suntem in razboi in sensul traditional al cuvantului, dar nu suntem complet nici in pace", a spus joi Modly, anuntand destituirea comandantului in cursul unei conferinte de presa.

"Cerem comandantilor nostri sa dea dovada de judecata, de maturitate, de capacitatea de a conduce si de calm sub presiune", a adaugat el. Or, comandantul Crozier a "dovedit o judecata foarte slaba in perioada de criza".

Pentagonul incurajeaza militarii sa-si exprime criticile la adresa superiorilor pe scara ierarhica, cu conditia ca lantul de comanda sa fie respectat. Si ceea ce armata americana reproseaza comandantului demis este ca a permis ca scrisoarea sa sa ajunga in presa, trimitand copii ale mesajului e-mail la 30 de persoane.

Intre altele, s-a indicat la Pentagon, comandantul a luat decizia de a acorda o permisie de cinci zile marinarilor sai in cursul ultimei escale a portavionului, la inceputul lunii martie, la Danang, in Vietnam, in timp ce epidemia de coronavirus facea ravagii in Asia.

Imaginile echipajului salutandu-si comandantul in timp ce parasea portavionul au facut in cateva ore ocolul presei americane.

Saptesprezece senatori au cerut inspectorului general al Ministerului Apararii o ancheta oficiala asupra deciziei de demitere a comandantului Crozier din functie.

Si candidatul democrat la Casa Alba, Joe Biden, a denuntat decizia US Navy.

"Comandantul Crozier a fost credincios datoriei sale, marinarilor sai si tarii sale", a scris el pe Twitter. "Conducerea marinei a trimis un mesaj arid despre modul de a spune adevarul celor care au puterea", a adaugat Biden.

"Administratia Trump este cea lipsita de judecata, nu un ofiter curajos care a cautat sa-si protejeze marinarii", a afirmat Joe Biden, citat de AFP.

Urmareste LIVE cele mai noi date despre criza COVID-19 in Romania si in lume

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#capitan USS Theodore Roosevelt aclamat marinari, #capitan USS Theodore Roosevelt demis, #coronavirus USS Theodore Roosevelt , #America